Yeni bir çalışma, uyku sırasında solunumun tekrar tekrar durduğu bir bozukluk olan obstrüktif uyku apnesinin orta yaşlı erkeklerde hafızayı ve düşünmeyi kötüleştirdiğini buldu.

Yeni araştırmaya göre, sağlıklı olan ve obez olmayan insanlarda bile, obstrüktif uyku apnesi erken bilişsel gerilemeye katkıda bulunabilir. Peki, uyku apnesi nelere sebep olur sağlık açısından olumsuz sonuçları nelerdir?

Uyku apnesi nelere sebep olur?

Uyku Vakfı, yetişkinlerin yüzde 10 ila 30'unun uyku sırasında tekrarlanan solunum kesintilerine neden olan uyku apnesine sahip olduğunu tahmin ediyor. Solunumdaki bu duraklamalar, kardiyovasküler hastalık, diyabet ve hatta glokom dahil olmak üzere bir dizi ciddi sağlık sorunuyla ilişkilendirilmiştir. Bozukluk ayrıca erken ölüm riskini artırabilir.

Uyku apnesi olan kişierde zihinsel eksiklikler, hipertansiyon, obezite ve beyin damar hastalıkları görülebiliyor.

Uyku Apnesi Tek Başına Bilişsel Sorunlara Neden Olmak İçin Yeterli Olabilir

Kısa süreli hafıza ve düşünme yetisine, planlamamıza, dikkatimizi odaklamamıza, hatırlamamıza ve birden fazla görevi yerine getirmemize olanak tanıyan zihinsel süreçlere olumsuz etkileri olduğu bildiriliyor.

Kesintisiz Uyku Beyin Sağlığı İçin Gereklidir

Uzmanlar ayrıca, vücudun ve zihnin iyileşme için hem yeterli uykuya hem de kesintisiz uykuya ihtiyacı olduğunu ekliyor.

Uyku süreniz kısalırsa veya herhangi bir nedenle kesintiye uğrarsa, beyin iyileşmesi üzerinde bilişsel düşüşle sonuçlanan bir etki olacaktır. Örneğin, Alzheimer hastalığında yapılan hayvan araştırmaları, uyku eksikliğinin veya kesintiye uğramış uykunun, Alzheimer hastalığı ile ilişkili proteinlerin - buna 'çöp' diyelim - birikmesine neden olduğunu göstermiştir. Uyku, beyninizin 'çöpü çıkarmasını' sağlar. Uyku apnesi beynin dinlenmesine izin vermezç

Uyku Apnesi Nasıl Tedavi Edilir?

Obstrüktif uyku apnesinin en yaygın tedavisi, nefes alırken hava yolunuzu açık tutmak için boğazınızda sabit hava basıncı sağlayan bir CPAP makinesidir. Kilo vermek için yaşam tarzı değişiklikleri de yardımcı olabilir.

Editör: Didem Bektaş