Kiev yönetmeni, 22  Temmuz 2022'de İstanbul'da imzalanan tahıl anlaşmasının yenilenmesi adına müzakerelerin başlaması için talepte bulunacaklarının yenilenmesi adına müzakerelein başlaması için talepte bulunacaklarını duyurdu. Ukrayna Altyapı Bakan Yardımcısı Vaskov, "Bu hafta Yürkiye ve Birleşmiş Milletker'e (BM) tahıl anlaşmasının yenilenmesi için görüşmelerin başlaması adına istekte bulanacağız." ifadesini kullandı.

"120 GÜN DEĞİL, 1 YIL UZATILSIN"

Yuriy Vaskov, tahıl anlaşmasının Mykolaiv limanlarını da kapsayacak şekilde en az bir yıl daha uzatılmasını talep edeceklerini belirtti. Ukraynalı yetkili, "Biz bu sefer anlaşmanın sadece 120 gün değil en az 1 yıl uzatılmasını talep ediceğiz" ifadesini belirtti.

Ukrayna'nın anlaşma kapsamında ayda yaklaşık 3 milyon ton tarım ürünü ihraç ettiğini söyleyen Yuriy Vaskov, Odessa bölgesi limanlarından ayda 6 milyon ton ihracat yapılabileceğini ve Mykolaiv limanın da dahil edilmesi halinde bunun 8 milyon tona çıkabileceğini dile getirdi.

RUSYA BASINI 'ERDOĞAN VE PUTİN GÖRÜŞECEK' DEMİŞTİ

Geçtiğimiz günlerde Rusya basını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in tahıl anlaşmasını görüşmek için önümüzdeki günlerde bir araya gelebileceğini duyurmuştu. RİA Novosti'ye konuşan konuya yakın bir kaynak, Erdoğan ile Putin'in, Ukrayna'nın Karadeniz'deki limanlarından tahıl ihracatının yeniden başlatılması için görüşebileceğini söyledi. Sputnik'e konuşan başka bir kaynak ise, tahıl anlaşmasının süresini uzatma müzakerelerinin bu hafta aktif olarak başlatılacağını bildirdi.

18 MART'TA SONA ERİYOR

BM ve Türkiye'nin arabuluculuğuyla başlatılan Karadeniz Tahıl Girişimi, tahılın Ukrayna limanlarından ihraç edilmesine izin veriyor. Anlaşma, kasım ayında 120 gün daha uzatıldı ve 18 Mart'ta bu sürenin dolması bekleniyor. Rusya, anlaşmanın bazı yönlerinden memnun olmadığının sinyalini verdi ve tarımsal ihracatını etkileyen yaptırımların kaldırılmasını istiyor.