YouTube, Yanlış Bilgilerin Önüne Geçmeye Çalışıyor!

Abone Ol

Artık pek sözlük, çevrimiçi ansiklopediler, portallar ve haber siteleri bilgilerin doğruluğunu ispatlamak adına daha fazla mesai harcamak durumunda kaldılar. Bu yanlış bilgilerin en çok yaygınlaştığı platformlardan biri olan YouTube ise bu durumun önüne geçmek için nihayet kolları sıvadı ve çeşitli önlemler almaya başladı.

Yakın bir zaman içerisinde karşılaşacağımız ABD Başkanlık Seçimleri döneminde sosyal medyada yer alan sahte haberleri azaltmak adına YouTube üzerine düşen görevi yapacağını bildirdi. Asparagas haberlerin önüne geçerek bilgi kirliliğini ortadan kaldırmak isteyen video servisi, bu tür haberleri yok etmek adına kilit bir noktada yer alıyor.

Özellikle de geçtiğimiz yıllarda Facebook’un gerçekleştirdiği ABD seçim skandalı vakası ile beraber pek çok kullanıcı internet sitelerine karşı büyük oranda güven kaybına uğramıştı. Artık platformların işlevleri kadar kullanıcılara sağladığı güvenlik derecesi de büyük önem arz ediyor. Ancak YouTube’un diğer sosyal ağlara göre kullanıcılar üzerinde çok daha etkili bir faktörü var. Pek çok insan, YouTube’da izlediği çevrimiçi videolar sayesinde günlük haber ve bilgi ihtiyacını karşılıyor. Hatta içinde bulunduğumuz devirde önemli ölçüde kullanıcının dünyayı YouTube’dan öğrendiğini söylersek pek de abartmış olmayız herhalde.

YouTube, Yalan Haberlerin Önüne Nasıl Geçecek?

Diğer platformlar gibi YouTube da önümüzde ABD seçimlerine kadar ortadaki bilgi kirliliğini temizlemek adına elinden geleni yapmaya hazırlanıyor. Tümüyle temiz bir ortam sağlamak pek olası olmasa da mümkün mertebe yanıltıcı bilgilerden arınmak ve doğru bilgileri öne çıkarmak adına bir uğraş gösterilecek.

Dünyanın en büyük dijital video ağı YouTube’un bu hafta gerçekleştirdiği bir güncelleme üzerine yaptıkları açıklamada şu ifadeler yer alıyor:

Son birkaç yıldır YouTube içerisinde yer alan sınırsız içerik arasında zararlı birtakım yanlış bilgilerin yayılmasının önüne geçmeye, bu içerikleri azaltmaya çabalıyoruz. Bu konuda büyük bir ilerleme gerçekleştirdik. Sonuç olarak bu tehlikeli içerikleri %70 civarında bir oranla aşağı çektik.

Geliştirilen yeni algoritmalara kabaca bir göz atıldığında, YouTube’un sahte haberlerin önüne geçmesi adına daha güvenilir kanalları arama sonuçlarında öne çıkardığını görüyoruz. Bilgilendirici içeriklerle ilgili kimi kelimeleri arama kutusuna yazıp arattığımızda artık önümüze daha otorite sahibi ve kullanıcıların memnuniyetini kazanmış kanallar ortaya çıkıyor.

{ "vars": { "account": "G-39SSKFJRW0" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-JV1786CP4L" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }