Vajinismus Mitleri

Kadınları etkileyen vajinismus denen bir durumu duymuş olabilirsiniz. Vajinismus, çoğu kadının düşündüğünden çok daha yaygındır, ancak nadiren konuşulur. Bu durumla ilgili yanlış anlamaları düzeltmeye, yardım ve tedavi arama konusundaki sohbeti artırmaya yardımcı olmak için bu mitler hakkında bilgi vermek istiyoruz.

Vajinismus, vajinal kasların istemsiz olarak gerildiği ve penetrasyonu engellediği bir durumdur. Semptomlar, bir kadın vajinasına bir şey sokmaya çalıştığında, hatta bazı durumlarda tamponları bile, sıkı bir his ve yanma ağrısı veya yaygın olarak 'tuğla duvara çarpma' tanımlamasını içerir. Bazıları için vajinismus, yerleştirmede güçlük yaratır; diğerleri için yerleştirme imkansız hale gelir.

Vajinismus hakkında dolaşan çok sayıda abartılı, yanıltıcı veya tamamen yanlış bilgi, kadınları yardım aramaktan caydırabilir. Bunun nedeni, utanma duyguları veya cinsel ilişki sırasında ağrının normal olduğu inancı olabilir, bu da nihayetinde cinsiyetle olan ilişkilerini ve özgüvenlerini olumsuz etkiler. Gerçekte vajinismus utanılacak bir şey değildir ve etkili tedavisi mevcuttur.

Vajinismus tamamen zihninizde

Vajinismus , beyninizden vajinal kaslarınıza gönderilen ve onların kasılmasına neden olan sinyallerden kaynaklanır. Bu tepki genellikle beyninizin ağrıyı önleme yöntemidir - eğer vajinal penetrasyonun ağrıya neden olacağını tahmin ederse, bunun olmasını durdurmak için kaslarınızı sıkılaştırır. Dolayısıyla vajinismus psikoseksüel bir süreçten kaynaklansa da istem dışı, çok gerçek ve çok fiziksel bir sorun olarak durumu geçersiz kılmaz.

Vajinismus gibi durumları düşünürken zihni bedenden ayırmanın bir anlamı yoktur, bunların birlikte çalıştığını düşünmek ve bu şekilde tedavi etmek çok daha iyidir. Bir Jinekolog tarafından vajinismusun altında yatan potansiyel nedenlerin ele alınması ve fiziksel tedavinin bir kombinasyonu en iyi sonuçları vermektedir.

Çok sayıda vakada, cinsel ilişki sırasında ağrıya neden olan ve vajinismus döngüsünü başlatan kalın, sert veya bölmeli bir kızlık zarı gibi fiziksel bir anormallik vardır. Botox enjeksiyonları ile birlikte bu bariyerin kaldırılması, vakaların %90'ında başarılı penetrasyon ile sonuçlanır.

Cinsel istismar vajinismusa neden olur mu ?

Cinsel istismar kesinlikle vajinismus için bir tetikleyici olabilir, ancak bu pek çok kadın için geçerli değildir. Bu efsaneyi sürdürmek, tacize uğramamış olanlar için zararlıdır, çünkü bu kadınlar hayal kırıklığına uğramış, yanlış anlaşılmış ve hatta varsayım tarafından reddedilmiş hissedebilirler. Eşit derecede zararlı bir mit, vajinismus için tanımlanabilir bir tetikleyici olması gerektiği varsayımıdır. Bununla birlikte, bazı durumlarda kadınlar etkilenmeden önce yıllarca sorunsuz cinsel aktivite yaşarlar.

Ne yazık ki kesin bir neden yoktur, ancak korku veya endişe (genellikle ağrı, hamilelik veya cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlarla ilgili), kültürel veya dini tabular veya cinsiyetle ilgili iç çatışma ve fiziksel faktörler gibi bir dizi potansiyel katkıda bulunan faktör vardır. Yakın zamanda hamilelik, jinekolojik problemler veya pamukçuk veya BV gibi tekrarlanan enfeksiyon vakaları.

Kadınlarda kısırlığa ne sebep olur?

Çiftlerin %80'inden fazlası, bebek sahibi olmaya çalıştıktan sonraki bir yıl içinde hamile kalacak, ancak önemli bir kısmı - 7 çiftten 1'i - doğurganlık sorunları yaşayacaktır. Ortalama olarak, bir çiftin hamile kalması yaklaşık dokuz ay sürer. İnfertilite  tanısı, bir çift bir yıldır hamile kalmaya çalıştığında başarılı olamıyorsa konur. Ancak bu çiftlerin ve bireylerin herhangi bir sorunun üstesinden gelmesine ve başarılı bir hamilelik geçirmesine yardımcı olacak tedaviler mevcuttur.

Kısırlık karmaşık bir konudur ve bu nedenle birçok faktör bir kadının doğurganlığını etkileyebilir. En yaygın nedenlerden biri yumurtlama bozukluklarıdır - yumurtlama ile ilgili sorunlar. Hamileliğin doğal olarak gerçekleşmesi için, yumurtalıkların döllenmek üzere fallop tüpünden aşağı inen yumurtayı serbest bırakması gerekir. Ancak yumurtlamanın bozulması veya gerçekleşmemesi gebe kalmanın zorlaşmasına veya gecikmesine neden olabilir.

Ovülasyon vücuttaki hormonlar tarafından tetiklenir ve bu nedenle hormonları etkileyen her şey - aşırı egzersiz, stres, aşırı veya zayıf olma, polikistik yumurtalık sendromu (PKOS) ve hipofiz bez bozuklukları - yumurtlama sorunlarına yol açabilir. Yumurtlama ile ilgili sorunların ana belirtileri adet görmeme veya düzensiz adet görmedir.

Ek olarak, fallop tüpleri, folikül büyümesi, yumurtalık rezervi, tüp tıkanıklığı, bağışıklık faktörleri ve endometriozis , fibroidler veya pelvik inflamatuar hastalık (PID) gibi sorunların tümü bir kadının doğurganlığı üzerinde çarpıcı bir etkiye sahip olabilir. 

Antral folikül sayısını kontrol etmek için ultrason taraması ve ayrıca anti mullerian hormon seviyeleri için analiz edilecek bir kan testini içeren doğurganlık taraması önerilmektedir. Birlikte bunlar ne kadar doğurgan olduğunuzu gösterebilir. 

Editör: Özge Özkan