Ultrason nedir ?
Ultrason görüntüleri oluşturmak için yüksek frekanslı ses dalgaları kullanılarak oluşturulur. Ultrason, radyasyon kullanmadığı için iyi bir güvenlik kaydına sahiptir. Ilık bir jel kullanılarak cildinize bir prob uygulanacaktır. Bu işlem sırasında radyoloji uzmanı, görüntüler elde edecektir. Ultrasonun kendisi ağrılı değildir, ancak muayeneniz sırasında ağrı hissederseniz prob basıncının ayarlanabilmesi için lütfen teknisyene haber verin. Muayeneniz tamamlandıktan sonra, radyolog görüntülerinizi inceleyecek ve sonucunuzu içeren bir rapor verecektir.
Ultrason Nasıl Yapılır ?
Ultrason, görüntü üretmek için ses dalgalarını kullanan bir görüntüleme yöntemidir. Tipik olarak, ultrason karın ve pelvis organlarını, hamile uterusu veya kollar, bacaklar ve boyundaki kan damarlarını görüntülemek için kullanılır, ancak ultrason biyopsiler ve artrogramlar gibi invaziv prosedürler sırasında rehberlik için de kullanılabilir. Ultrasonların yapılması genellikle yaklaşık 20 dakika sürer ve hangi ultrason muayenesini yaptığınıza bağlı olarak hazırlanmanız gerekebilir (aç kalmanız istenebilir veya mesane dolu olarak gelmeniz istenebilir).
Tanısal görüntülemenin ortaya çıkışı, sağlık hizmetlerinde devrim yaratarak doktorların hastalıkları daha erken teşhis etmesine olanak sağladı. Ayrıca, araçlar ayrıca gereksiz invaziv araştırma prosedürlerini azaltır ve hasta sonuçlarını iyileştirir.
Sonografi, vücuttaki dokuların, bezlerin, organların ve kan veya sıvı akışının görüntülerini oluşturmak için yüksek frekanslı ses dalgalarını veya ultrason dalgalarını kullanan tanısal bir tıbbi testtir. Bu test aynı zamanda bir ultrason veya sonogram olarak da adlandırılır.
Sonografi, ultrason dalgaları göndermek ve bir yankıyı dinlemek için cildin yüzeyinde dönüştürücü adı verilen bir cihaz kullanır. Bir bilgisayar, ultrason dalgalarını bir görüntüye çevirir.Radyoloji uzmanı görüntüdeki yapıları görebilir, ölçebilir ve tanımlayabilir. Daha sonra eldeki sorunu teşhis etmeye yardımcı olmak için görüntüleri okur.
HSG filmi ne zaman çekilir ?
HSG filmi adet döneminizden sonra ve yumurtlamadan önce yapılır (ideal olarak 28 günlük düzenli bir döngüye sahip kadınlar için adet döngüsünün 12. gününden önce).
Zamanlama, HSG filmi yapılırken hamile olmadığınızı garanti eder.
Doktorunuz ayrıca adet döngünüzün ilk gününden HSG'ye kadar cinsel ilişkiden kaçınmanızı ve/veya işlemden önce gebelik testi yapmanızı önerebilir.
HSG filmi nasıl çekilir ?
Röntgen masasına yerleştirileceksiniz ve bacaklarınızı jinekolojik pozisyona getireceksiniz.
Bir spekulum nazikçe yerleştirilecek
Rahim temizlenecek
Vakaların çoğunda, bir HSG filmi için anestezi gerekli değildir.
Muayene genellikle 15 dakikadan kısa sürede yapılır. Hazırlık süresiyle birlikte yaklaşık 30 dakika sürebilir.
Servikse ince bir plastik tüp (kateter adı verilir) geçirilir.
Kontrast sıvısı ince tüp yoluyla yavaşça rahminize verilir.
Kontrast sıvısının ilerleyişi röntgen cihazı ile takip edilerek görüntü alınır.
Aletler nazikçe çıkarılır
Bazı durumlarda gecikmiş bir görüntü elde etmek için radyoloji bölümünde 30 dakika dinlenmeniz ve beklemeniz istenebilir.
MR Anksiyetesi
Manyetik rezonans görüntüleme (MR) makineleri, doktorların iç organları inceleme ve belirli hastalıkları teşhis etme yöntemlerini önemli ölçüde geliştirdi. Doktorlar MR'ları kullanarak kas-iskelet ve omurga sorunları, KBB durumları ve kanser gibi çeşitli tıbbi durumları belirleyebilir.
Belirtilerinize bağlı olarak, bir MR taramasından geçmeniz gerekebilir. Belki de ani tepkiniz, 20 dakikadan neredeyse bir saate kadar dar, tüp benzeri bir kapalı alanda kalma düşüncesine karşı kaygı veya isteksizliktir.
Yalnız değilsiniz; birçok hasta MR taraması yaptırma konusunda isteksiz olduğunu ifade ediyor.
Açık MR Taramasında Ne Olur?
Silindirik bir kap olarak tasarlanan kapalı bir MR'dan farklı olarak, açık MR makinesi yanlarda açıktır veya geniş açıklıklara sahiptir. İki adet düz mıknatıs, hasta için yeterli alan sağlayacak şekilde makinenin üstüne ve altına yerleştirilmiştir. Hastalar, muayene edilen vücut bölümüne bağlı olarak cihaz içinde pozisyon alabilir.
Açık MR Avantajları
Açık bir MR sistemi hastalara aşağıdaki avantajları sunar:
Daha açık yapı
Açık bir sistem, kapalı MR sistemleriyle aynı düzeyde klostrofobi ve kaygıya neden olmaz. Makinenin yan tarafları açık olduğundan, kapalı bir alana bakmak yerine odayı özgürce tarayabilirsiniz. Açık MR makineleri ayrıca her büyüklükteki hastayı çekime alabilir.
Daha az gürültü
Muayene sırasındaki yüksek sesler rahatsız edici olabileceğinden ve bazı durumlarda işitme duyusuna zarar verebileceğinden, bazı hastalar kapalı MR taraması sırasında kulak tıkaçlarına ihtiyaç duyar. Açık MRG'nin tasarımı, bir hastanın gürültü ve rahatsızlık düzeylerini azaltır.
Çocuk Dostu
Açık MR makineleri, kapalı alanlarda başarılı olamayan çocuklarda tarama yapmayı kolaylaştırır. Sistemin her tarafı açık olduğu için çocuk odanın etrafını görebilir ve ebeveyninden teselli isteyebilir.
Ağırlık taşıyan özellikler
Kapalı MR sistemlerinden farklı olarak, açık MR makineleri, sistemin eğilmesine izin veren ağırlık taşıma özelliklerine sahiptir.
Önceden, bir MR çektirme düşüncesi birçok insanda bir korku ve rahatsızlık duygusu uyandırırdı. Şimdi, klostrofobisi olan hastalar, daha iri hastalar ve daha önce MR çekemeyen çocuklar için başka bir seçenek mevcut.