Akıllı cep telefonları hayatımızı kolaylaştıran teknoloji harikalarından birisi. Hemen herkes de bulunan akıllı cep telefonlarını problemlerinden birisi de ısınma sorunu. Akıllı cep telefon u neden ısınır? Kullanırken kendi kendine aşırı ısınmaya uğrayan telefonlar tehlikeli mi? Sorun telefonla mı ilgili yoksa doğrudan bataryada mı problem var? Akıllı cep telefon ısınıyor ve kapanıyor hatasını alan kullanıcılar için bu yazımızı derledik.

Akıllı bir cep telefonunun kullanım sırasında bir miktar ısınması gayet normal bir durumdur. Her elektronik cihazın kullanımı sırasında bir noktaya kadar ısınması kabul edilebilir olsa da cep telefonunuzun sürekli olarak aşırı ısınması kesinlikle normal değildir ve tehlikelidir. Akıllı cep telefonunuzun sürekli sıcak olmasının ya da elinizi yakacak kadar ısınmasının normal olduğunu göstermez. Aşırı ısınan cep telefonu telefona zarar verebilir hatta patlama riski de bulundurur.

Akıllı cep telefonu neden ısınır?

Günlük kullanımda elimizden hiç düşürmediğimiz akıllı cep telefonumuzun ısınma sebebi birçok nedene bağlıdır. Akıllı cep telefonum ısınıyor ve kapanıyor, telefonum şarj olurken aşırı ısınıyor gibi hataları gözden geçirelim. Öncelikli olarak hangi sebeplerden dolayı ısındığını tespit etmeliyiz.

a28717ab7fa26efb51ec1178659576d50c4b3471

Şarj cihazından kaynaklanan ısınmalar

Akıllı cep telefonunuzun şarja taktığınız şarj kısmı ısınıyorsa ya da sadece şarj da iken ısınıyorsa, şarj cihazının kendisi ile ilgili bir sorun olabilir. Bu durumda telefonunuza uygun orijinal başka bir şarj cihazı ile şarj etmeyi deneyin. Eğer ısınma sorunu devam etmiyorsa bir önceki şarj cihazınızı kullanmayınız. Isınma sorunu devam ediyor ise diğer seçeneklere göz atmamız gerekir.

Bataryadan kaynaklanan ısınmalar

Akıllı cep telefonunuz ısınmaya başladığında eğer bataryanın olduğu arka tarafın daha sıcak olduğunu hissediyorsanız, aşırı ısınan cep telefonunuz değil, pil olabilir. Arızalı bir pilin değiştirilmesi, ısınma sorunu olan telefonun tamirinden çok daha az maliyetle yapılabilir. Telefonunuzun bataryası çıkarılabilir bir batarya ise çıkararak şeklinin bozulmuş ya da şişmiş olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Uzun zaman kullanılan bataryalar arızalanma riski yüksektir. Bataryanız değiştirilebilir batarya değilse ve ısınma sorununun bataryadan olduğuna eminseniz hemen servise göndermenizi tavsiye ederiz.

Kullanıcı veya telefonun kendisinden kaynaklanan ısınmalar

Akıllı cep telefonları günlük hayatımızı kolaylaştıran çok işlevli bir cihaz. Akıllı cep telefonunuzla oyunlar oynayabilir, müzik dinleyebilir, fotoğraf ve video çekebilir, web de arama yapabilir, mesaj gönderebilir ve görüşme yapabilirsiniz. Bütün bu işlemleri avucunuzun içindeki tek bir cihazla yapabilirsiniz. Lakin her cihazda olduğu gibi akıllı cep telefonlarının da bir sınırı vardır.

Uygulama kaynaklı ısınmalar

Akıllı cep telefonlarınızın kaldıramayacağı oyunlar yüklemek veya oyunları uzun süreli oynamak telefonun ısınma sorunlarından bir tanesidir. Örneğin; eski model akıllı cep telefonunuza yeni güncel oyunlardan yüklemek telefonun ısınmasının başlıca sebeplerindendir. Her yeni uygulama güncel cep telefonlarında rahat çalışabilmesi üzerine programlanmıştır. Uygulamalara gelen her yeni güncelleme de uygulamanın fonksiyonlarının çoğalmasına ve telefonunuzu zorlama ve ısınma problemleri doğuracaktır. Bu sebep den dolayı telefonunuzun kaldırabileceği uygulamalar yüklemenizi tavsiye ederiz.

cep-telefonu-neden-isinir-cep-telefonu-isinma-problemi-0

Yazılım kaynaklı ısınmalar

Akıllı cep telefonunuzun uygulama kullanırken ısınmasının bir diğer sebebi de telefonunuzun yazılımının eski olmasından kaynaklanabilir. Akıllı cep telefonunuzun yazılım güncellemesini kontrol edip varsa yeni yazılımı yüklemenizi tavsiye ederiz. Akıllı cep telefonu üreticileri cihazlara ara ara gönderdiği güncellemeler telefonun fonksiyonlarının çoğalmasını ve kullanım kolaylığı sağlamasına yardımcı olur.

Telefonunuzun hava aldığından emin olun

Akıllı cep telefonunuzun aşırı ısınma sebeplerinden birisi de telefonun hava almayışından olabilir. Akıllı cep telefonunun içindeki işlemci ve ram hava almadığı taktirde ısınır ve telefonun kapanmasına sebep olur. Buradaki en önemli etken akıllı cep telefonlarına takmış olduğumuz kılıflar. Cep telefonu kılıfları telefona uygun değil ve deliklerini kapatıyor ise telefon işlemcisi hava almadığı için ısınabilir. Telefon aşırı ısınıyor ve kapanıyor gibi şikayetlerin başlıca sebeplerinden biri telefonun hava almamasından dolayı işlemcinin ısınıp kendini korumaya almasından kaynaklanır.