Trabzonspor'un net borcu, "31 Ocak 2023 tarihiyle net borç 2 milyar 835 milyon 909 bin TL" olarak açıklandı.

Trabzonspor Divan Denetim Kurulu adına Mahmut Ören yaptığı açıklamalarda,"

Akılar da kalmasa da biz uyarmaya devam edelim!

Sevgili basın mensupları,

Geçmişte yaptığımız açıklamalarımızda;

·       Trabzonspor’un sorunlarının çok ağır olduğunu,

·       Ekonomisinin taşınamayacak boyutlara ulaştığını,

·       Daha önceki durum ne kadar kötü ise şimdiki durumun daha da vahim olduğunu,

·       Trabzonspor Başkanı ve Yönetim Kurulu’nun işlerinin çok zor olduğunu,

·       Bu durumdan sadece Trabzonspor camiasının tek vücut olarak kurtulabileceğini,

·       Trabzonspor’un kurtuluş reçetesinin, kuruluş ayarlarına geri dönülmesiyle mümkün olabileceğini,

·       Kurtuluşun özümüze, yani altyapıya dönerek, üretimle mümkün olabileceğini,

Vurgulamıştık.

Ve şunları söylemiştik. 

-        “56 yıllık Trabzonspor tarihi içinde, ilk 10 senede 6 şampiyonluk kazanan yöneticilerle, son 39 yılda 2 şampiyonluk kazanıp ekonomik başarısızlık yaşayan yöneticiler arasında en belirgin fark, akılcı bir öz güven ile içgüdüsel arayışlara dayalı panikçi bir duygu olduğu açık seçiktir”

-        “Başarısızlıktaki en büyük neden bir şehrin üreterek ortaya çıkardığı Trabzonspor'un varoluş değerlerine yabancılaşmış, bencil ve popülist bu yönetici profilidir. Şu andan itibaren Trabzonspor küllerinden ya yeniden doğacak ya da diğer kulüplerin başına geldiği gibi tarihin tozlu sayfalarında yerini alacaktır. Özgür iradesini ve bilincini ortak akla dönüştüremeyen, kibirden kurtulamayıp Trabzonspor üst aklına geçemeyenlerin Trabzonspor’a yaşatabileceği tek şey, tarih sahnesinden silinmektir.”

Tespitlerimiz bugün de aynen güncelliğini korumakta ve devam etmektir.

Kulüplerde yaşanan bu ekonomik çöküntü, mevcut sportif ve idari kadrolarda küçülmeyi ZORUNLU kılmaktadır. Ancak bu küçülme, kulübü beklenen hedefin çok uzağına da itebilir. Bu nedenle bir taraftan borç azaltırken, diğer taraftan de hedefsiz kalınmamalıdır. Herkes saha sonuçlarını değil kulübü kurtarmayı hedeflemelidir.

Ayrıca meselelere de sadece skor odaklı bakılmamalıdır. Çünkü bu, yönetenler üzerinde, galipsen "çok başarılı", yaptığın işler tümüyle "doğru", mağlupsan "çok başarısız", yaptığın işler "tümüyle yanlış" algısı oluşturarak, tribünlere sirayet edip yönetenler üzerinde olumsuz baskıya yol açarken, yeni yanlışlar yaptırmaktadır.

Değerli basın mensupları /camia ve kamuoyu,

Geçen sezon kazanılan şampiyonluk hiç şüphesiz çok önemli olsa da kasadaki çaresizliğin üstünü örtmüş ve sorunları bugünlere taşımıştır. Aslında şampiyon olunduğu için değil, süreç yönetilemediği için borç artmış ve gelirler, giderler belli olmasına rağmen şampiyonluk sonrası bilinçsizce yapılan transferler borcu daha da artırmıştır.

Halbuki yeni oyunculardan çok daha iyi, çok daha uygun maliyetli oyuncular transfer edilebilirdi. Aksine Dünyanın hiçbir ülkesinde rastlanamayacak bir durumla şampiyon olan takıma 15 transfer yapıldı. Şampiyonluğun getirdiği maddi ve manevi kazanımlar akılcı kullanılabilseydi, ekonomik durum bugün daha rahat olurdu

Gerçekçi olup şampiyonluk tahvilini zamanında paraya çevirmeyenlerin, kulübe getirdiği kasa zorluğu için illaki bir sorumlu ararsak, emin olun bu duruma sesiz kalan, destek veren herkes pay sahibi olur. Bu noktada ise biz kulüp yönetimlerini değerlendiririz, binlerce kişiye rağmen yanlışa "yanlış" diyemeyenlerin organizasyonunu eleştiririz.

