Türkiye’de 2022 yılının son günlerine girilirken ortaya çıkan veriler dikkat çekiyor. Son yılların olmazsa olmazı olan ve hemen hemen her evde artık bulunan internet, yeni bir rekora daha imza attı. Toplam genişbant internet aboneliğinde yaklaşık yüzde 42’lik bir artış gerçekleşti. Geçtiğimiz yıla göre kayda değer bir artış yaşanan abonelik sisteminde yeni rakam tam tamına 88 milyon 164 bin oldu.

Veriler, Bilgi Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile elde edildi. Covid salgınının dünyayı etkilemesiyle birlikte eve kapan insanların televizyon dışında teknoloji çağına uyanan merakları internetsiz evlerin sayısını da oldukça eritti. Türkiye’de elektronik haberleşme sektöründe yaşanan ciddi yükseliş, BTK’nın elde ettiği verilerde de artışa sebep oldu.

Son altı yıl baz alındığında internet aboneliği ile birlikte artan mobil telefon kullanımı kayda değer bir artışla dikkat çekerken ankesörlü telefon ile ikinci nesil mobil telefonlar yerini yeni teknolojik mobil telefonlara bıraktı. Mobil telefon tüketiminde artış hızlanırken bu, aynı oranda internet abone sayısını da etkiledi.

ÜLKE NÜFUSUNUN İKİ KATI ORANINDA ARTIŞ!

Bahsettiğimiz son altı yıllık süreçte ülke nüfusu yüzde 6,1 artarak 84 milyon 680 bin 273’e dayanırken mobil abone sayısı nüfus artışının tam iki katı oranında hızla yükseldi. Türkiye’de mobil telefon abone sayısı 2016-2021 yılları arasında yüzde 15’lik bir artışla dikkat çekerken bu veri 86 milyon 288 bin 834 olarak elde edildi.

Sabit telefonların giderek azaldığı bu dönemde insanlar mobil telefonlarla iletişimlerini hızlı bir şekilde kurarken, BTK’nın elde ettiği verilere de bu azalış adeta damgasını vurdu. 12,3 milyon sabit telefon hattının kullanıldığı ülkemizde ankesörlü telefonlar ise adeta parmakla sayılacak konumda yer alıyor. Son beş yıllık süreçte yüzde 40 azalış gözlemlenen ankesörlü telefonlar ülkemizde sadece 45 bin 445 rakamıyla dikkat çekti.

SON BEŞ SENEDE ARTIŞ DİKKAT ÇEKİYOR

İstatistiki verilerin ele alındığı son beş senelik periyotta sabit genişbant internet abone sayısı yüzde 72,7 genişbant internet abone sayısı yüzde 41,7 mobil genişbant internet abone sayısı ise yüzde 35,4 artışla dikkat çekti.

Gün geçtikçe değişen ve gelişen teknolojiye ülkemizde de kayıtsız kalınmazken elde edilen bu veriler toplumun internete olan ihtiyacının yanı sıra bağımlılığını da gözler önüne seriyor.

Editör: Hasan Yılmaz