X hastalığı, COVID-19'dan 20 Kat Daha Ölümcül Olacak!

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), ülkeleri potansiyel salgına karşı uyardı.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Direktörü Tedros Ghebreyesus, dünyayı vuran Kovid-19 virüs pandemisinden 20 kat daha ölümcül olabileceğine inandığı olası yeni bir tehdit olan X Hastalığı hakkında dünya çapındaki ülkeler için alarm zili çaldı.

Basına seslenen Tedros, ülkelerin bu ortak düşmana karşı Mayıs ayına kadar bir salgın anlaşmasına varmalarını umduğunu söyledi. DSÖ direktörü, "Hastalık X", bilim adamlarının COVID-19'dan 20 kat daha öldürücü olabileceği konusunda uyardığı teorik ancak tanımlanamayan bir virüsü temsil ediyor" dedi.

Ghebreyesus, "Olabileceği bilinmeyen şeyler var ve olup olmayacağı değil, ne zaman olacağı meselesi; dolayısıyla bilmediğimiz hastalıklar için bir yer tutucuya ihtiyacımız var" dedi. Ghebreyesus küresel sohbette şunları söyledi:

"COVID sırasında birçok insanı kaybettik çünkü onları yönetemedik." "Kurtarılabilirlerdi ama yer yoktu. Yeterli oksijen yoktu. Peki ihtiyaç duyulduğunda genişleyebilecek bir sisteme nasıl sahip olabilirsiniz?"

X Hastalığı Nedir: Bu Gizemli Virüs Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

X Hastalığı kavramı, tıpkı 2019'da, COVID-19'a neden olan SARS-CoV-2'nin Çin'in Wuhan şehrinden yayılmaya başladığı dönemde karşılaştığımız gibi, gelecekte ciddi bir küresel salgına neden olabilecek bilinmeyen bir patojen olasılığını ifade ediyor.

Uzmanlara göre, Covid-19'a neden olan virüs hâlâ dünya çapındaki topluluklara zarar verirken, potansiyel olarak yıkıcı başka bir salgının beklentisi dünya çapında ciddi endişelere yol açıyor.

Böylesine gizemli bir virüsün başka bir salgına yol açmasını önlemek için ülkelerin şu anda alabilecekleri önleyici tedbirlerden bahseden DSÖ direktörü, uluslararası işbirliğinin önemini vurguladı.

DSÖ tarafından önerilen pandemi anlaşması, uluslararası tepkiyi güçlendirmeyi, bilgilerin zamanında paylaşılmasını, aşı ve tedavilere erişimin sağlanmasını ve bir salgın durumunda şeffaflığın artırılmasını hedefliyor.

İşte, son açıklamalar…

"X Hastalığı belirtileri ile etkili bir şekilde mücadele etmek, ülkelerin hastalıklar için izleme ve erken teşhis sistemlerine odaklanmasını gerektirmektedir. Bu, laboratuvar yeteneklerinin güçlendirilmesini, veri erişilebilirliğinin ve işlenmesinin iyileştirilmesini ve teşhis araçlarının, tedavilerin ve aşıların icadı için araştırmaların desteklenmesini içerir. Hastalıkları pandemi şeklini almadan önce tespit edip durdurmak için kendimizi gerekli kaynaklarla hazırlıyoruz."