Trabzon ve Karadeniz illerinin başlıca geçim kaynağı olan hamsi, Kaliforniya sahillerine akın etti. Yetkililer kırmızı alarma geçti!

Türkiye'nin en sevilen ve en bol bulunan balıklarından hamsi, bugünlerde Karadeniz sahillerinden çok yabancı bir ülkede görülüyor. Samsun, Rize, Ordu, Trabzon değil; bu adres Kaliforniya Santa Cruz Limanı oldu. Denizi adeta istila eden hamsi sürüsünü gören yetkililer ne yapacağını şaşırmış durumda.

Yem balığı sürülerinin hamsi olduğu düşünülürken, kıyı boyunca kümelenen sürü, aç deniz kuşlarını kendilerine çekiyor.

Kaliforniya'daki balık sürüleri yetkilileri kırmızı alarma geçirdi. Keza, bu sürülerin yoğunluğu sudaki oksijeni her an tüketebilir. Böylece diğer deniz canlılarını yok edebilir. Bu sürülerin balık popülasyonuna zarar verme tehlikesi mevcut. Limanda en son 1950'lerde benzer bir vaka yaşanmıştı.

Avustralya'nın bir kasabasında bu yıl benzer şekilde milyonlarca balık sürüsü nehri tıkamış ve bu da toplu balık ölümlerine yol açmıştı. Toplu balık ölümleri denizlerde büyük bir tehlikeyken, kuraklık, su sıcaklıklarında ve nüfusta artış, bulaşıcı hastalıklar, kimyasal kirlilik gibi sorunlara da yol açabilmektedir.

Kaliforniya Santa Cruz Limanı'nda suları oksijenlendirmek için havalandırıcılar çalıştırılmaya başlandı. Şimdi suya tekrar oksijen veriliyor. Eğer bu durum daha fazla sürerse havalandırma da işe yaramayacak.