Geçmişte teknik direktör, sportif olarak transferlere “olur” vermiş olabilir ancak, mali ve idari olarak sorumlu olan Yönetim Kurulu’nun bu transferleri yapması kabul edilebilir bir iş değildir...

Oysa kentin yetiştirdiği yöneticilerinin gayreti, teknik direktörlerinin emeği ile altyapıdan oyuncu yetiştirmekte büyük marka olmuş bir kulübün, yetiştirdiği oyunculardan faydalanmak yerine, yıllarca orantısız yabancı oyuncu transfer etmesi, borç birikiminde de büyük etken olmuştur. Artan borç yığınına karşı bu, tamamen popülist bir davranıştır.

Bu konuda yıllarca akla dayalı yapılan uyarılara kulaklarını tıkayan yöneticilerin ya da Trabzonspor’un var oluş değerlerine yabancılaşmış popülist yöneticilerin, yığınla yaptığı fahiş transferlerle kurulan kadrolarda fazlaca yabancı oyuncu bulunması ve bunların sözleşmelerinin Euro cinsinden olması sebebiyle artan kur farkıyla sözleşme bedellerini ödemek için kullanılan banka kredi faizlerinin etkileri bugünkü ekonomik durumu çok net yansıtmaktadır.

Sevgili Trabzonsporlular,

Denetim Kurulu raporunda yazılı öz sermayenin eksi 2 milyar 157 milyon lira olma; “Trabzonspor, tüm futbolcularını, gayrimenkullerini, yani her şeyini satsa borcunu karşılayamaz” anlamını ortaya koymaktadır.

Ayrıca bağımsız denetçi de; “İşletmenin olağanüstü seviyedeki öz sermaye kaybının Türk Ticaret Kanunu’nun 376. maddesinde göre "Şirket borcunun sürdürülebilir olmadığına” dikkat çekmiştir.

İşin özü;” Varlığımız borcumuzu karşılamayacak seviyededir.”

Maalesef yıllardır kentin kulüpçülük kültürünü alamamış, hayatını popülistlik üzerine kurmuş insanlar, yönetimlerde çoğunluk olunca bu son kaçınılmaz olmuştur.

Asıl üzerinde durulması gereken yer de çarkın bundan sonra nasıl döneceğidir.

Artık Trabzonspor için kaos değil, acil çözüm üretmek ve şapkayı önümüze koyup, karar verme zamanıdır.  

Camia da iyi bilmekte ki; “hep birlikte maddi manevi destek olsak dahi devlet yardımı olmadan borçlar ödenemez,” sadece ötelenir.

Bu için yönetimle birlikte camia da acilen “ne istiyoruz? ve ne yapalı” sorusunu tartışarak cevap bulmalı, mutabakata varmalı ve taraftarları bilgilendirmek, bilinçlendirmek şartıyla da hareket etmelidirler.

Sesi yüksek olanların değil, sözü yüksek olanların oluşturduğu yönetimlerin elbirliğiyle;

1- Repütasyon,

2- Bilanço Yönetimi,

3- Avrupa kupaları,

4- Şampiyonluk gibi çok önemli hedefleri belirlenmeliler, İlk İkisini sabırla yerine getirilmeliler Maceraperest kişilere ve projelere itibar etmeden, hedefler doğrultusunda, gerçekçi bütçeler yaparak, ona sadık kalarak kulübün ödeyebileceği maaş bütçesi ile takım kadrosu kurmalıdırlar.

Ayrıca gider kalemlerimize baktığımızda faiz, futbolcu, teknik kadro maliyetlerimiz çok yüksektir. Bu nedenle İzleme Komitesince beğenilen bütçeye uygun yerli, yabancı oyuncuları, teknik direktör onayıyla transfer edilmelidirler. Altyapıdan kadroya mutlaka oyuncu katmalıdırlar.

