Zayıflamak isteyenler adaçayı kilo verdirir mi sorusunun yanıtını arıyor. İşte, Adaçayının faydaları arasında daha önce duymadığınız 9 inanılmaz etki!

Adaçayı kilo verdirir mi?

Adaçayı doğal bitkisel özleriyle en sevilen otlardandır. Adaçayı bitkisinden çay hazırlanır ve günde 2 fincana kadar tüketilebilir. Adaçayı iştah açsa da, obezite riskini önler ve metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olur. Kötü kolesterol seviyelerini düşüren, yağ birikimini engelleyen antioksidanlarla doludur. Düzenli bir diyetle birlikte adaçayı içmek sağlıklı zayıflamaya yardımcıdır.

Adaçayının faydaları

Adaçayı çayının sağlık yararları, kaygıyı azaltma, kanser riskini azaltma, menopoz semptomlarını hafifletme, vücudu toksinlerden arındırma, kilo vermeye yardımcı olma, kan şekeri düzeylerini düşürme, iştahı artırma, mideyi yatıştırma ve bağışıklık sistemini uyarma olarak sayılabilir.

Adaçayının faydaları

Bununla birlikte, özellikle herhangi bir karaciğer veya böbrek rahatsızlığınız yoksa, orta düzeyde ada çayı tüketiminin herhangi bir olumsuz yan etkisi olmamalıdır. Adaçayı çayı (Salvia officianalis), Akdeniz bölgesine özgü olan ve dünya çapında mutfak uygulamalarında kullanılan en sevilen bitkilerden biri haline gelen adaçayı bitkisinin yapraklarından yapılır. Bununla birlikte, A, C, B ailesi, K ve E vitaminlerinin yanı sıra bakır, lif, kalsiyum, demir ve magnezyumun yüksek konsantrasyonları, bunu tıbbi uygulamalarda çok popüler bir bitki haline getirir.

Adaçayının faydaları arasında yer alan 9 önemli fayda nedir?

Menopoz Belirtilerini Azaltmaya Yardımcı Olabilir

Adaçayı çayının belki de en iyi bilinen kullanımı, özellikle sıcak basmaları durumunda menopozu düzenleyici olarak kullanılmasıdır. Ruh hali değişimleri, mesane sıkışması gibi menopoz sorunlarını da hafifletir.

Kilo Kaybına Yardımcı Olabilir

Adaçayı çayı iştah açıcı olabilse de, obeziteyi azaltmaya ve metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olabilecek LDL (kötü) kolesterol seviyelerini düşürmesiyle de iyi bilinir. Antioksidanların zengin karışımı ayrıca oksidatif stresi ve yağ birikmesine yol açabilecek metabolizma aşınmasını önlemeye yardımcı olur.

Vücudu Detoksifiye Etmeye Yardımcı Olabilir

Karaciğer ve böbrekler için doğal bir idrar söktürücü ve uyarıcı olarak adaçayı çayı, toksinlerin idrar yoluyla vücuttan atıldığı süreci hızlandırabilir. Bu, lenfatik sistemin yanı sıra böbrekler ve karaciğer üzerindeki baskıyı azaltabilir. Bu çay ayrıca vücudun cilt yoluyla detoksifiye edilmesine yardımcı olan terlemeyi de tetikler.

Diyabet Kontrolüne Yardımcı Olabilir

Bu bitki çayı, vücuttaki açlık kan şekeri seviyesini düşürür ve bu da pankreas üzerindeki baskıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Bu aynı zamanda diyabetli kişilerin dikkat etmesi gereken glikoz ve insülindeki tehlikeli ani yükselmeleri ve düşüşleri önlemeye yardımcı olur. Diyabeti olmayan ancak hastalığa yakalanma riski taşıyan kişiler için ada çayı etkili bir önleyici tedbir olabilir.

Dolaşımı Arttırmaya Yardımcı Olabilir

Adaçayının faydaları dolaşım sistemini de etkiler. İçeriğindeki önemli demir seviyeleri, demir, kırmızı kan hücrelerinde önemli bir bileşen olduğundan, dolaşımın uyarılmasına yardımcı olabileceği anlamına gelir.

Antioksidan Etkileri Olabilir

Adaçayı, flavonoidler ve fenolik asitler dahil olmak üzere bir dizi güçlü antioksidanın yanı sıra bir dizi antioksidan enzime sahiptir. Bunların hepsi vücutta oksidatif strese, mutasyona ve apoptoza neden olmadan önce serbest radikalleri arar ve nötralize eder. Bu, diğer pek çok şeyin yanı sıra kronik hastalıkların ve erken yaşlanmanın önlenmesine ve ciddiyetinin hafifletilmesine yardımcı olabilir.

Anksiyeteyi Azaltmaya Yardımcı Olabilir

Adaçayı bir uyarıcı olarak kabul edilir, ancak aynı zamanda odaklanma ve hafızayı geliştirirken aynı zamanda ruh hali ve sinirler üzerinde rahatlatıcı niteliklere sahip olabilir. Adaçayı ayrıca yüksek stresli durumlarda performansı artırabilir ve kronik kaygıyı azaltabilir.

İştahı Artırabilir

Bir kaza, ameliyat veya uzun süreli hastalıktan iyileşenler için, enerjinizi geri kazanmak için çok fazla yemek yemek önemli olabilir. Adaçayı çayı, bu kiloları geri almanıza yardımcı olabilecek iştah açıcı özelliklere sahiptir.

Sindirime Yardımcı Olabilir

Adaçayı, muhtemelen antioksidanlar içerir ve mide rahatsızlığını yatıştırabilen ve sağlıklı sindirimi destekleyen iltihap giderici özelliklere sahiptir. Bu bitkinin bu muhtemelen antibakteriyel ve antiviral nitelikleri aynı zamanda bağırsaktaki mikroflorayı dengeleyerek aşırı şişkinliği, şişkinliği, krampları ve kabızlığı giderir.

Editör: Didem Bektaş