Op. Dr. Kadriye Şener, adet kanamasının süresi hakkında bilgiler verdi,

Dönemlerin 2-7 gün sürmesi normal kabul edilir ancak çoğu zaman 3-5 gün uzunluğundadır. Kan kaybı hacmi ortalama 30-80 mililitre (yaklaşık 2-5 yemek kaşığı) olarak normal kabul edilir.

Bir süre sekiz günden fazla sürerse veya kan kaybı 80 mililitreden fazla görünüyorsa ağır adet kanaması olarak kabul edilir. Üzerinde ölçüm çizgileri olan bir adet kabı kullanmadığınız sürece tam olarak ne kadar kanama yaptığınızı bilmek oldukça zordur. Bu yüzden izlemeniz gereken bazı işaretler:

·        Kan pıhtıları çeyrek veya daha büyük boyutlu olabilir.

·        Bir dönem ürününü birkaç saat boyunca her saat başı ıslatmak

·        Dönem ürünlerini gece yarısı değiştirme ihtiyacı

·        Yorgun hissetmek veya enerji kaybı

Bunlar uzun süreli kanamanın ana nedenleridir:

·        Rahim problemleri (polipler, düşük, ektopik gebelik, endometriozis)

·        Kanama bozuklukları

·        Hormonal dengesizlik

·        Bakır RİA

Ağır ve uzun süreler yaşarsanız sağlık uzmanınızı görmek önemlidir böylece buna neyin neden olduğunu anlayabilirsiniz.

Detay ve bilgi: Adet Kanaması Süresi Ne Kadar Olmalıdır?

İlk adet kanamasının süresi ne kadar olmalı?

İlk adet kanamasının 2-7 gün sürmesi ve çok hafif olması normaldir. Aslında ilk dönemlerinizde sadece kırmızı veya kahverengi lekelenme yaşayabilirsiniz.

Türkiye’de insanların ilk dönemlerini aldıkları yaş ortalaması 12-13'tür. Adet gören insanların yüzde doksan sekizi, 15 yaşına geldiklerinde adet kanaması yaşamış olur.

Sağlık hizmeti sağlayıcıları genellikle gençlerin ilk ilk kadın doğum uzmanı ziyaretlerini 13-15 yaşlarında yapmalarını önerir. Çoğu gencin bu ziyaret sırasında pelvik muayene veya diğer invaziv testlere ihtiyacı yoktur. Bunun yerine bir sağlık uzmanı muhtemelen kişisel ve aile sağlığı geçmişi hakkında bazı sorular soracak ve harici bir fizik muayene yapacaktır.

Adet kanaması süresi nasıl değişir?

Çoğu insan yetişkin olduklarında bir sürenin kendileri için ortalama olarak ne kadar sürdüğünü bilir. Dönemlerin döngüden döngüye bir veya iki gün boyunca uzunluk olarak değişmesi normaldir.

Bununla birlikte bazı dönemlerinizin aniden eskisinden çok daha kısa veya daha uzun hale gelip gelmediğine veya döngünüzün düzensiz hale gelip gelmediğine dikkat edin. Aşağıdaki durumlarda sağlık uzmanınıza başvurun:

·        Döneminize yoğun ağrı eşlik eder.

·        Dönem uzunluğunuz aniden değişebilir.

·        Adetiniz durabilir.

·        Dönemler arasında veya cinsel ilişkiden sonra kanama veya lekelenme yaşarsınız.

·        Dönemleriniz normalden daha ağır hale gelir.

·        Tampon kullandıktan sonra kendinizi hasta hissetmeye başlarsınız.

·        Anormal vajinal akıntınız olabilir.

Normal adet döngüsü nasıl olmalıdır?

Adet döngünüz, döneminizin ilk gününden bir sonraki döneminizin ilk gününe kadar sürer. Ortalama adet döngüsü yaklaşık 25-30 gündür, ancak 21 gün kadar kısa veya 35'ten uzun olabilir. Bu süre kişiden kişiye farklıdır. Döngünüzdeki gün sayısı da aydan aya değişebilir. Adet kanamanız içinde 2 ila 7 gün arasında herhangi bir yerde kanamanız normaldir.

Ortalama bir kişi her dönemde 1-6 yemek kaşığı adet sıvısı kaybeder. İnce veya topaklı olabilir ve koyu kırmızıdan kahverengiye veya pembeye kadar renk olarak değişir. Adet görmeye ilk başladığınızda, sadece birkaç gün sürebilir veya çok hafif olabilir. Döneminiz o kadar ağırsa ki maxi pedleri veya süper tamponları her saat başı değiştirmeniz gerekiyorsa doktorunuzu arayın

Herkesin vücudu farklıdır ve bu yüzden dönemleri de farklıdır. "normal" olan kişiden kişiye değişir ve yaşamınız boyunca değişebilir. Bazı doğum kontrol seçenekleri ve sağlık durumunuz da süreci etkileyebilmektedir.

Adet kanaması süresini neler değiştirir?

Kaçırılan bir dönem hamilelik habercisi olabilir ancak bu her zaman hamile olduğunuz anlamına gelmez. Bazen bir dönemi sebepsiz yere atlarsınız özellikle de döneminizin ilk birkaç yılında bu normal olarak kabul edilebilir. Diğer birçok şey düzenli döngünüzü bozabilir ve adet döngünüzün ne kadar süreceğini etkileyebilir. Bunlar şunları içerir:

·        İmplant ve hormonal RİA gibi hormonal doğum kontrolünü gerçekleştirdiyseniz

·        Ertesi gün hapı alırsanız

·        Hormonlarınızdaki değişiklikler

·        Hasta olmanız

·        Bazı ilaçların alınması

·        Çok fazla egzersiz yapmak

·        Kötü beslenme ve beslenme

·        Stres

·        Ani kilo alımı veya kaybı

·        Çok az vücut yağına sahip olmak, bu bir sporcuysanız veya yeme bozukluğunuz varsa olabilir.

·        Adet kanamanız devam ediyorsa menopoz dönemi

Hormonal doğum kontrolü döngünüzü etkileyebilir ve hatta döneminizin tamamen durmasını sağlayabilir. Doğum kontrolünüzü doğru kullanıyorsanız veya oldukça etkili bir yöntemdeyseniz (örneğin, RİA veya Implant), kaçırılan bir dönemin hamile olduğunuz anlamına gelmesi çok, çok olası değildir. Ancak emin olmak için her zaman hamilelik testi yaptırabilirsiniz.

Kaynak: https://www.drkadriyesener.com/