21 Mart 2023 Salı yani bugün Nevruz Bayramı kutlanıyor. İlkbaharın gelişinin şerefine bazı toplumlarda kutlanan Nevruz nedir, bayramda neler yapılır?

Türkiye, İran, Afganistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan, Türkmenistan, Kazakistan ve bazı Orta Asya ülkelerinde kutlanan bahar bayramı, Nevruz Bayramı olarak bilinir. Yeni gün anlamına gelen Nevruz, ülkemizde de her sene ilkbaharın gelişini kutlamak üzere tertiplenen bir festivaldir. Doğanın yenilendiği, baharın geldiği Mart'ın son günlerinde kutlanır.

20-21 Mart'ta kutlanan Nevruz, bahar ekinoksuna denk gelir. Asırlar önce Orta Asya ve İran'da başlayan bu gelenek, günümüzde Türkiye de dahil pek çok ülkede sürdürülmektedir.

Nevruz bayramı birçok kültürde yeni bir yılın başlangıcını temsil eder. Güneşin yeniden doğuşunu temsil eden ve Zerdüşt dininde önemli bir yere sahip olan Nevruz Bayramı'nda halk ateşin başında toplanır ve ateş üzerinden atlanır. Halka açık kırsal alanlarda toplanılır. Yemekler pişirilir, yenir, şarkılar söylenir, danslar edilir. Müzik ve dans gösterileri de bayrama eşlik eder.

Editör: Didem Bektaş