Trabzonspor'da 53. Olağan Divan Genel Kurul Toplantısı'nda konuşan Trabzonspor Kulübü Divan Başkanı Ali Sürmen, dikkat çeken bir detayı paylaştı.

Saat 11:00'de başlayan toplantı, Trabzonspor Kadir Özcan Tesisleri Nizamettin Algan Salonu’nda gerçekleşti.

22,5 MİLYON DOLARLIK BORÇ ÖDENDİ

Ali Sürmen yaptığı açıklamada,"Aldığım bilgilere göre mayıs ayına kadar ödenmesi gereken 22 buçuk milyon dolar, 10 milyon doların sayın Başkan Ertuğrul Doğan tarafından karşılanmak üzere ödenmiştir. Burada tabi ki başkan Ertuğrul Doğan’a teşekkür edeceğiz. Ama bu borç kapandı anlamına gelmez. Bu borcun ve kulübün maliyetinin aşağı düşürülmesi ve yarışmacı bir takımı ısrarla devam ettirmek için de onların faaliyetlerini dikkatle izliyoruz." İfadelerini kullandı.

Ali Sürmen, ''Yakın zamanda bir kongre süreci yaşadık. Bize şampiyonluk yaşatan yönetime teşekkür ediyorum. Ahmet Ağaoğlu’nun da belirttiği gibi şampiyonluk sonrası maalesef güzel yönetilemedi. Bunun üzerine başarısız sonuçlar gelince ve şampiyonlar liginden de elenince konferans ligine kalınca yapılan transferlerin yükü artık kaldırılamaz hale geldi. Kasım 2022’den beri istişarelere başladık. Önümüzde şubat ayından başlayıp Mayıs ayına kadar başlayan süreçte 23 milyon doların ödenmesi gerekiyordu. Bu para ödenmediği takdirde hem transfer yasağı geleceği hem de itibarı mali çöküntü nedeniyle itibarın zedeleneceğini düşündük. Sıkı şekilde fikir alışverişlerimizi yaptık. Alınan kararın divan kurulu olarak doğru olduğuna kanaat getirdik'' Dedi.

Sürmen,

''Mayıs ayına kalması halinde bu paranın nasıl ödeneceği tahahhüt edileceği askıdaydı. Kongre kararı alındıktan sonra aynı borcun oluşmasında sorumlu olduğunu camianın düşündüğü Ahmet Ağaoğlu ve o dönemin asbaşkanı Doğan’ın aday olabileceği değerlendirildi. Doğan bu borcun planlamasını yaptığnı iddia ederek tek başına aday oldu. Bu noktada tartışma şu; mevcut yönetimin mali durumundan sorumlu olduğunu düşünen ve bu kulübün geleceğinde yönetici olmayı planlayan arkadaşlardan maalesef hiç ses duyamadık. Kulüp iyi zamanda herkes talip olmak ister. Önemli olan kulübün zor zamanında o göreve talip olmak ve bunu başarmaktır. 2018’de nasıl sayın Ağaoğlu geldi dedi ki, ben planlamamı yaptım, 3 yıl istiyorum dedi. 3 yıl sonunda şampiyon olarak teslim edeceğim dedi ve dediğini yaptı. Şampiyonluktan sonraki kendinin de kabul ettiği gibi 14 futbolcu alındı ve mali yük 20’den 50’lere çıktı'' Şeklinde sözlerine devam etti.

Ali Sürmen,"Dernekler kanunundaki maddeler acilen değiştirilmelidir. Ortada bir medeni kanun duruyor oradaki kanuna göre siz ancak derneği denetleyebilirsiniz. Kulübün harcamaları şirket üzerinden yapılabiliyor. Siz sadece bilgi sahibi oluyorsunuz. Ortaya bir garabet çıkıyor. KAP’a bildirilen bu kadar denetim raporunda bu kadar. Onun raporunu bağımsız kuruluşlar açıklıyor. Mutlaka medeni kanunda değişiklikler yapılması gerekiyor. Kulüplerin şirketlerle bütünlüğünü ve sorumluluklarının net ortaya konması lazım. Aksi takdirde buralarda çok konuşacağız'' İfadelerini kullandı.

Ali Sürmen yaptığı açıklamalarda,''Beni veya denetim kurulu başkanını gördüğünüzde niye müdehale etmiyorsunuz diyeceksiniz.  Buradan uyarıyorum sakın farklı bir tüzük taslağı kimse getirmesin bu kulübün altına dinamit koymaktır. Bu kulüp hepimizin. Farklı fikirler olabilir o farklı fikir doğru fikir olabilir. Spor yasası çok açık ve net bakanlığın gönderdiği bir taslak var tek harfi değişemezsiniz o taslağa ek yapacaksınız. Ben keyfimce tüzük yazarım diyemezsiniz. Bakanlığa gidecek ve kulüp yok sayılacak. Bu vebale girmeye hakkınız yok. Buradan uyarıyorum'' Dedi.

Ali Sürmen,"Yönetmelikler oluşturmamız gerekiyor, genel kurulda verilen yetki doğru yönetin diyedir. Siz keyfi yönetin diye değildir. Başarısız olan kardeşiniz olsun derhal gönderin. Transfer hatalarında hocamızı suçlu bulduk, scout ekibini kimse soruyor mu? Hala devam ediyor mu? Başarısızlık tek başına olmaz bir kurumda en alttakinin verdiği rapor üste yanlış gidiyorsa oradan başlayacaksın. İzleme komitelerine maaş vermeyeceksin arkadaş bir arkadaşımın fikridir. Araştır, bana futbolcu öner senin önerdiğin futbolcu yarın A takımda oynamaya hak kazanırsa kulüp de maddi olarak yararlanırsa maliyetinden yüzde olarak vereyim. Kulübün parasıyla yat, gez sonra da İcardi’yi önerdim öenrdim sana. Bana Ümit Milli’den anadolu’dan kimi önerdik. Altyapıdan kim veya kimler son zamanlarda yukarı çıktı. Yarın bu mali yük inmeyecek. Ertuğrul Doğan’a çok teşekkür ediyorum. Bu yükün altına girdiği için teşekkür ediyor bu uyarıları önemsemesini istiyorum.'' Şeklinde konuştu.

Divan Başkanı Ali Sürmen sözlerini şu şekilde noktaladı;

''Şu anda Divan Başkanıyım, yarın eski başkan olarak bu düşüncelerimi anlatacağım. Fikrimi anlatmaya çalışan birisi olacağım. Bu genel kurullarda fikriniz yoksa yarın kulübü zaafa düşürüp aleyhine konuşunca yarın size kalacak olan hiçbir şeydir. Bozduğun kantar bir gün gelir seni de tartar. Tüm camiayı yönetim kurulunu doğru yaptığı şeylerde arkalarında durmasını bunu o gitsin ben geleyim hesabıyla yapmamasını tavsiye ediyorum''

Editör: Haber TS