Ayçiçeğinin yağı çıkarıldıktan sonra ortaya çıkan prosesinin yan ürünü olan bu küspe, üretim açısından dördüncü en önemli yağ küspesi olarak bilinmektedir. Ayçiçeği küspesi ülkemizde yaygın olarak yapılıyorken üretim şekli de ayçiçeği kabuğu besin değeri açısından oldukça önemlidir. Besin değerini etkileyen en önemli hususların başında ayçiçeği kabuğu miktarıdır.

Ayçiçeği tohumlarında kabuk oranı çok önemlidir. Çünkü tohum işlenirken ortaya çıkan yağ elde edilirken kabuk tamamen soyulmakta ya da ayrılmakta veya kısman ayrılmaktadır. Dolayısıyla bu işlemlerin tamamı küspenin besin değerinin etkilenmesine neden olan faktörlerdir. Ayçiçeği küspe tohumu çok yüksek sıcaklıkta işlenir ve bu da içeriğindeki proteinlerin ve aminoasitlerin azalmasına neden olur.

Ayçiçeğinin işlenme nedeni yağı ve küspesi içindir. Ayçiçek kabuğu kırılarak ufalandıktan sonra yoz haline gelir ve ısıl işlem görmesi için palet şeklini alır. Bu kabuk yem üretiminde dolgu maddesi olarak kullanılmaktadır. Ülkemizin yanı sıra dünya da da en çok tüketilen yağlardan olan Ayçiçeği, özellikle Rusya, Arjantin, Romanya ve Ukrayna gibi ülkelerde imal edilmektedir. Türkiye’de ise en çok tercih edilen rafine yağ olarak kullanılan Ayçiçek yağıdır.

Ayçiçeği, içeriğinde yüksek protein barındırır ülkemizde üretimi yaygın olan ayçiçeğinin yağı alındıktan sonra tohumları hayvanların beslenmesinde yem olarak kullanılmaktadır. Büyük ve küçükbaş hayvanlarda kullanılan bu tohum sayesinde hayvanların sindirimi de rahatlatılmış olur.

Ayçiçeği Kabuğu Nedir?

Ayçiçeği kabuğu, taneyi kaplar ve dışarıdan gelecek olumsuz etkilerden korur. Ayçiçeğinde kabukla yağ oranı açısından ters bir korelasyon söz konusudur. Yani tanedeki yağ oranı arttıkça kabuk oranı düşmeye başlar. İyi bir yağlık ayçiçeği oranının yağ miktarına baktığımızda %50 üzerinde olması gerekir. Bu durumda kabuk oranı ise %20’de olacaktır.

Hayvanlarda ayçiçek kabuğu faydaları saymakla bitmez. Sindirimin kolaylaştırılmasını sağladığı gibi aynı zamanda ısınmak amacıyla yakacak olarak da kullanılmaktadır.

Vamos Tarım tarafından üretilmiş olan Ayçiçek yüksek oranda protein ve yağ içerir bu da hayvanların tüketebileceği önemli bir yem kaynağıdır. Ülkemizde besi hayvancılığında beslenmenin yeterli miktarda sağlanabilmesi amacıyla tercih edilmektedir.

Ayçiçeği kabuğu ve ayçiçeği küspesi hakkında bilgi almak ve sipariş vermek için https://vamostarim.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

Editör: Timsah Ajans