Trabzonspor’da belli isimlerin tesislere, sokaklara, caddelere ve sahalara verilmesi furyası Mehmet Ali Yılmaz ile başladı. Yılmaz, tesislerin yapılmasında oynadığı önemli rolle birlikte 1984 yılında büyük alkış alırken, buraya da kendi ismi verildi. Mehmet Ali Yılmaz’ın daha sonra da İstanbul Kartal’daki tesislere ismi layık görüldü. Yılmaz’dan sonra Sadri Şener’in, Cemil Usta’nın, Mustafa Gedik’in, Şenol Güneş’in, Ahmet Suat Özyazıcı’nın, Hayrettin Şiranlı’nın, Nizamettin Algan’ın isimleri kulübün ve kentin önemli yerlerine verildi. Son olarak da efsane Başkan Şamil Ekinci’nin ismi müzeye layık görüldü. 

4 EFSANE UNUTULDU?

Trabzonspor tarihine damga vurmuş 3 önemli ismin unutulması tepki çekiyor. Bu isimlerden biri Özkan Sümer. Kulübün her kademesinde bulunan Sümer, aynı zamanda 2 de şampiyonluk yaşamış bir teknik adam kimliğine sahip bulunuyor.  A Milli Takımı da çalıştıran önemli bir futbol adamı… Özkan Sümer'in, altyapıdan üst yapıya, teknik danışmanlıktan futbolcu izleme komitesi başkanlığına ve başkanlık makamına kadar her kademede görev yapan tek isim olmasına rağmen unutulan isimler arasında yer alması eleştiriliyor...

İSİM VERME KRİTERİ NEDİR?

Eski Teknik Direktör ve Başkan Özkan Sümer’ın dışında Salih Erdem de, Kıbrıs Barış Kupası’nı kazanan, öze dönüş politikasını başlatan, Trabzonspor’un 2. Lig’de şampiyon olan kadronun başkanıydı. Ancak O da unutulanlar arasında yer aldı. Bir başka önemli isim ise 1980-81 sezonunun şampiyonluğunda başkanlık koltuğunda oturan Ahmet Celal Ataman’dı. Ataman’ın da ismi unutulanlar arasında yer aldı. Yine ismi hiçbir yere verilmeyenler arasında tarihin en başarılı döneminde Genel Kaptanlık görevini yapan ve aramızdan erken ayrılan Süha Akçay.... Akçay'ın en az sahadaki futbolcular kadar etkili bir isim olduğu biliniyordu. Onca kişinin ismi çeşitli tesislere verilirken, Sümer, Ataman, Erdem ve Akçay’ın unutulması, isim verenlerin tarihten bi haber oldukları yorumlarını gündeme getirdi. .

ATAMAN: ‘EN DOĞRUSU ÖLDÜKTEN SONRA İSİM VERMEK’

Trabzonspor’a çok önemli hizmetler veren ancak isimleri her hangi bir tesise verilmeyenlerden Ahmet Celal Ataman, durumu yorumlarken; “Benim temel prensibim hiçbir kişinin yaşarken isminin bir yere verilmemesi yönündedir. Bir kulübe, kente, ülkeye emek vermiş, hizmet etmiş insanlar aramızdan ayrıldıktan sonra böyle bir karar alınabilir, ismi kendisine yakışır bir yere verilebilir. Trabzonspor’da ne yazık ki isim vermek moda oldu. Bazılarının da yağcıları isim verdirme peşine düştü. Özellikle yaşayan insanların isimlerinin bir yere verilmesine hep karşı çıktım. Benim de yaşarken ismimin verilmesini istemem. Düşünsenize, bir insanın ismini bir yere veriyorsunuz, sonra kulübü icraya veriyor, ya da hiçbir kişinin yapmayacağı rezil işlere bulaşıyor. O zaman ne yapacaksınız.” ifadelerini kullandı.

ERDEM VE SÜMER DE GÖRÜŞLERİNİ AÇIKLADI

Trabzonspor'un eski başkanlarından Salih Erdem de görüşlerini şöyle açıkladı: “Trabzonspor kulübünde başkanlığa seçildiğimde büyük borçlar vardı. Hatta birçok yönetici de istifa etti. Biz, Trabzonspor’un şampiyon kadrosunu kurduk. 2. Ligde şampiyon yaptık. Ekonomik olarak kulübü ayakta tutmak için sinema bileti, çay, fındık satarak,  çimento fabrikasından, ve daha birçok yerden gelir elde ederek Trabzonspor’u yaşattık. Ahmet Suat Özyazıcı’yı, Özkan Sümer’i göreve biz getirdik. Şamil Ekinci’yi de yönetimimize aldık. Tabii ki bunları yaparken, bugün birçok isim bir yerlere verilirken, bizim düşünülmememiz burukluk yaratıyor ama bunu sorun da etmiyorum. İsim konusunda bazı hiziplerin parmağı olduğunu da biliyorum.” Özkan Sümer ise; “Benim için isim konusu önemli değil. Bunu sorun da yapmıyorum. Ancak isim verilirken, daha özenli olunması gerektiğini düşünüyorum. Bana başka bir kurumdan isminin verilmesi konusu getirildi. Kesinlikle kabul etmedim. Ancak Trabzonspor’dan böyle bir öneri gelmedi.” yorumunu yaptı.

Editör: TE Bilişim