Yemeklerde kullanılan sirke türleri hangileri? Hangi sirke türleri daha işlevsel ve faydalı? Peki, hangileri kesinlikle tüketilmemeli ve sadece temizlikte kullanılmalı? 

Yemek pişirirken kullanabileceğiniz en iyi 9 sirke türü ve asla pişirilmemesi gereken 2 sirke türü hangileridir?

EN İYİ SİRKE TÜRLERİ HANGİLERİ?

O kadar çok sirke türü var ki şu anda mutfağınızda muhtemelen birden fazla çeşit var. Ancak sirke tam olarak nedir ve hangi türün en iyi olduğunu nasıl bilebiliriz?

Sirke, adını Fransızca vin aigre veya "ekşi şarap" teriminden alır. Her tür alkole (şarap, elma şarabı, bira) veya şekere bakteri eklenerek yapılır, bunlar daha sonra fermente edilir ve asetik aside dönüştürülür. Sirkenin mayalanması için geçen süre neyden yapıldığına bağlıdır.

Her sirke türünün kendine özgü bir lezzet profili ve genellikle mutfağın dışında benzersiz bir amacı vardır. Yerlerinizi temizlemek için kullandığınız sirke, muhtemelen salatanızı süslemek veya tavuğunuzu marine etmek için kullandığınız sirke değildir.

İşte her sirke türünün özellikleri ve her birini kullanmanın en iyi yolları!

Damıtılmış Beyaz Sirke

Bazen beyaz sirke olarak da adlandırılan damıtılmış beyaz sirke, genellikle yaklaşık yüzde 5 ila 10 asetik asit ve yaklaşık yüzde 90 ila 95 su kombinasyonundan yapılır. Bu sirke türü en işlevsel ve çok yönlü olanlardan biridir.

Beyaz sirkenin yoğun, keskin aromasının mutfakta birkaç kullanım alanı vardır. Ketçapta bulunan bir bileşen olan beyaz sirke, yumurtaları kaynatmak ve patates püresinin parlak beyaz bir tonda kalmasını sağlamak için de kullanılır.

Ancak beyaz sirke çoğunlukla mükemmel temizleme özellikleriyle bilinir. Kabartma tozu ile karıştırıldığında, tavalardaki yağı ve pişmiş yiyecekleri çıkarmak için yararlı olan bir köpürme solüsyonu oluşturur.

Beyaz sirkenin ev çevresinde başka kullanımları da vardır. Çamaşırları yumuşatabilir, kahve makinesini temizleyebilir ve kireçten arındırabilir, çiçeklerin taze kalmasına yardımcı olabilir ve çok daha fazlasını yapabilir.

Beyaz Şarap Sirkesi

Adından da anlaşılacağı gibi, beyaz şarap sirkesi fermente beyaz şaraptan yapılır. Tadı damıtılmış beyaz sirke ve elma sirkesinden daha hafiftir. Oldukça az mutfak amacı vardır ve genellikle salata soslarında, soslarda ve hatta marinelerde kullanılır.

Balzamik Sirke

Balzamik sirke en popüler sirke türlerinden biridir. Ne kadar uzun süre bekletildiyse, rengi o kadar koyu, lezzeti o kadar tatlı ve kıvamı o kadar koyu olur. Balzamik sirke, İtalya'da taze ezilmiş bütün üzümlerin suyu olan üzüm şırasından yapılır. Meyvenin tamamını içerir: kabuklar, tohumlar, saplar ve hepsi.

Balzamik sirke, yemeklerle harika bir eşleşme yaratır. Kolay salata sosu için sızma zeytinyağı ile karıştırılabilir. Ayrıca lezzetli bir tavuk sosu olabilir ve mozzarella peynirinin üzerine gezdirilirken oldukça lezzetlidir. (Biraz domates ve bir fesleğen yaprağı ekleyin.) Beyaz balzamik sirke, beyaz Trebbiano üzüm şırasından yapılan bir tür balzamik sirkedir.

Şampanya Sirkesi

Şampanya sirkesi fermente edilmiş şampanyadan yapılır. Tüm sirke türleri arasında hem ekşi hem de tatlı olan en hafif tada sahiptir. Şampanya sirkesi salatalarda, kızarmış ette ve tavukta harika bir seçenektir.

Kırmızı Şarap Sirkesi

Ekşi hale gelene kadar mayalanmaya bırakılan kırmızı şaraptan yapılan kırmızı şarap sirkesinin birçok kullanım alanı vardır. Salata sosları, soslar, marine, kaplama için ideal bir bileşendir.

Pirinç Sirkesi

Pirinç sirkesi veya pirinç şarabı sirkesi, fermente pirinç şarabından yapılır. Tatlı, narin bir tada sahiptir ve çoğu sirke türüne kıyasla daha az asidiktir. Pirinç sirkesinin rengi, şişenin menşe ülkesine bağlı olarak, şeffaftan kahverengiye, kırmızıya ve hatta siyah tonlara kadar değişebilir. Bu sirke türü, çoğunlukla tavada kızartma, salatalar, erişte ve sebzeler dahil olmak üzere Asya tariflerinde kullanılır.

Elma Sirkesi

Elma sirkesi, çok çeşitli kullanımları nedeniyle son yıllarda popülerlik kazanmıştır. Bu sirke, tamamen benzersiz bir lezzet veren fermente elma suyundan yapılır. Elma sirkesi ve zeytinyağını karıştırarak salata sosu yapabilirsiniz. Aynı zamanda köfte, karides ve bazı patates yemekleri için tariflerde de kullanılır. Elma sirkesi ayrıca sindirime yardımcı olduğu ve bağırsak sağlığını iyileştirdiği bilinmektedir. Hatta bazıları bu sirkeyi tek başına veya suyla karıştırarak içiyor. Saçları elma sirkesiyle durulamak da oldukça faydalıdır.

Şeri Sirkesi

Şeri sirkesi, güneybatı İspanya'nın Cadiz eyaletinde şeri şarabından yapılır. Doğal olarak fermente edilir ve en az altı ay bekletilir. Bu tür sirke, Caprese salatası gibi yemeklerde balzamik sirkenin yerine kullanılabilir, ancak kendine has bir tadı vardır.

Malt Sirke

Malt sirkesi arpa maltından yapılır. En çok geleneksel balık ve patates kızartmasının bir bileşeni olarak bilinen bu sirkeyi pek çok kişi, kızarmış ekmek ve turşu yapımında için kullanır.

Temizlik Sirkesi

Temizlik sirkesi kesinlikle bir gıda ürünü değildir. Yüzde 6'lık asitliği ile (çoğu sirke yüzde 5'tir), evdeki çoğu yüzeyi temizlemek için doğal bir çözümdür. Beyaz sirke ile yaptığınız gibi, 1’e 1 oranda sirke ve su ile çok amaçlı bir sprey temizlik ürünü yapabilirsiniz.

Endüstriyel Sirke

Bazen bahçe sirkesi olarak da adlandırılan endüstriyel sirkenin de yutulması tehlikelidir. Endüstriyel sirke genellikle yüzde 20 ila 30 asit içerir. Ticari binaları temizlemekten yabani otları öldürmeye kadar çeşitli görevlerde kullanılır.

Editör: Didem Bektaş