Zirkonyum Kaplama Özellikleri Nelerdir?

Zirkonyum kaplama dayanıklı ve estetiktir. Zirkonyum, ışık geçirgenliği sayesinde doğal diş rengine çok benzer. Yüksek kırılma nedeniyle kırılma ve çatlama riski düşüktür ve bu da onu uzun ömürlü hale getirir. Metal içermediği için risk riskini ortadan kaldırır ve diş etleriyle uyumlu olması nedeniyle diş etleriyle iyi çalışır. Zirkonyum kaplamalar , diş eti çekilmelerinde bile estetik görünümü korur ve metal kaplamalardan farklı olarak diş rengini koyulaştırmaz. Bu özellikleri nedeniyle zirkonyum kaplamaları estetik diş hekimliğinde popüler bir tercihtir.

Zirkonyum Diş Kaplama Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Zirkonyum diş kaplama tedavisi olarak iki ila üç seans sürer ve yaklaşık bir ila iki hafta içinde tamamlanır. İlk seansta ölçü alınır ve hazırlıklar hazırlanır. İkinci seansta geçici kaplamalar kurulur. Son aşamada özelleştirilmiş zirkonyum kaplamalar dişlere yapıştırılır. Hastanın özel bakımı ve diş hekiminin tavsiyelerine göre bu süre değişebilir.

Zirkonyum Kaplamanın Ömrü Ne Kadardır?

Zirkonyum kaplamalar tipik olarak beş yıl kadar dayanıklı ve uygun bakımla uzun süre kullanılabilir.​​ Kişinin ağız hijyenini nasıl koruduğuna, düzenli olarak diş hekiminin kontrollerine gitmesine ve diş yayılmasına bağlı olarak kaplamaların ömrü değişebilir. Malzemenin yüksek kalitesi ve uygun uygulaması, kaplamaların miktarını arttırır. Bununla birlikte diş gıcırdatma ve sert yiyecekler yeme gibi dayanıklılıklar kaplamaların ömrü kısalabilir. Sonuç olarak diş hekiminizin tavsiyelerine uyum ve düzenli olarak temizlik, zirkonyum kaplamaların ömrünü uzatır.

Zirkonyum Kaplama Hangi Durumlarda Kullanılır?

Çeşitli diş sorunlarının tedavisinde zirkonyum kaplama kullanılır. Dişlerin rengi değiştiğinde ve beyazlatma yapılması mümkün değildir, estetik olarak tercih edilir. Kırılmış veya çatlamış dişlerin bozulması ve onarımı için kullanılır. Ayrıca büyük dolgulu dişlerde destek için uygundur.​ Zirkonyum kaplamalar diş eksikliklerini gidermek için kullanılır ve implant üstü protezlerde tercih edilir. Zirkonyum kaplamalar, dayanıklılık ve çekicilik kalıcı diş tedavilerinde yaygın olarak kullanılır.

Zirkonyum Kaplamaların Bakımı Nasıl Yapılır?

Zirkonyum kaplamaların bakımı, doğal dişlerinizin bakımı aynıdır ve düzenli ağız hijyeni gerektirir. Florürlü diş macunu ile günde iki kez dişlerinizi fırçalayın ve diş ipi ile diş aralarını temizleyin. Ağız bakımı için düzenli olarak ağız gargarası kullanın. Sert yiyeceklerden kaçınarak kaplamaların zarar görmesini önleyin ve dişlerinizi aşırı derecede zorlamayın. Ek olarak, tırnak yeme veya kapak açma gibi kalınlıklardan kaçınmak.
Düzenli olarak bir diş hekimine muayene ve profesyonel bir temizleyiciden yardım alınır. Bu, doğal dişlerin ve kaplamaların korunmasını sağlar. Diş hekiminiz, kaplamaların sonuçlarını kontrol ederek olası sorunları erken teşhis edebilir ve gerekli bakımı sağlayabilir. Zirkonyum kaplamaların sağlıklı kalması ve ömrünün uzatılması için bu basit bakım rutinlerini uygular.

Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Kanal tedavisi genellikle bir ila iki saat sürer ve çoğu zaman tek bir seansta tamamlanabilir. Dişin enfekte olması veya karmaşık yapısı durumunda tedavi birkaç seansa bölünebilir. Dişin vücudundaki hasar görmüş veya hasar görmüş doku ilk seansta ve çıkarılabilir kanal muayeneleri şekillendirilir ve şekillendirilir. Kanal daha sonra fiyatlar ve geçici dolgu maddesiyle kapatılır.
Kanalın tamamı temizlendikten sonra ikinci aşamada kalıcı dolgu veya kaplama yapılır. Bazen üçüncü bir seans mümkündür. Bu seanslar arasında tipik olarak bir hafta kesilir, böylece tamamen iyileşir. Diş hekiminizin tasarrufuna bağlı olarak tedavi süresi ve seans sayısının ayar süresi. Bu nedenle tedavi süresi her hasta için farklı olabilir.

Katarakt Ameliyatı Hangi Yöntemle Yapılır? Katarakt Ameliyatı Hangi Yöntemle Yapılır?

Kanal Tedavisi Kimlere Yapılamaz?

Dişin kurtarılması mümkün olmayan miktarda kanal tedavisi uygulanmaz. Örneğin, kanal tedavisi, dişin kökünde önemli kırıklar veya yapısal bütünlük geri aktarılamaz, hasar görmüşse uygun olmayabilir. Kanal tedavisi, diş eti hastalığı ileri düzeydeyse ve dişin destek dokuları ciddi şekilde zarar görmüşse yapılabilir. Bu bölgedeki dişin çoğaltılması düşünülmelidir.

Kanal Tedavisi Sırasında Ağrı Olurmu?

Kanal tedavisi işlemi genellikle lokal anestezi ile yapılır ve bu nedenle ağrılı değildir. Tedavi sırasında anestezi, diş ve çevre dokuları uyuşturarak ağrıyı ve rahatsızlığı azaltır. Kanal Tedavisi sonrasında biraz hassasiyet veya ağrı olabilir, ancak genellikle birkaç gün içinde geçer ve reçetesiz ağrı kesicilerle yönetilebilir. Diş hekiminiz, ağrıyı en aza indirmek için gerekli parayı yerine getirir.

Kanal Tedavisi Sonrası Dikkat Edilecekler?

Kanalın tedavisi sonrasında ilk dikkat edilmesi gereken şey, ilk tedavi edilen dişinin korunmasıdır. Tedaviden sonraki birkaç saat boyunca uyuşukluk geçene kadar hiçbir şey yaşanman. Ağrı ve rahatsızlıklar normaldir; reçetesiz ağrı kesiciler kullanabilirsiniz. Tedavi edilen kişinin aşırı stresten doğal ve sert beslenmeden uzak durun. Ağız bakımı için düzenli olarak diş fırçalama ve diş ipi kullanın. Tedavi sonrasında dişin verimini ve iyileştirmesini değerlendirmeniz için diş hekiminizin tavsiyesini takip randevularını da ihmal etmeyin.

Kanal Tedavisi Başarı Oranları ve Komplikasyonları Nelerdir?

Kanal tedavisi, genellikle %90'ın üzerinde bir başarıya sahip bir tedavi yöntemidir. Tedavi edilen, tedavi edilen veya hasar görmüş dişin iyileşmesini ve uzun yıllar boyunca sürdürebilir. Kanalın operasyonu, bazı bakımlardan dolayı olabilir.​​​Enfeksiyonun tamamen temizlenememesi veya kanalın tam olarak doldurulamaması olası sonuçlar arasındadır. Bu, tekrarlayan Şifreye neden olabilir ve ek tedavi gerektirebilir. Tedavi, kök kanallarının karmaşık yapısı nedeniyle daha zor olabilir ve başarı şansı daha düşük olabilir.
Tedavi sırasında diş kökünde kırıklar veya çatlaklar oluşabilir. Ek olarak, dişin yapısal bütünlüğü bozulabilir, bu da kırılmanın kırılmasını sağlayabilir. Deneyimli bir diş hekimi tarafından özenle uygulanan tedavi, bu tür katılımları içerir. Tedavi sonrasında düzenli diş hekimi kontrolleri, kişilerin erken teşhisi ve tedavisi için kritik kişilere sahiptir.

Editör: Gökhan Gökmen