Ülkemizde oldukça gelişmiş bir sektör olan hava ulaşımı hakkında merak edilen konulardan biri de uçak ne ile çalışır, günümüzde uçak hangi yakıtla çalışır’ sorularının yanıtıdır. Hem kendisine özel jet uçağı satın almak isteyen, hem havacılık konularına meraklı kişiler tarafından bilinmek istenilen bu konuya detayları ile açıklama getirmek adına bu içeriğimizi kaleme aldık.

İşte, çoğu gaz yağı bazlı olan ve diğer ulaşım araçlarından farklı olan uçaklarda kullanılan farklı yakıt türleri hakkında detaylar…

En Yaygın Uçak Yakıtı: Jet A1 Yakıt

Havacılık sektöründe Jet A1 yakıt olarak adlandırılan uçak yakıtı hava araçlarını çalıştırmada kullanılan özel bir hidrokarbondur. Kara araçlarında olduğu gibi benzin, likit petrol gaz (LPG) ve dizel yakıtın (mazot) kullanılamadığı hava araçlarında güvenlik ve performans açısından en iyisi Jet A1 yakıttır.

Yakıtın temini için hava alanlarında tankerler kullanılmaktadır. Bazı havaalanlarında hidrant olarak nitelendirilen özel sistemler ile uçakların yakıt tankları doldurulur.

Jet A Yakıt

Kullanımı 1950li yıllardan günümüze kadar uzanan Jet A yakıt, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada’nın Vancouver ve Toronto eyaletleri gibi birkaç yerde bulunan bir özel jet yakıt türüdür.

Donma noktası -40 derecedir ve üzerinde Jet A yazılı yakıt depolama tankları ile nakliye kamyonlarında taşınarak havaalanlarına temin edilirler.

Jet A1 Yakıt

Standart olarak en yaygın biçimde her yerde bulunabilen Jet A1 yakıt 210 yüksek bir parlama noktasına sahiptir. 210 santigrat dereceye kadar çıkan yanma sıcaklığı uçak motorlarının performansını yükseltir. Aynı yanma sıcaklığına Jet A’da sahiptir.

Jet A1’in A’dan daha üstün olan özelliklerinden biri donma noktasının daha düşük olması ve motorun donma riskinin daha az olmasıdır. -47 derece donma noktasına sahip olan bu motora zorunlu olarak bazı antistatik maddelerin eklenmesi ile kullanıma hazır hale gelir.

Tüm dünyada en çok uçaklarda Jet A1 yakıtın tercih edildiğini de belirtelim.

TS -1 Yakıtı

Hava koşullarının diğer ülkelerden çok daha soğuk olduğu Rusya açıklarında kullanılan TS – 1 yakıtı Rus Standardı GOST 10227’ye göre geliştirilmiştir. Parlama noktası 28 santigrat derece olan bu yakıt Jet A1’e göre daha yüksek uçuculuğa sahiptir. Donma noktasının düşük olması soğuk ülkelerde motorun daha güvende olmasını sağlar.

Jet B Yakıtı

Soğuk havalarda iyi performans gösteren nafta gaz yağı yakıtı olan Jet B yakıtı kullanımı oldukça güvenli yakıtlardan biridir. İçeriği %70 benzin, %30 kerosen maddelerinden oluşur. Kullanımına daha çok soğuk iklim ülkelerinde rastlanan bu yakıtın donma noktası -60 santigrat derecedir. Düşük parlama noktasına sahip olduğundan bazı askeri uçaklar, Alaska, bazı Rus uçakları ve Alaska gibi yerlerde kullanılmaktadır.

Askeri Jet Yakıtları

Farklı özelliklere sahip olan askeri jet uçağı yakıtları;

●      Zip yakıtı

●      Sentroleum

●      JPTS

●      JP-1 (avtur), JP-2, JP-3, JP-4 (avtag), JP-5 (avcat), JP-6, JP-7, JP-8, JP-9 ve JP-10 şeklinde adlandırılmaktadır.

Diğer Yakıtlar

Sentetik jet yakıtlar, Jet biyoyakıtlar ve pistonlu motorlar için üretilmiş yakıtlar gibi ender olarak rastlanan farklı motor yapısına sahip uçaklar için yakıtlar da bulunmaktadır.

Uçaklar Nasıl Çalışır?

Uçakların ne ile çalıştığı hakkında detaylı bilgi verdikten sonra uçakların genel olarak nasıl çalıştıklarından da söz edelim.

Pilotun komutu ile çalışmaya başlayan uçaklarda ilk olarak iç kısımda bulunan pervaneler dönmeye başlar ve uçağın arka tarafındaki hava sıkıştırılıp ön kısmındaki hava seyreltilmiş olur. Bu sayede pervanenin ön ve arka kısmında hava basıncı farkı oluşur ve arkadaki yoğun hava ön tarafa geçmek istediği için uçağı itmeye başlar.

Uçağı yukarı doğru çıkaran da yine basınç farkından kaynaklanmaktadır. Kanatlar alt taraftaki havayı sıkıştırıp üst taraftaki hava gazını seyreltir Böylece alt taraftaki hava üst tarafa geçmek için uçağı iter ve uçak havalanmaya başlar.

Jet Partner ile Jet Kiralama

Eğer yakın zamanda jet kiralama hizmetinden yararlanmak ve uçakları daha yakından tanımak istiyorsanız bu alanda piyasanın en iyisi Jet Partner ile tanışın! Havacılık alanında çeşitli hizmetler sağlayan ve bunlardan biri de ülkemizde ve dünyanın hemen her yerinde oldukça yaygın kullanılan Jet A1 Yakıt satışının da bulunduğu Jet Partner özel jet kiralama hizmeti sunmaktadır. Firmanın sunduğu hizmetleri topluca belirtmek gerekirse bunlar;

●      Uçak Kiralama (Özel jet kiralama)

●      Uçak Alım ve Satım

●      Hava Aracı Danışmanlığı ve Yönetimi

●      Yer Hizmetleri

●      Jet A1 Yakıt temini şeklindedir.

Konforlu, özgür, uygun fiyatlı, güvenli, temiz bir ortamda VIP konforunda dilediğiniz iki nokta arasında jet hızında seyahat etmek için hemen telefon numaraları üzerinden +90 533 014 09 40 ya da +90 532 472 11 88 firmanın müşteri temsilcileri ile iletişime geçebilirsiniz. Haftanın her günü ve her saati aktif şekilde hizmet verene Jet Partner her ihtiyacınız olduğunda anında hizmet alabileceğiniz profesyonel ve son derece deneyimli bir firmadır.