Ayva meyvesinin bazı olağanüstü faydaları var. Peki, bu 13 özelliğini daha önce duymuş muydunuz? İşte, ayvanın faydaları!

Sindirim ve kalp-damar sistemi dostu olarak bilinen ayva meyvesini mevsiminde taze taze tüketmelisiniz. Ayvanın faydaları saymakla bitmez. Ama en belirgin 13 faydasını sizlerle ilk kez paylaşacağız. Ayva meyvesi, alışveriş sepetlerimize eklediğimiz sıradan meyvelerden biri değil, herkesin bilmesi gereken bazı istisnai özelliklere sahip.

Bu kış sizler de çiğ veya pişmiş ayva ürünlerini tüketerek sağlıklı bir dönem geçirebilirsiniz. Bununla birlikte, kilo verme ve hastalıklardan koruma özelliklerinden tam olarak yararlanmak için, ayvayı diğer taze meyvelerle beraber tüketebilirsiniz. İşte, daha önce duymadığınız 13 özelliğiyle ayvanın faydaları!

AYVANIN FAYDALARI

1. Kilo Kaybına Yardımcı Olur

Ayvanın kalorisi son derece düşüktür (100 gram taze Ayva sadece 57 kaloriye sahiptir), ancak lif ve önemli besin bileşikleri bakımından yüksektir.

2. Ülser Tedavisine Yardımcı Olur

Birden fazla çalışma, Ayvanın mide ülserlerini önleyebileceğini bulmuştur. Meyvede, ülsere sebep olan H. Pylori bakterisinin oluşumunu engelleyen bileşikler bulunur.

3. İltihap Önler

Ayva meyvesi C vitamini açısından inanılmaz derecede zengindir günlük ihtiyacın %25’ini karşılayabilir. İltihap önler ve giderir. Kolay hastalanmayı önler.

4. Antioksidan Özellikleri Vardır

Ayva, bir süredir mükemmel antioksidan faydalarıyla biliniyor. Serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olduğu kanıtlanmıştır. Bu nedenle hücrelerinizi hasardan koruyan antioksidanlar açısından son derece zengindir.

5. Anti-Viral Özelliklere Sahiptir

Birden fazla araştırma, Ayvanın fenolikler açısından son derece zengin olduğunu göstermiştir. Bu bileşik, geleneksel tıpta griple savaşmak için kullanılır.

6. Sindirim Sorunlarını Çözmeye Yardımcı Olabilir

Ayva, geleneksel tıpta yüzyıllardır sindirim sorunlarını çözmek için kullanılsa da, son araştırmalar bu bitkinin sahip olduğu faydalı özellikleri doğrulayabilmiştir.

7. Kardiyovasküler Sisteminiz İçin Faydalıdır

Çekirdek ve sert çekirdekli yemişlerin (yani armut, elma, Ayva, kiraz ve kayısı) kardiyovasküler sisteminizin sağlığı için inanılmaz derecede faydalı olduğu görülmüştür. Kalp ve damar hastalıklarından sizi korur.

8. Kolesterol Düzeylerinizi Dengelemenize Yardımcı Olabilir

Ayva meyvesi, Doğal çözünür lifler açısından zengindir ve tamamen kolesterol içermez! Ayvayı düzenli olarak yemek, kalp sağlığının korunmasına ve kolesterolün dengelenmesine katkı sağlar.

9. Kanser Riskini Azaltmaya Yardımcı Olabilir

Sağlıklı ve besleyici gıdalardan olan ayva, antioksidan özelliklerinden dolayı kanser riskini en aza indirebilir. Ayva, serbest radikallerle savaşmanıza ve hücreleri bunların neden olabileceği hasarlardan korumanıza yardımcı olabilir.

10. Stresi Azaltmak İçin Kullanılabilir

Düzenli olarak ayva suyu içmenin, hızlı tempolu bir yaşam tarzından ve günlük işlerden kaynaklanan stresten etkilenen kişilerde stres düzeylerini azaltmak için faydalı olduğu görülmüştür. Özellikle meyvede bulunan yüksek miktarda antioksidan nedeniyle bu özelliğe sahip olduğu kanıtlanmıştır. Ayva, sakinleştirici özelliğinden dolayı yogilerin en sevdiği yiyeceklerden biridir. Ayva çayları ve meyve suları günümüzde meditasyon ve yoga seansından sonra kullanılır.

11. Göz Sağlığınızı İyileştirebilir

Ayva, geleneksel batı ve doğu tıbbında yüzyıllardır göz sağlığı ile ilgili rahatsızlıkları tedavi etmek için kullanılmıştır. Ayva, görme netliğini iyileştirmenin yanı sıra, daha ciddi göz hastalıklarından etkilenme riskini azaltmanıza yardımcı olabilir. Ayvadaki antioksidanlar, B1, B3, B6, Kalsiyum, Potasyum, Çinko gibi göz sağlığımızı koruduğu kanıtlanmış bazı temel vitaminler ve bileşikler açısından da inanılmaz derecede zengindir

12. Karaciğeriniz İçin Faydalıdır

Ayvanın faydaları karaciğerimize ve midemize karşı inanılmaz koruyucu özellikler sunması ile daha da önemli bir hale geliyor. Geleneksel Çin tıbbında ciddi karaciğer hastalıklarının oluşmasını önlemek ve bağırsak sağlığını desteklemek için kullanılmıştır. Bu meyve, bakterilerin neden olduğu enfeksiyon direncini artırabilmektedir.

13. Alerji Belirtilerini Hafifletir

Ayva meyvesi ve suyu, yaygın bir alerjik reaksiyon, astım atakları ve alerjik dermatit semptomlarının hafifletilmesine yardımcı olmuştur. Burun akıntısı, kaşıntılı gözler, astım ve alerjik dermatit gibi yaygın ve hafif alerjik reaksiyonların tedavisine yardımcı olabilir.

Editör: Didem Bektaş