Akçaabat Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Hikmet Eyüpoğlu fındıkta bakım ve beslemenin önemli olduğunu, üreticilerin sorunlarını dinleyip onlara çözüm bulmak için mühendislerin saha çalışmalarında bulunduğunu hatırlatarak, kasım ayında fındık bahçelerinde yapılması gereken işlemleri mühendislerin önerileri doğrultusunda yapmalarını tavsiye etti.

Bu kapsamda Akçaabat Ziraat Odası Genel Sekreteri Ziraat Mühendisi Veysel Baki ve Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri Birimi Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Yaşar Özdemir tarafından üretici ziyaretleri yapılmaya devam ediyor.

Üreticilerin sorunları yerinde görülüp tespitler yapılıyor.

Gerekli önlem ve uygulamaların anlatılma süreci de yetkililer tarafından takip ediliyor.

Uygulamalar kapsamında üreticilere fındıkta budama, dip sürgün temizliği, tepe alma, toprak numunesi alımı, bordo bulamacı uygulaması, kireçleme, gübreleme,  dalkıran ve kahverengi kokarca ile ilgili  konularında bilgi verildi.

Budama, tepe alma ve dip sürgün alımı ile ilgili uygulamalar da yapılmaya devam ediyor.

Üreticilere bugüne kadar doğru bildikleri fakat yanlış olan uygulamaları yerinde görme fırsatı da doğdu.

Trabzonspor'un Keskin Nişancısı Enis Bardhi Trabzonspor'un Keskin Nişancısı Enis Bardhi

Budamada esas olan sık bahçelerin dikim mesafesine göre seyrekleştirilmesi (5-8 dala kadar düşürülmesi), güneşi fındık ocağının her yerine ulaşacak şekilde kesim işlemlerinin yapılması gerektiği, dip sürgün ve kesilen dalların toprak seviyesinden kesilmesi gerektiği ve budamadan sonra bordo bulamacı uygulaması yapılması gerektiği gibi önemli konuların da bilgilendirmesi yapıldı.

Yapılan toprak analizi sonuçlarına göre ihtiyaç duyulan yerlere kireç uygulaması yapılması, kireç uygulamasından 25-30 gün sonra öneriler doğrultusunda fosfor içeriği yüksek (MAP, TSP, DAP) gibi gübrelerin ve yanmış hayvan gübresinin de bitkiye verilmesinin önemli olduğu belirtildi.

Bordo bulamacı uygulaması için yaprakların %75-80’i döküldüğünde ilk uygulamanın yapılması 1 ay sonra ikinci bir uygulama daha yapılması tavsiye edildi.

Budama yapılan bahçelerde budama sonrası muhakkak bordo bulamacı uygulaması yapılması gerektiği ifade edildi.

Editör: Hasan Yılmaz