Yaptıkları inşaatların altına otopark yapmak zorunda olan müteahhitler, yapamayacakları zaman Ortahisar Belediyesine otopark parası ödüyordu.

Bu durum suiistimal edildiğinden dolayı hem otopark için ödenecek ücret yükseltildi, hem de yüzde 40 indirim yüzde 20’ye düşürüldü.

Trabzon’da otopark alanlarını dükkan ya da ticari amaçla kullanmanın önüne geçebilmek için harekete geçen Ortahisar Belediyesi yeni tarifeyi belirledi.

Kuzey Ekspres'in haberine göre:

Yeni inşaat alanlarında otopark yerini karşılayamayan müteahhitler, Ortahisar Belediyesine talep edecekleri bir araçlık otopark için yüzde 20 indirimle bareber en yüksek 383 bin 600, en düşük ise 89 bin 104 lira ödeyecek.

2 BİN METREKARE, 3 BİN METREKAREYE ÇIKARILDI

Ortahisar Belediyesi kendi parseli içinde otopak ihtiyacını karşılayamayan parsellerle ilgili ihtiyaçlarını rahat şekilde karşılamalarını sağlamak amacıyla 2 bin metrekarelik yürüme mesafesini 3 bin metrekareye çıkarıldı. Buna göre mülk sahipleri lehine otopark bedeli ödemeksizin otopark ihtiyacı esnetilerek alterantif çözüm imkanı geliştirildi.

Mülk sahipleri otopark ihtiyacını karşılamamaları halinde ise otopark bedelinin alınması ve belediye tarafından da otopark bedelinin temin edilmesi kararlaştırıldı. Buna göre Meydan bölgesinde Otopark İhtiyacını karşılayamayıp, Ortahisar Belediyesinden talep edecek müteahhitler  Meydan Bölgesinde 112 bin 700 lira artışla 383 bin 600 lira ödeyecek. İl genelinde en uygun fiyat ise Konaklarda 39 bin TL artarak, 89 bin 104 lira olarak belirlendi.

 CHP Grup Başkanvekili Turgay Şahin, “Otopark yönetmeliği Trabzon Belediyesi döneminde de vardı. Mecburiyetten binasının altına İmar Planlarında otopark kuramayanlardan bu bedel alınıyordu. Halk Bankası’nda toplanıyordu. Bu para başka amacı dışında kullanılmıyordu. Kamulaştırma ve yeni otopark yapımı için kullanılıyordu. Mesela arsaya binamı yaptım. Belediye ne zaman bana otapark yeri gösterecek” diye sordu.

Ortahisar Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Şenay Karakaş, “5 yıl içerisinde yer göstermek zorundayız. Tapuya otopark olarak şehr düşülecek” dedi.

YÜZDE 40 İNDİRİM, YÜZDE 20’YE DÜŞÜRÜLSÜN

AK Partili Meclis Üyesi Mustafa Yaylalı’da, “Burada belediye üzerine ciddi külfet almış oluyoruz. 4 bin 600 lira yapıyor yaklaşık maliyeti katlı garajlarda… Bu yaklaşık 4 ile 6 kat arası garajlar için hesaplanmış maliyet. Biz 4 bin 600 üzerinden bir yüzde 40 indirirsek, bu rakam metrekaresi 2 bin 800 lere düşer. Yapacağımız katlı garaj maksimum 2 kat olduğundan hiç bir şekilde bunu o fiyatlara mal etmemiz mümkün değildir. Vatandaş da süresi içinde otopark tahsis etmediğimizde bu parayı geri talep etme hakkı var. Bunun önünü açmamak lazım. Hiç tartışma dan 3 km zaten çıkardık bunu. Otopark yönetmeliği mantığı da vatandaşa belediyeye para yatırmamak. Kendisinin otopark sorununu çözdürmeye yönelik yönetmeliğimiz var. Yüzde 20 bile gereksiz indirim ama yüzde 40’tan vazgeçelim. Böyle bir külfet almayalım. Yüzde sıfır ya da yüzde 20 ile bunu bağlayalım öneririm” şeklinde konuştu.

VATANDAŞ ÖDENEBİLİR OLDUĞU İÇİN OTOPARK YAPMIYOR

Karakaş ise, “Temmuz 2021’den beri uyguluyoruz. Fiyatlar ödenebilir olduğundan vatandaş yer araştırmadan “Ben yer bulama, parasını vereyim, bütün katları dükkan yapayım. Otopark için de bunun parasını ödeyeyim ticarete çevireyim” şeklinde park ihtiyacını arttıran talepler geliyor. Ödenebilir olduğunda, vatandaş otopark yeri bulmak gibi zahmete girmiyor.

2 YILDA ANCAK 1,5 MİLYON TL TOPLANABİLDİ

Parası arttıralım istedik. Aldığımız fiyatlarla biz de kamulaştırma ya da inşaat maliyetlerini karşılayabilelim. 2 yılda topladığımız 1,5 milyonluk para var. 1,5 milyon lira ile 1,5 metre kare yer alabilir miyiz?” dedi.

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, “Karar altına almak için müzakereden ortaya çıkan en hakkaniyetli çözüm yüzde 20 gibi görünüyor. İdarenin de hukukunu da korumamız lazım” dedi.

Editör: Haber TS