Aile hekimliği sisteminde önemli bir değişiklik için hazırlıklar sürüyor. Sağlık alanında planlanan yeni düzenlemeyle birlikte mevcut uygulamalarda köklü değişiklikler yapılması hedefleniyor.

YETKİLER DEVREDİLECEK

Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan taslağa göre, aile hekimlerinin “işveren vekili” rolü kaldırılacak. Bu kapsamda hekimlerin personelle birebir sözleşme yapma yetkisi sona erecek.

Yeni düzenlemeyle birlikte sözleşme yetkisi valilikler ve il sağlık müdürlüklerine devredilecek. Böylece aile sağlığı merkezlerinde görev yapan personelin idari yapısı doğrudan kamuya bağlı hale gelecek.

Gülüş Tasarımında Zirkonyum Devrimi: Estetik, Dayanıklılık ve Kullanım Ömrü
Gülüş Tasarımında Zirkonyum Devrimi: Estetik, Dayanıklılık ve Kullanım Ömrü
İçeriği Görüntüle

SİSTEM DAHA MERKEZİ OLACAK

Türkiye genelinde binlerce sağlık çalışanını ilgilendiren mevcut sistemde, aile hekimlerinin hem sağlık hizmeti sunması hem de idari sorumluluk üstlenmesi çeşitli sorunlara yol açıyordu.

Yeni model ile birlikte bu çift rolün ortadan kaldırılması ve sistemin daha merkezi bir yapıya kavuşması hedefleniyor. Böylece görev dağılımı ve yönetim süreçlerinin daha düzenli ilerlemesi bekleniyor.

YAŞANAN SORUNLAR AZALTILACAK

Mevcut uygulamada izin süreçleri, görev paylaşımı ve sözleşme konularında yaşanan anlaşmazlıkların sağlık hizmetlerini olumsuz etkilediği belirtiliyor.

Yeni düzenleme ile birlikte bu tür idari sorunların azaltılması ve hizmet kalitesinin artırılması amaçlanıyor. Aynı zamanda performans takibinin daha şeffaf hale gelmesi planlanıyor.

DEVAMSIZLIK KURALLARI NETLEŞECEK

Taslakta yer alan bir diğer önemli başlık ise devamsızlık durumları oldu. Buna göre, mazeretsiz şekilde görev yapılmayan süreler için uygulanacak yaptırımların yasal zemine oturtulması planlanıyor.

Düzenlemenin önümüzdeki süreçte yasalaşması beklenirken, sağlık çalışanları ve ilgili kurumlar gelişmeleri yakından takip ediyor.