Su içme durumu ile uyku durumu birbiriyle ilgilidir. Peki, yeterince su içmeyenlerde uyku sorunları daha mı sık yaşanır? İşte merak edilenler!
Sıvı alımı uyku durumunu etkiler. Yeterince su içmemek uykusuzluk ve diğer uyku sorunlarını tetikler. Yeterince sıvı alımı, vücudunuzun sadece gün içinde değil, uyku sırasında da çalışması için çok önemlidir. Ancak uzmanlar, yatmadan önce çok fazla su içmenin de uykuya engel olabileceğini söylüyor.
Su içmenin ve susuz kalmamanın genel sağlık için önemli olduğunu gösteren pek çok kanıt var. H2O (su) insan vücudunun yüzde 60'ını oluşturur ve hücre büyümesinden atıkların uzaklaştırılmasına ve sindirime kadar çok çeşitli bedensel işlevlere yardımcı olur.
İçtiğiniz su miktarının (ve ne zaman) uykuyu spesifik olarak nasıl etkilediğini araştıran daha az kanıt olsa da, şu ana kadarki veriler, daha az su içtiğinizde, genel olarak daha az uyuma ihtimalinizin daha yüksek olduğunu gösteriyor.
Uykunun sıvı alımıyla bağlantısının bir başka yolu da vazopressin hormonuyla ilgilidir. Böbreklerdeki su emilimini artırmak için vücut tarafından üretilir ve derin uyku sırasında salınır. Uyumadan önce vücut ne kadar derecede ideal miktarda su alırsa, uyku o denli uzun ve kesintisiz olur.
Dehidrasyon (Su Kaybı) Uykuyu Bozabilir mi?
Araştırmalar, sıvı alımının uykuyu neden etkilediğine ilişkin soruların tamamını yanıtlayamasa da uzmanlar, susuz kaldığınızda (ve ayrıca çok fazla su içtiğinizde) uykuda nelerin ters gidebileceği konusunda uyarıyor.
Yeterince su içmemek aşağıdaki sorunlara yol açabilir:
- Kas ağrıları
- Baş ağrıları
- Sabah kalkınca susuzluk
- Ağız kuruluğu
Çok Fazla Su İçmek Uykuyu Bozabilir mi?
Evet, uyumadan önce çok fazla su içmenin gece uykusunu bölmesi normaldir. Gece yarısı tuvalete gitme ihtiyacı uykunuzu bölüyorsa veya daha sonra tekrar uykuya dalmanızı engelliyorsa doktorlar buna noktüri adını verir.
Bazı araştırmalar, uyku pozisyonunun gece boyunca idrara çıkmak için uyanmak zorunda kalma olasılığınızı artırabileceğini öne sürüyor. Çalışmalar, kişi yüzüstü pozisyonda (yüz üstü) yatarken böbreklerin daha fazla kan filtrelediğini, bunun da sırtüstü pozisyonda (sırt üstü, yukarıya dönük) aksine mesaneyi daha hızlı doldurduğunu ve idrar çıkışını artırdığını ileri sürmüştür.
Gün içerisinde vücudunuzun ihtiyacı olan miktarda sıvı alın. Gece saatlerinde bu miktarı azaltın. Boşaltım sisteminize kulak vererek uyku saatinizi ayarlayarak iyi bir uyku çekebilirsiniz.