Suriye'nin İdlip kentinde 34 askerimizin şehit edilmesinin ardından Rusya devlet başkanı Vladimir Putin ile Rusya'da bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin arasındaki görüşme gerçekleşti.

Samimi bir şekilde geçen görüşmede Rusya devlet başkanı, Türk askerinin orada olduğundan haberleri olmadığını söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, Putin ile yapılan görüşme sonrasındaki süreçte alınacak yeni kararlarının bölgede rahatlama sağlayacağını ifade etti.

34 Askerimizin Şehit Olmasının Ardından İlişkiler Gerilmişti

Suriye'nin İdlip kentinde rejim askerlerinin hain saldırısı sonrasında 34 kahramanın askerimizin şehit olmasının ardından, Rusya ile ilişkiler bir nebze de olsa gerilmişti. Askerlerimizin şehit edilmesinin ardından başlatılan saldırılarda, şimdiye kadar 3500 civarında rejim askeri öldürülmüş ve Suriye ordusuna ait birçok ağır silah imha edilmişti.

Dün gerçekleşen kritik görüşme de Rusya devlet başkanı Vladimir Putin'in, yaptığı açıklamasında "Orada ne Rusya ne de Suriye ordusu Türk askeri olduğunu bilmiyordu" ifadelerini kullandı.

Rusya devlet başkanı yaptığı konuşmada Türkiye'nin Suriye ordusuna ciddi kayıplar verdiğini sözlerine ekleyerek, Türkiye Rusya ilişkilerinin zedelenmemesi gerektiğine vurgu yaparak, daha iyi bir iletişim ile böyle sorunların bir daha tekrarlanmaması gerektiğini temenni etti.

"Askerleriniz İçin Başsağlığı Diliyorum"

Putin Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinde şehit edilen Türk askerlerine de yer vererek "Bölgede hayatını kaybeden tüm Türk askerleri için başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Orada Suriye askerleri de dahil olmak üzere hiç kimse, Türk askerinin olduğunu bilmiyordu. Diğer yandan Suriye ordusu daha, çok ciddi kayıplar verdi. İletişim eksikliğinden dolayı kaynaklanan bu üzücü olayların, yeniden tekrarlanmaması ve Türkiye ile Rusya arasındaki sağlam ilişkilerinin bozulmaması için, görüşmelerimize devam etmek faydalı olacaktır. Bölgede yaşanan gelişmeler sırasında, Rusya ve Türkiye arasında olan sağlam ilişkinin yara almaması için, Suriye'deki tüm alanları ve gelişmeleri ele almamız gerekir" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Alınacak Kararlar Bölgeyi Rahatlatacaktır

Putin ile yaptığı görüşmede konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, "bu görüşmeyi aslında Türkiye'de yapacaktık. Sizin anayasanızla ilgili çalışmalarınız olduğu için, görüşmeyi Rusya'da gerçekleştiriyoruz. Türkiye ile Rusya olarak burada alacağımız doğru kararlar ve atacağımız isabetli adımlar, gerek ülkelerimizi ve gerekse bölgeyi rahatlatacaktır. Ticari ilişkilerimiz de savunma sanayi başka olmak üzere, geçmiş yıllara oranla daha iyi ilişkiler içerisindeyiz. Ticari ilişkilerimizi daha ileriye taşımak, bizim amacımızdır. Bunu da karşılıklı çıkarlar çerçevesinde başaracağımızı düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Yoğun Görüşmelerin Ardından Ateşkes İlan Edildi

Rusya ve Türkiye arasında gerçekleşen yoğun görüşmelerin sonucunda, İdlip kentinde ateşkesin sağlanması, 6 kilometre enine ve 6 kilometre derinliğine güvenlik koridoru oluşturulması kararı alındı.

Editör: TE Bilişim