Türkiye’de Sağlık Turizmi Nerelerde Yapılır? Sağlık cennetlerini biliyor musunuz?

***

Türkiye’de sağlık turizmi gün geçtikçe çok daha etkili bir sektör haline geliyor. Elbette sağlık turizminde bazı merkezlerin de öne çıktığı bir gerçek. Pekiyi sağlık turizmi nerelerde yapılıyor veya hangi merkezler sağlık turizminde öne çıkıyor? Clinic Away'in Kurucusu Meltem Kandemir konu hakkında bilgiler veriyor.

***

Türkiye sağlık turizmi açısından birçok şehrinde ilerleme göstermiş ve kendini kanıtlamış bir ülke konumundadır. Sağlık turizmi insanların sağlıklarıyla ilgili olarak hem tedavi hem rehabilite edici hem de sağlığa faydalı hizmetler almak amacıyla yaşadıkları ülke dışında başka bir ülkeyi ziyaret etmesidir. Türkiye sağlık turizmi açısından zengin olduğu için birçok şehrine yoğun şekilde ziyaretler olmaktadır. Ülkemizin sağlık turizmi açısından dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer aldığını rahatlıkla öngörebilmekteyiz. Türkiye sağlık turizminin tüm çeşitlerinde hizmet verebilen başlıca ülkelerden biri olarak ön plana çıkmakta ve bu alanlardaki potansiyelini giderek daha fazla artırmaktadır. 

Türkiye’de birçok uygun hastane, kurum ve kuruluş sağlık turizmi alanında hizmet vermektedir. En çok gelişen şehir ise İstanbul olmaktadır. İstanbul sağlık turizmi daha çok medikal sağlık turizmi kategorisinde yapılır. İleri düzey teknoloji ve uzman hekimler ile donatılmış birçok hastane, kurum ve kuruluş hizmet vermektedir. Bilinen birçok hastanesi mevcuttur.

Diğer önemli şehirlerden biri İzmir’dir. Sağlık turizmi alanında gelişen şehirlerden biri olan İzmir bulunduğu yerde 14 kamu hastanesi, 3 üniversite hastanesi, 11 adet özel hastane ve daha planlanan birçok hastane hayata geçirilmesi hedeflenmektedir. İstanbul’ da sağlık turizmi medikal sağlık turizmi alanında geliştiği gibi İzmir’ in de wellnes ve spa sağlık turizminde geliştirilmesi hedeflenmekte.

Türkiye’de sağlık turizmi alanında adını ortaya koyan ve en çok gelişen şehirlerinden biri de Antalya’dır. Antalya’da bulunan 29 özel hastane, 28 kamu hastanesi ve 3 adet eğitim ve araştırma hastanesi bulunmaktadır. Bu hastanelerin sağlık turizmine açılması ve şehrin bir merkez durumuna getirilmesi planlanmaktadır. Özellikle doğal güzellikleri ve sahilleri ile ileri yaş sağlık turizmi ve termal sağlık turizminde birçok adım atarak gelişme kaydetmektedir.

Sağlık turizminde son yıllarda adını duyuran ve Türkiye’de gelecek vaat eden termal sağlık turizmi çalışmaları birçok doğal kaynaklara sahip şehirde devam etmektedir. Ülkenin termal turizmde en gelişmiş şehri ise Afyonkarahisar’dır. Yukarıda sıralanan şehirler Türkiye’nin sağlık açısından en gelişmiş şehirleridir ama bu şehirler arasında birçok şehir de mevcuttur. Kayseri, Denizli, Bursa, Ankara, Malatya, Kocaeli, Aydın, Edirne, Diyarbakır gibi şehirlerde sağlık turizminde ilerleme gösterebilmektedir.

Ülkemizde birçok alanda sağlık turizmi yapılmaktadır. Şehir hastanelerini açılmasından sonra ise Türkiye’nin hasta yatak kapasitesinin geliştirilmesi sayesinde diğer ülkelerden birçok sağlık turisti tedavi amaçlı ülkemizi tercih edebilmektedir. Böylece ülkemize yüksek miktarda döviz girdisi sağlanabilmektedir. Özellikle ülkemizin sağlık turizmi yönündeki tanıtım çalışmaları da gün geçtikçe de artmaktadır. Sağlık turizmindeki tedavi amaçlı sunulan birçok hizmetler olmaktadır. Saç nakli, görme bozuklukları, kanser, ortopedik cerrahi, ağız ve diş sağlığı gibi alanlarda kendini kanıtlamış ve birçok ülkeye göre ilerleme kaydetmiştir. Türkiye bu alanlarda birçok teknik ve yöntem ile hizmet sunmaktadır.

Sağlık turizmi yapılan ülkelerde yılın 12 ayı turizmin devam etmesine büyük katkı sağlar. Sağlık turizmi ile turist çeken ülkelerde normalde ekonomik değer taşımayan ama sağlığa yararlı tabii varlıkların ekonomik ürün niteliği kazanmasına ve bulunduğu bölgeye gelir katkısı sağlamış olur. Turistlerin yaptığı harcamalar gelir artışı sağlar. Ülkelerin dünya çapında imajlarına olumlu katkıda bulunur. Ayrıca Türkiye coğrafi konum, sağlık kuruluşları, eğitimli hekimler ve doğal güzellikleriyle sağlık turizmi açısından oldukça elverişli bir ülke olmaktadır.

İletişim: https://clinicaway.com/

Editör: Özge Özkan