Trabzon Ortahisar'da afet bölgesi ilan edilen bir alanda hayati bir karar alındı. 60 tonluk kayanın dibindeki evler yıkılacak.

Trabzon'un Ortahisar ilçesine bağlı Kaymaklı Mahallesi Deliklitaş bölgesinde, bundan 14 yıl önce dev kayadan kopan parçaların bir vatandaşa isabet etmesi sonucu 2 kişi hayatını kaybetmişti. 2009 yılında yaşanan olayın ardından bu bölge 'afet bölgesi' ilan edilmişti. Fakat, yıllar içinde 60 tonluk dev kayanın dibindeki evler için yıkım kararı çıkmamıştı. 60 tonluk dev kayadan koparak evlere ve vatandaşlara isabet eden toprak ve taş kütleleri canlara mal oluyordu.

2016 yılında da afet bölgesi ilan edilen yerde 1 kişi yaralanmış, ev ve iş yerleri hasar görmüştü. Heyelan riski çok yüksek olan Deliklitaş mevkisinde yer alan yamaçta düşme riski taşıyan 60 tonluk kaya da yeni tespit edildi. Ekipler derhal kayanın dibinde kurulan 19 evin tahliye edilmesini sağladı. Şimdi bu 19 ev için yıkım kararı alındı. Tahliye edilen ailelere, kira desteği verildi. Fakat artan kira bedellerinden dolayı bazı aileler evlerine geri döndü.

Ortahisar Belediyesi tarafından yürütülen çalışmalarda ev sahiplerine kira desteği verileceği bildirildi. 19 evin 5'ini kiralamış olan ev sahipleri tebligatları aldı. Yıkım kararı verilen hanelerden birinin sahibi, evlerini terk etmek istemediklerini dile getirdi. Hayat pahalılığından bahseden ev sahibi, oturduğu evde taş tehlikesi olmadığını öne sürdü. 6 aylık kira yardımı sağlanacak olması da zor şartlar sebebiyle ev sahiplerini tedirgin ediyor. Trabzon Ortahisar'da yıkım kararı alınan 19 ev için çalışmalar yakında başlayacak. Fakat, bazı ev sahipleri ısrarla konutlarını terk edemeyeceklerini haklı sebeplerle belirtmiş durumda.

Editör: Didem Bektaş