Trabzon başta olmak üzere Karadeniz'i vuran Gal arısı zararlısı, bölgedeki kestane ağaçlarına zarar veriyor. Peki, bu konuda gelinen son durum ne?

Akdeniz'den Karadeniz'e akın eden Gal arısı zararlısı bölgedeki kestane ağaçlarını tek tek kurutmaya başladı. Yağmurun artması ve gal arısı istilası sebebiyle, kestane balı üretiminde Karadeniz Bölgesi bu sezon zor bir dönemden geçiyor. Trabzon'daki kestane ağaçları tehlikede!

İklim değişiklikleri tarımı zorlarken, son yıllarda Türkiye'de bal üretiminde ciddi bir düşüş yaşandı. Kestane balı ile de ünlü olan Trabzon ve çevre illerde şu sıralar gal arısı istilası gündemde.

Katil arı olarak bilinen bu zararlılar kestane ağaçlarına dadanıyor. Türkiye'de ilk gal arısı 2014 yılında Yalova'da tespit edilmişti. Bu arılar çiçeklerin açmasını tamamen engelleyebiliyor.

Trabzon Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yusuf Aksoy, gal arılarının Karadeniz'deki kestane balı üretimine darbe olduğundan bahsetti. Zaten hava şartları nedeniyle arı yetiştiriciliği de bir darbe almıştı. Bir yandan aşırı yağış, bir yandan kuraklıkla mücadele edilirken bu seneki bal üretimi durma noktasına geldi.

Şu anda Trabzon'da hasat bitti. Hedef 2 bin ton bal üretmekken, sonucun 1 ton bile olmayabileceği aktarıldı. Deli Bal ve kestane balı üretimi istenen seviyelere ulaşamadı. Bu da Karadeniz illerinin ekonomisine büyük bir zarar verdi.

Son olarak, devlet desteğinin bal üreticilerine daha fazla olması gerektiğinin altını çizen Aksoy, arıcıların ihtiyaçlarını açıkladı.