Sezon başı borca borç bindirerek yapılan maliyeti çok yüksek 15 transferden yüksek bonservis bedel getirebilecek olan futbolcular göndermelidirler Teknik kadro dışında pirim dağıtılmamalı, her alanda tasarruf uygulamalıdırlar.

Kişilerin değil, kurumun istikbalini düşünerek yeni bir yapılanmayla geleceğin iskeletini yaratıp, üst sıralara oynayacak daha düşük maliyetli, daha genç, daha dinamik bir takım kadrosu oluşturmalıdırlar.

Mevcut 41 milyon Euro olan futbolcu bütçesinin sürdürülebilir maaş bütçesi olmadığından, 18 milyon Euro civarına indirmeliler ve adım adım hedeflere yürüyerek, borcu çevrilebilir bir noktaya getirmelidirler…!

Bunun için Trabzonspor yönetim kurulunda bulunmaya talip olanlardan daha çok yönetmeye talip olan nitelikli kişilerin olması, tek karar verici patron başkan anlayışından sıyrılıp, ortak akıl taşıyan ekip anlayışına geçilmesiyle, borç verip ekonomik katkı sağlayanlar kadar, zamanını kulüp için harcayanlar, çözüm üretecek, bilgili, nitelikli ve liyakat sahibi olanların görev almaları hayati önem arz etmektedir. Kanaatindeyiz. "İfadelerini kullandı.

BORÇ İLE ALAKALI AÇIKLAMA;

 

 TRABZONSPOR KULÜBÜ DERNEĞİ DENETİM KURULU RAPOR ÖZETİ                                                                 

Kurulumuzca Trabzonspor Kulübü Derneği ve bağlı şirketlerin idari  yönden 28.ŞUBAT.2023, mali yönden  31.OCAK.2023 tarihlerine kadar  tüm defterleri, belge ve kayıtları tüzüğün 45. maddesinde öngörülen süre içinde mali ve idari denetime tabi tutularak tespit edilen bilgiler ile hatalı ve mevzuata aykırı işlemler aşağıda belirtilmiştir.

A- İDARİ YÖNDEN YAPILAN TESPİTLER;

1-Trabzonspor Kulübü Derneği ve bağlı şirketlerinde 28.OCAK.2023 tarihi itibariyle 202 idari personel ve 100 Teknik personel olmak üzere 302 kişi çalışmaktadır. 41 kişiden oluşan A takım futbolcuları ile 26 kişiden oluşan Kadın Futbolcular bu sayıya dahil değildir.

2- Tüzüğün10/b maddesinde belirtilen orana istinaden 2023 yılında Derneğimize azami 464 üye kabul edilebilecektir. 1 Ocak.2023-28 Şubat.2023 tarihi itibariyle 14 yeni üye kaydı yapılmıştır

Toplam aktif üye sayımız 11. 885 kişi olup bunun 515 kişisi kadın, 2 435 kişisi 70 yaşını doldurmuş üyedir. 25-26 Mart 2023 tarihlerinde yapılacak olağanüstü genel kurula katılma hakkı olan üyelerin sayısı 9 278 kişidir.

3- Yetkilendirilen komisyon tarafından, 7405 Sayılı Spor Yasasına göre yeniden düzenlenen tüzük taslağı Olağanüstü Genel Kurula sunulmak üzere hazır hale getirilmiştir.

4- Trabzonspor Kulübü ve bağlı şirketlerin devam eden toplam 124 HUKUKİ DOSYASI bulunmaktadır.

Alacaklı olunan icra takip dosya bedelleri 359 MİLYON 318 BİN, TL Borçlu olunan icra takip dosya bedelleri 72 MİLYON 199. BİN, TL dir.

5- Önceki raporlarımızda tespit ettiğimiz Tüzüğümüzün 40/d maddesinde belirtilen “Derneğin yönetmeliklerini hazırlayıp yürürlüğe koyar” hükmü Yönetim Kurulları tarafından uygulanmamıştır.

6- Derneğe bağlı şirket yönetim kurullarına Tüzüğün 40/p maddesinde belirtilen esasa uygun atama yapılmamıştır.

B- MALİ YÖNDEN YAPILAN TESPİTLER;

1- Derneğe bağlı şirketlerin tüm hesapları bağımsız denetim şirketi ile yeminli mali müşavirlik büroları tarafından denetlendiği tespit edilmiştir.

