Kahverengi kokarca böceği Trabzon'da bahçelere ve yeşillik alanlara musallat oldu. Doğaya zarar veren böcek için yeni çözüm yöntemi geliştirildi.

Trabzon'da son dönemde fındık bahçelerine musallat olan kahverengi kokarca böceği üreticiye de vatandaşa da sıkıntılı günler yaşatıyor. Böceği alt etmek için yeni bir çözüm yöntemi geliştirildi. Bugüne dek samuray arıları yöntemi kullanılmış fakat çok da başarılı olunamamıştı.

Trabzon Uzungöl'de horonlu HES protestosu Trabzon Uzungöl'de horonlu HES protestosu

Pentatomidae familyasından gelen kahverengi kokarca böceği, halk arasında kokar, kocarca, osuruk böceği olarak da bilinir. 100'den fazla bitkiyle beslenen bu böcekler yağışların olduğu dönemlerde yeşillik alanlara dadanır.

Keskin kokusu ve farklı renkleriyle tespit edilen bu böcek türünden kurtulmak için Trabzon'da şu yeni teknik geliştirildi...

1 litre suya 10 mililitre ispirto, 20 mililitre sıvı arap sabunu ve 1 çay kaşığı zeytinyağı katılıyor. Karışım çalkalanıp iyice köpürtülüyor. Maske, eldiven ve iş gözlüğü takılarak istila edilen bölgelere bu karışım püskürtülüyor. Arılara zararı olmayan bu uygulama en az 2-3 gün tekrar edilmelidir. Uygulama ya sabah erken saatlerde ya da gün batımında yapılmalıdır.