Trabzonspor'un sezon başında Fransız ekibi Lorient'ten transfer ettiği Umut Bozok, deprem felaketiyle ilgili eski kulübüne açıklamalarda bulundu. 

Lorient kulübünün medya biriminin sorularını cevaplayan Umut Bozok'un açıklamaları şu şekilde:

Umut, her şeyden önce nasılsın? Siz ve aileniz sağlıklı mısınız? 
Sağlık açısından ben ve sevdiklerim için her şey yolunda gidiyor. Teşekkürler. Suriye'de olduğu gibi ülkemizde de yaşanan çok sayıda depremden hepimiz son derece etkileniyoruz.

Bugün, depremden etkilenenlere elimizden geldiğince yardım etmeye çalışıyoruz. Biz depremin merkez üssünden uzakta kalarak şanslı olsak da bunu yaşamak psikolojik olarak zor. Görüntüleri görmek için, Böyle bir doğal afet karşısında tamamen çaresiz hissetmek... Bazı Türk şehirlerinin görüntüleri korkunç...
Kaos görüntüleri artık günlük hayatımızın bir parçası. Bunu her gün bir döngü içinde görüyoruz. Maalesef buna alıştık. Şimdi, bizim rolümüz üzerimize düşeni yapmak. Finansal ve maddi bağışlarla elimizden geldiğince yardımcı olmak.

Gerçekten karmaşık bir zaman. Türkiye benim ülkem, benim vatanım. Bunu hayatımda yaşayacağımı hiç düşünmemiştim. Bu tür şeyleri, sadece filmlerde yaşadığımızı düşünüyoruz. Bugün, hayatımızın bir parçası. 

Bunun üstesinden nasıl geleceksiniz?
Türkiye'nin dayanışması gerçekten çok güzel. Türk halkı bildiğiniz gibi büyük dayanışmasıyla tanınıyor. Birbirine sıkı sıkıya bağlı bir halk. Bu korkunç anlarda, bu ülkenin gücünü daha da fazla anlıyorsunuz. 

Şimdi de gerçekçi olmalıyız. Türkiye'de gözden geçirilmesi gereken şeyler var. Bugün bu yüzlerce harap olmuş binayı gördüğümüzde, yeniden inşa etme şeklimizi de yeniden düşünmeliyiz. Binaları standartlara getirmek lazım. Aynı hataları tekrar yapmamak gerekiyor.

Deprem haberlerini nasıl duydunuz? (Umut, depremler sırasında Trabzon şehrinde, merkez üssüne 400 kilometreden fazla bir mesafedeydi). 
Haberi eski takım arkadaşım Valentin Eysseric'in kız arkadaşından (Umut Bozok'un eski kulübü Kasimpasa SR'de oynayan oyuncu) eşime gelen bir telefonla öğrendim.

Deprem gecesi sabah 4 ile sabah 5 arasında bir çağrı. Valentine'den haber alamıyordu. Bu yüzden hemen ona ulaşmaya çalıştım, başarılı olamadım. Bu yüzden Kasımpaşa kulübünden tanıdığımı aramaya karar verdim, o da bana takımın kaldığı otelde sarsıntıdan korunmak için hepsinin kulüp otobüsünde olduğunu söyleyerek cevap verdi.

Daha sonra bana yaşadıklarını anlattı. Güçlü titremeler ve özellikle korku. Kasımpaşa takımında bazı yaralanmalar vardı ama neyse ki ciddi bir şey yoktu.

Sarsıntıları yaşayan diğer oyuncularla konuştunuz mu?
Evet, depremi ilk elden yaşayan Hataysporlu Rayane Aabid ile konuştum. Birkaç gün sonra İstanbul'da gördüm. Bana neler yaşadığını anlatabildi.
Rayane korkunç sarsıntılar sırasında uyuyordu. Yaptığı ilk şey oğlunu ve karısını korumak oldu. Bu arada, merdivenlerden birkaç kez düştü.
Ertesi gün, güvenliğe ulaştıktan sonra, eşyalarını almak için eve dönebildi. Ve bir deprem daha çıktı. Onun için bir dizi korkunç an.
Rayane bize televizyonda gördüğümüz görüntülerin, yaşadıklarının gerçekliğiyle karşılaştırıldığında hiçbir şey olmadığını söyledi.

Türkiye'de dayanışma nasıl örgütleniyor?
AFAD (Türkiye Afet ve Acil Durum Yönetimi Kurumu) gibi afet mağdurları için yardım ve bağış mekanizmaları kuran kuruluşlar var.
Birkaç gün önce, beş milyar avrodan fazla para toplayan bir Türk televizyon programı vardı. Ve bu para şehirleri temizlemek, sakinlerin ihtiyaçlarını karşılamak ve daha sonra ülkeyi yeniden inşa etmek için kullanılacak.

Türk futbolu ve kulüpleri nasıl katıldı? 
Tüm kulüpler felaket bölgesine kamyon ve otobüs gönderdi. Temel ihtiyaçların, yiyecek, su, giysi gönderilmesiyle çalışmalar yapıldı. Biz oyuncular olarak kampanya ve bağışlar yaptık. Etkilenen bölgelerdeki bu insanlara yardım etmeliyiz.

Fransa ve Avrupa'dan gelen destekten etkilendiniz mi? 
Her şeyden önce, Lorient taraftarlarına birçok destek mesajı için teşekkür ederim. Bu beni son derece mutlu etti. Fransız stadyumlarındaki sessizlik ve alkış dakikalarını da çok takdir ettim. Bu benim için çok önemli.

Bilgi paylaşımı hakkında konuştuğunuzda, oyuncular adına mı demek istiyorsunuz? 
Tamamen. Bundan sonra oyunculardan maddi olarak katılmalarını istemiyorum. Herkes istediğini yapar, bunu yargılamamalıyız. Ancak yardım malzemelerini paylaşmak ve iletmek, herkes bunu yapmalı.

Futbolcular güvenilirlik getirir ve bu tür bir felaketin ana sözcüleridir.
FC Lorient'in ortaklarından UNICEF, çok sayıda depremden sonra yoksul çocuklara yardım etmek için önemli önlemler alıyor.

Bu tür dayanışma eylemleri mümkün olduğunca aktarılmalıdır. UNICEF ve FC Lorient'e teşekkür ediyorum. Bu tür bir eylem aynı zamanda bir kulübün hayatının bir parçasıdır. Bu tür trajik olaylar herhangi bir ülkeyi etkileyebilir ve bundan kurtulmak için mümkün olduğunca çok insana güvenmeliyiz. Tekrar ediyorum, futbol kulüpleri ve oyuncular elçilerdir.

Depremden birkaç gün sonra Trabzonspor bir Avrupa Kupası maçı oynadı. Mutlaka özel ve hareketli bir an mıydı? (Maçın kârı tamamen deprem mağdurlarına bağışlandı).

Evet, Avrupa Ligi Konferansı'nda Basel'e karşı çok güzel bir ana tanıklık ettik. Taraftarlar maçın başından sonuna kadar şarkı söyledi. Çok fazla duyguyla. Depremden etkilenen tüm şehirler için tezahürat yaptılar, güzel bir andı. Sadece kulübümüz için oynamadık. Türkiye için oynadık.

Editör: Ali ÇİL