Basın mensuplarıyla bir araya gelen Trabzonspor altyapı birimleri akdemide yaşananlar hakkında bilgiler verdi.
5 FARKLI YÖNETİM ŞEKLİ SUNDULAR
Trabzonspor Futbol Akademisi Direktörü İlker Erdem: Double Pass'ın sistemini akademimize uyarlamaya çalışıyoruz. 3 kulvarda yürütmemiz var. Tek başına bir direktörün hakim olma şansı yok. Kadir Özcan'ı yetiştirme Özkan Sümer'i geliştirme olarak düşündüğümüz daha da sonuçlandırma olarak son durağı belirledik. Double Pass'ın bize sunmuş olduğu sistem önemli bir sistem. Bizlerin veya herhangi birimizin olması fark etmiyor. Sadece oyun saha değil, sorumlu olan kişinin ben olmama rağmen bütün departmanları bilen kişilerden kurduk. her hafta toplantılar yaparak değerlendirmelerde bulunuyoruz.
Personel teknik adam bütün alanlarla ilgili çalışıyoruz. Double Pass 'biz böyle yapacağız bu progrmaı yapacağız' diye bir dayatma uygulamadı. ekonomik durumu genetik yapıyı bizden öğrendiler bütün antrenörle toplantılar yaparak bilgiler verdi. Daha sonra bu bilgileri aldı ve organizasyon planlaması sundu. 5 tane yönetim şekli sundu. Bize uyarlanabilecek 3 tanesini belirledik. Sonucunda kendimiz bir yönetim şekli oluşturduk. Adını da folteraşi koyduk. Bizler tek başımıza hiçbir şekilde hareket etmiyoruz planlı ve organizasyon içerisinde gidiyoruz. Toplantı sonucunda çıkacak kararları en faydalı net kararlar almaya çalışıyoruz. Yaptık ve yapmaya devam edeceğiz. Yönetim şeklinin içinde yapılması gereken gelen teknik adamlar içerisinde görüşmelerimiz hem bireysel hem bütünsel olarak departmanlar kurulması gerektiğini ve bu departmanların sorumlu kişilere verilmesşi gerektiğini söyledik.
DEPARTMANLAR KURULDU
Sağlık performans departmanı, oyuncu refahı departmanı, yetenek kimliği bünyeye katma departmanı, a takıma geçiş departmanı futbol antrenörlük departmanı ve atletik performans departmanları bulunuyor. Double Pass'ın bize sunduğu oyuncu refahı departmanı çok önemli. Ailelrin durumuü-, oyuncuların saha içerisindeki durumu, 40 bin kişilik taraftarın önğüne çıkacak karakteri, liderlik özellikleriyle beraber kanıtlayacak olması bizim en önemli konumuz. sadece oyuncuya topa vurmasını maç kazanmasını öğretmeyeceğiz, bütün olumlu olumsuzluklara karşı alabilecekleri tepkileri vermek zorundayız. Doğru birey doğru bir insan ve doğru bir kişilik yaratmak durumundayız.
Trabzonspor gibi büyük bir camianın içerisinde çıkartacağımız 2-3 oyuncu Trabzonsporumuz için büyük katkıdır. Sizlerden zaman istemiyorum, koltuk buradır biz gideriz başkaları gelir. Plan ve organizasyon böyle devam etmelidir. 8 tane scoutumuz il dışında yapılması istenenler öyle kolay değil. Sabredin diye bir kelime ağzımızdan çıkmıyor. En kısa zamanda nasıl yapabilirizin peşindeyiz.
Toplamda 298 akademi oyuncumuz bulunuyor. Gelenler gidenler oluyor bu rakamlar. Double Pass bize sayıların çok fazla olduğunu bir grupta 35 oyuncu olmayacağını 21+4 ile sınırlandırması gerektiğini bildirdi. Biz de bu yönde planlama yaptık.
