Doğu Karadeniz ihracatta yeni bir başarıya daha imza atacak. Trabzon somonu Japonya'da tanıtılacak. İşte, Türk somonunun dünya arenasındaki hedefi!

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği, 28 Ocak - 4 Şubat tarihlerinde Türk somonu olarak bilinen Trabzon somonu ve Doğu Karadeniz somonlarını Japonya'da tanıtacak. Trabzon somonu önce Asya'ya sonra dünyaya açılıyor. Doğu Karadeniz illerinin en önemli gıda ürünlerinden somon, artık Türkiye ile sınırlı kalmayacak. Karadeniz'de kafeslerde yetiştirilen Türk somonu ilerleyen günlerde Japonlara tanıtılacak.

DKİB, önce Osaka ve Tokyo kentlerindeki balık ithalatçısı firmalarla temaslarda bulunacak. Doğu Karadeniz'in su ürünleri firmalarının yer alacağı programda Trabzon somonu veya Türk somonu tanıtımı için önemli adımlar atılacak. UR-GE projesi ile Türk somonunun dünyaya açılması konusunda bu proje ile büyük bir adım daha atılıyor. Türk somonu ihracatı ilerleyen dönemde daha da artacak. 2022 yılında Türkiye'den çeşitli ülkelere 50 bin tona yakın somon 363 milyon dolar karşılığında ihraç edildi. Bu seviyede bir önceki yıla göre iki katına yakın bir artış kaydedildi.

Editör: Didem Bektaş