Trabzon'un Vakfıkebir ilçesinde bir kişinin öldüğü trafik kazasında Karayolları Genel Müdürlüğü 504 bin TL tazminat ödemeye mahkum edildi. Kaza bölgesinde altgeçidin ışıksız olması ve yol ortasındaki tel çitlerin açık bırakılması sebebiyle yayaların araç yoluna yönlenmesine neden olduğu gerekçesiyle verilen karar bu yönüyle bir çok trafik kazası davasına emsal oluşturacak.
5 Eylül 2020 tarihinde akşam saatlerinde Vakfıkebir ilçesine bağlı Çamlı Sahil Mahallesi'nde fırından ekmek alan A.A. ile D.B. Karadeniz Sahil Yolu'nun karşısına geçmek için tel çitlerin açık olduğu araç yolunu tercih etti. Giresun yönünden gelen bir araç A.A. ile D.B.'ye çarptı. Kazada 18 yaşındaki A.A hayatını kaybederken D.B. yaralı olarak kurtuldu.
ALTGEÇİDİN KULLANIMA ELVERİŞLİ OLMADIĞI TESPİT EDİLDİ
Kaza sonrası yapılan emniyet tespit tutanağında olay yerine 55 metre uzaklıkta altgeçit bulunduğu fakat içerisinde hiçbir aydınlatma yer almadığı ve kazanın yaşandığı akşam saatlerinde kullanıma elverişli olmadığı yer aldı.
Kazada hayatını kaybeden A.A'nın annesi F.A. ile babası Y.N.A, 19 Mart 2021 tarihinde Vakfıkebir Asliye Hukuk Mahkemesi'nde 'destekten yoksun kalma' gerekçesiyle Karayolları Genel Müdürlüğü'ne tazminat davası açtı.
Dava üzerine istenen bilirkişi raporunda altgeçidi gösterir bir işaret olmadığı, geçitte aydınlatma olmadığı ve pis koku olduğu, yol üzerindeki tel çitlerin ise olay günü açıldığı tespit edildi.
9 Ocak'ta Vakfıkebir Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen karar duruşmasında mahkeme heyeti davanın kabulüne karar vererek Karayolları Genel Müdürlüğü'nün 504 bin 474 TL 'destekten yoksun bırakma' tazminatı ödemesine hükmetti.
'İDARELER CAN KAYBINA KARŞI GÖREVİNİ 365 GÜN SÜRDÜRMELİ'
Karar sonrası davacıların avukatı Ozan Karagöz, mahkemenin verdiği hükmün, kurumların işlerini eksik yapması sonrası oluşan kazalara ilişkin davalarda emsal oluşturacağını söyledi. Hukuk devletlerinde idari kurumların hukuka uygunluğunun sadece kanun ve mevzuatlarla bağlı olarak işlem yapmasıyla sağlanamayacağını dile getiren Karagöz, "Karayolları'nın yaya altgeçitleri kurması, yola ilişkin güvenlik tedbirleri alması elzemdir. Ancak idarelerin yapmış olduğu işlemlerde vatandaşların can güvenliğini sağlaması konusundaki çalışmalar 365 gün kesintisiz olarak sürmesi gerekmektedir" dedi.
Karayollarının altgeçidi gece kullanımına elverişli, temiz ve ışıklandırması yeterli yapmadığı için yayaların kullanamama sonucunu doğurduğunu kaydeden Karagöz, "Yol üzerinde kesilerek yayalara karayolu üzerinden geçiş imkanı açılmasının engellenmemesi sebebiyle somut olayda bir can kaybına sebebiyet verilmiş oldu. İdareler yaya altgeçitlerindeki bakımlarını ve kontrollerini düzenli bir şekilde yapmış olsalardı, vatandaşların karayolunu kullanmaları sonucu oluşan birçok kaza ve can kaybının önüne geçilecekti" sözlerini kullandı.
'KARAR, TAZMİNAT DAVALARININ ÖNÜNÜ AÇACAK'
Avukat Karagöz, kararın Türkiye hukukunda emsal oluşturacak nitelikte bir dava olduğunu dile getirdi. Daha önce bu tür davalarda tarafların ısrarlı bir takibinin olmaması, kimi zaman da mahkemelerce ve bilirkişi raporları ile durumun tespit edilmemesi sebebiyle idarelere kusur bulunmadığını kaydeden Karagöz, "Trafik kazasının meydana gelmesindeki ilk sebebi değerlendirdiğimizde neden altgeçidin kullanılmadığını sorduk. Hem hukuk uygulayıcıları, hem hakimler, hem de avukatlar bu kazadaki illiyet bağını görerek sonuca gitti" sözlerini kullandı.
Davanın, idarelerin hizmet kusuru sebebiyle gerçekleşen mal ve can kaybının telafisine kısmen de olsa imkan sağladığını kaydeden Karagöz, "Bu yönüyle bundan sonra Türkiye'de hem idarelerin takınacak olduğu tavrın olgunlaşmasına ve iyileşmesine sebep olacaktır. Hem de trafik kazalarında asli ya da tali bir kusur olarak konumlanmış idarelere karşı da yurttaşların tazminat davası açma hakkının da önünü açacaktır. Bu yönüyle emsal bir dava olduğunu söylemek gerekir" diye konuştu.
'ÇİTLER HALEN KESİK, ALTGEÇİT HALEN AYDINLATMASIZ'
Karagöz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ümidimiz Türkiye'nin idarelerin yapması gereken işleri yapmaması nedeniyle meydana gelen can ve mal kayıplarının olmadığı bir ülke haline gelmesidir. Fakat bugün dahi altgeçit aydınlatmasız ve tel çit halen daha kesik. Kazadan 2 yıldan fazla zaman geçmesine rağmen idare duyarsız." (Gazeteduvar)