Başkan Doğan'ın bize 'adaletli olun benden ne isterseniz isteyin' sözü aklımızdan çıkmıyor. Hatalar yapabiliriz ama asla yanlış yapmayacağız.
OYUN SİSTEMLERİMİZİ BELİRLEDİK
Altyapı Başantrenörü Mustafa Ramazan: Oyun sistemlerimiz çok üstüne durduğumuz bireysel gelişim için profiller bizim için öneöli. Antrenör planlaması yapıyoruz. 3 tane DNA belirledik. 26 antrenörün ortak noktada buluşması geçişlerde zorluklar yaşamaması adına 26 karakteri tek çatı altında toplamaya çalıştık. Bizlerin belirlediği Double Pass'ın belirlemediği akademinin oyun planımız bulunmaktadır. Oyunu parçalara ayırdık. Oyunun 4 ana anı ve evrelerini planladık. Oyunun ilkelerini oyunculara anlattıç. Sadeceleştirilen oyun oyuncunun daha iyi anlamasını ve gelişmesini amaçlıyor. Oyun sistemlerimizi belirledik, gruplarımızın hangi sistemlerle oynaması gerektiğini belirledik ve bu doğrultuda çalışıyorlar.
3 tane ana unsur var. Takım gelişimi bireysel gelişimi ve antnreör gelişimi. Antrenmanı geliştirmek ve oyuncuuyu geliştirmek bir diğer asli görev ise antrenör gelişiminde bulunmak. Trabzonspor'un bir görevi de antrenör yetiştirmek ve geliştirmektir.
ANTRENMANLAR SPONTANE DEĞİL ORGANİZE
Antrenmanlarda spontane değil anlattığımız program üzerinden gidiyoruz.1 yıllık programımızı sezon başında belirlendi. Birer haftalık periyotlarla program belirlendi. hafta hafta teslim ederek uygulanıp uygulanmadığı kontrolümüz altında..
Daha önce yapılmamış analiz ekibini kurarark antrenmanı ve oyuncuyu geliştirme adına önemli bir atak yaptık.
Bireysel gelişim ülkemizde çok önemli. Süreleri arttırarak bu gelişimi ön plana çıkarmaya çalışıyoruz takımların gelişimi çok önemli, kurumsal prestji korumak zzorundayız. Skordan ziyade gelişim bizim açımızdan daha önemli. Mevkilerede çok fazlı karışıklık ve çeşitlilik var ve biz bu konu için numaralandırma yöntemine geçtik ve oyuncularımızda bu sistem yerleşti.
Tüm oyuncuları mevki adına güçlendirme sistemini uyguluyoruz. Mevkisel olarak oyunculardan taleplerimiz var ve spontane olarak değil bilinçli olarak bunu geliştiriyoruz.
Oyuncularımızla görsel olarka maç analizi yapıyoeuz. Görselle çok daha kolay ikna edilebiliyorlar. Bireysel olarak futbolcularımzı analiz ediyoruz. güçlü yanlarını mükemmel hale getirmek istiyoruz.
Arşiv konusu bizim için önemli buna bağlı olarak her oyuncu için kimlikler oluşturduk.
Oyuncu refahı sorumlusu Okan Özke: Akademideki bütün oyuncuların sorumluluğu bana ait. Oyuncularımızın sahaya gireceği ana kadar tüm sorunlarını aza indirmeye ve belli bir plan içerisinde yönetmeye çalışıyoruz. Amtrenörlerimizle toplantılar yapıyor ve bilgilendirmeler yapıyoruz. Velilerimzle toplantılar yapıyor ve gerekli bilgileri veriyoruz. Okullarımızı ziyare ettik velilerle kurduğumuz Whatsapp ağlarımız var ve iletişimimiz devam ediyor. İletişim ve İngilizce dersleri veriyoruz. Amacımız Trabzonspor A takımına donanımlı bir oyuncu yetiştirmek. Bireysel manada çalışmalarımız var.
Double Pass'ın bu konuda cok ciddi talepleri var ve bunları yerine getirmeye çalışıyoruz.