2- 01.KASIM.2022/31.OCAK.2023 Tarihleri arasında dernek ve bağlı şirketlerin gelirleri 309 MİLYON 542 BİN, - TL, toplam giderleri 457 MİLYON 871 BİN,- TL olduğu,

   Gerçekleşen gelir kalemleri içerisinde;

- Reklam ve Sponsorluk Gelirleri          52. MİLYON 506 BİN, - TL

- TV ve Radyo Yayın Gelirleri                 31. MİLYON 593 BİN, - TL

- Futbolcu Transfer Gelirleri                105. MİLYON 642 BİN, - TL

- Hes Proje Geliri                                      36.MİLYON 65 BİN, -   TL

- UEFA Avrupa Ligi Geliri                         34. MİLYON 263.BİN, -TL

- Loca-Kombine-Müsabaka Geliri          18. MİLYON 866.BİN, -TL

- Ticari A.Ş. Nakit Katkısı                         23. MİLYON 518.BİN,-  TL

   Gerçekleşen Gider Kalemleri İçerisinde;

Profesyonel Faal. Gider.                     317. MİLYON 633. BİN,- TL

Finansman Giderleri                              92. MİLYON 278. BİN,- TL

Öd. Sosyal Güv. Vergi, Fon                   25. MİLYON 265. BİN - TL

Altyapı ve Amatör Faaliyet Giderleri    6. MİLYON 248. BİN,- TL Ağırlıklı olarak yer almaktadır.

 Gider kalemlerine baktığımızda Futbolcu ve Teknik kadro maliyetlerimiz ile profesyonel faaliyet giderlerimizin bir hayli yüksek rakamlara ulaştığı görülmektedir.

Bu bağlamda Trabzonspor Yönetimlerinin bugüne kadar yaptığı yığınla yüksek maliyetli transferlerle kurulan kadrolarda; fazla sayıda yabancı oyuncu bulunması ve bunların sözleşmelerinin Euro cinsinden olması sebebiyle, artan kur farkları ve sözleşme bedellerini ödeyebilmek için kullanılan kredi faizleri bugünkü ekonomik duruma neden olmuştur.

31.01.2023 Tarihli Konsolide Bilançoya göre;

Dönen Varlıklar... 399 MİLYON 280 BİN, -  Kısa Vad. Yab. Kayn...   1 MİYAR 668 MİLYON 263 BİN,

Duran Varlıklar... 678 MİLYON 486 BİN, -  Uzun Vad. Yab. Kayn...  1 MİLYAR 566 MİLYON 926 BİN,

          1 MİLYAR 077 MİLYON 766 BİN,                                                   3 MİLYAR 235 MİLYON 189 BİN,

                                          Öz Kaynaklar............                               (-) 2 MİLYAR 157 MİLYON 423 BİN,  

Bu hususta bağımsız denetçi raporunda; “işletmenin olağanüstü seviyedeki öz sermaye kaybını, TTK’nin 376. maddesine göre  ‘şirket borcunun sürdürülebilir olmadığına’  dikkat çekmiştir.”

3- 31.OCAK.2023 Tarihi itibariyle kısa vadeli banka kredi borçları 15 MİLYON 301 BİN, TL., uzun vadeli banka kredi borçları da 987 MİLYON 960 BİN, TL. olmak üzere toplam 1 MİLYAR 003 MİLYON 261 BİN, TL dir.

4- Gerçekleşen gelirler ve giderler sonucunda oluşan mali tablolara göre dernek ve bağlı şirketlerin 31.OCAK.2023 tarihi itibariyle;   

Kısa Vadeli Borçlar Toplamı.......................................... 1. MİLYAR 668. MİLYON 263. BİN-TL

Uzun Vadeli Borçlar Toplamı ...................................      1. MİLYAR 566. MİLYON 926. BİN-TL

Borçlar   Toplamı                                                                     3. MİLYAR 235. MİLYON 189. BİN-TL

Kısa Vadeli Mevcutlar ...............................................       (-)             399. MİLYON 280. BİN-TL

Net Borç Toplamı                                                              2. MİLYAR 835 MİLYON. 909. BİN-TL dir.

Camiamıza saygıyla arz ederiz.

Editör: Haber TS