İrlanda’da 1845-1851 yılları arasında yaşanan Büyük Kıtlık döneminde Osmanlı İmparatorluğu tarafından gönderilen yardım ile Trabzonspor ve Drogheda United arasındaki dostluk, “An Gorta Mor: Yıldız ve Hilal” adlı belgeselde ele alınacak.
Belgeselin ilk çekimleri, 1 Ekim 2026 tarihinde Trabzon’da oynanan Trabzonspor-Drogheda United dostluk maçında gerçekleştirildi.
İLK ÇEKİMLER TRABZON’DA YAPILDI
Yaklaşık 40 dakikalık tek bölüm olarak hazırlanması planlanan belgeselin yapım süreci Trabzon’da başladı.
Dostluk maçında gerçekleştirilen çekimlerin ardından ekibin İstanbul, Drogheda, Dublin ve New York’ta da çalışmalar yapması planlanıyor.
OSMANLI’NIN 1847’DEKİ YARDIMI ANLATILACAK
Belgeselin önemli başlıklarından birini, İrlanda’yı etkileyen Büyük Kıtlık döneminde Osmanlı Padişahı Sultan Abdülmecid döneminde gönderilen yardım oluşturacak.
Yapımda Osmanlı ve İrlanda arşivlerindeki mektup ve belgelerin yanı sıra akademisyenlerin araştırmalarına da yer verilmesi planlanıyor.
TRABZONSPOR VE DROGHEDA UNITED DA YER ALACAK
Belgeselde Trabzonspor ile Drogheda United arasındaki dostluk ilişkisi de geçmişten günümüze uzanan yönleriyle anlatılacak.
Drogheda United Başkanı Conor Hoey, Trabzon’da gördükleri misafirperverlikten memnuniyet duyduğunu belirterek kentin kendisine İrlanda’yı hatırlattığını söyledi.
Hoey, “İnsanları da çok arkadaş canlısı, çok iyiler. Dolayısıyla evdeymişim gibi hissediyorum.” ifadelerini kullandı.
ÇEKİMLERİN 2027’DE TAMAMLANMASI HEDEFLENİYOR
Yönetmenliğini ve yapımcılığını Hayriye Savaşçıoğlu’nun, yapımcılığını ise Ülkü Uzun’un üstlendiği belgeselin çekimlerinin 2027 yılında tamamlanması hedefleniyor.
Yapımın 2028 yılında festival sürecine başlaması planlanıyor.
Belgeselin, yaklaşık 180 yıl önce başlayan Türkiye-İrlanda dayanışmasını tarihsel belgeler ve günümüzdeki dostluk ilişkileri üzerinden aktarması amaçlanıyor.