Sağlık ve Performans Departmanı Yağış Piyale: Beslenme uyku düzeni ve pskolojik performansları iyileştirmeye çalışıyoruz. 3 doktorumuz var 1 spor hekimizi pskoloğumuz ve diyetisyenimiz var. Toplamda 17 personel olarak görev yapıyoruz. Raporlama sistemi belirledik. Diyetisyelerimiz aylık rapor verirken diğer birimlerimiz haftalık raporlar veriyor. Bütün sezon boyunca sakatlıkların oranlarını belirliyoruz. Akademiler sakatlık profilleri belirlemeye çalışıyorlar. Antrenman süresi gerekiyor. Oyuncularımızı tanıma adına bir çok hamlemiz var. Ailesini kaydenler gibi birçok oyuncumuz ortaya çıktı ve ona göre hareket alanı sağlıyoruz.
Sakatlıkların büyük kısmı 14-15 yaşlarındaki bilinçsiz çalışmalarından kaynaklanıyor. Bu bağlamda çalışmalarımız var.
Atletik Performans Antrenörü Ali Bulut: Double Pass firması şehre geldiğinde yaptığı çalışmalarda buranın Avrupa standartlarında bir tesis olduğunu yapılan çalışmaların hemen hemen o seviyede olduğunu belirttiler. böylen bir şey beklemiyorlardı. Amacaım sakatlık risklerini en düşük seviyeye getirmek 16 yaştan itibaren o seviyeye hazırlamak görevim. Çalışmalarımız fitness ve sahada gerçekleşiyor. Haftalık programlarla uygulamaya çalışıyoruz. Sakatlık önleyici testlerimiz oluyor. Saha çalışmalarında fiziki kapasiteleri geliştirme adına tesler yapıyor. Tamamlama antrenmanıyla gelişime odaklı çalışmalarla pekiştiriyoruz.
Yetenek Kimliği ve bünyeye katma sorumlusu Ayhan Alemdaroğlu: Türkiye genelinde socut olarak 8 tane scout ekibimiz var. Aylık haftalık raporları bize gönderiyor biz de topladıktan sonra sunuyoruz ve alınabilecek oyuncu takip edilebilecek oyuncu ve antrenmana çıkabilecek oyuncu diye kategorilendiriyoruz. Antrenmana çıkardığımız zaman potansiyele göre karar veriyoruz.Alınacak oyuncu olduğu zaman raporumuzu veriyoruz ve ona göre hareket ediyoruz. Koordineli bir şekilde hareket ediyoruz. Milli takım havuzunda olan oyuncuları ve olabilecek oyuncuları bulma konusunda hareket ediyoruz.
A Takıma Geçiş ve Uyum Sorumlusu Turgut Kural: Trabzonspor'a geçiş sürecini yöneten birisiyim. Adaletli olmak durumundayız herkesi yönetmek gerekiyor. A takım ile istişare ederek doğru karar vermek durumundayız. A takıma geçiş bilgi birikim açısndan bilgiye ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. 5 yıl önce profesyonel takımın yanına U19 takımını getirdiğimizde buna 'devam' kararı konusunda hemfikir olduk. Oradan geçişleri sürekli yapıyoruz. geçişlerde oyuncuların durumlarını an an kontrol edebiliyorlar. Kiralık oyuncuların takibini bizler yapıyoruz. 1461 Trabzon ve Akçabat Sebat Gençlikspor'a verdiğimiz oyuncuların takibini yapıyor ve 4 haftalık periyotlarla A takım teknik ekibine raporluyoruz.
298 oyuncumuz var 35'e yakın finalde oyuncumuz var 1-2 oyuncumuzu A takımda görmek istiyoruz. Bu çalışmaların meyvelerini vermesini bekliyoruz. Verilen oyuncuların donanımları çok önemli. Bu sorumluklarda en önemli kriter hiç kimsenin bizim işimize karışmaması adeletli ekibimizle buna karar veriyoruz.