İnsan sağlığı için en önemli besinlerin başında gelen B vitamini hangi yiyeceklerde var? B vitamini faydaları neler? İşte, B vitamini içeren besinler!

B VİTAMİNİ FAYDALARI

Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu 13 temel vitaminden sekizini B vitaminleri oluşturur. Peki, B vitamini faydaları nelerdir? B vitamini hangi yiyeceklerde var? B vitaminlerinin kırmızı kan hücresi oluşumu da dahil olmak üzere hücre ve DNA oluşumunda olduğu kadar metabolizmada da rol oynadığı biliniyor. Enerji düzeyleriniz, beyin işleviniz, bağışıklık işleviniz, görme, sindirim, sinir işleviniz, hormon üretimi, kas tonusu ve kardiyovasküler sağlığınız için B vitamini içeren besinler tüketmek veya takviyesini almak son derece önemlidir.

B VİTAMİNİ İÇEREN BESİNLER

Vücudunuz B vitaminlerini uzun süre depolayamaz, bu nedenle diyetinizle dışarıdan almanız gerekir. B vitamini içeren besinler genellikle birden fazla B vitamini içerir. Örneğin, somon, tavuk ve kahverengi pirinç gibi çeşitli B6 vitamini gıdaları da diğer B vitaminleri için iyi kaynaklardır. B vitamini hangi meyvelerde ve sebzelerde var? Birçok kişi B vitamini eksikliği sonucu bu besini en çok içeren gıdaları tüketmeye başlıyor. İşte, B vitamini içeren besinler…

Somon

En zengin B vitamini içeren besinlerden biri somon balığıdır. Omega-3 yağlarının yanı sıra, B12, B3, B2, B5 ve B6 vitaminlerinin deposudur.

Tofu

B vitamini hangi yiyeceklerde var denildiğinde, tofu da zengin bir kaynaktır. Vejeteryanlar için harika bir B12 kaynağı olan tofunun güçlendirilmiş versiyonlarını da alabilirsiniz.

Bezelye

Öğle yemeğinde yarım bardak ve akşam yemeğinde yarım bardak daha bezelye yerseniz, B1 için günlük ihtiyacınızın yüzde 35'ini, B9 için günlük ihtiyacınızın yüzde 25'ini, B2, B6 için günlük ihtiyacınızın yaklaşık yüzde 20'sini alırsınız.

Kırmızı Et

B vitamini içeren besinler arasında en zengin gıdalardan biri de kırmızı ettir.

Avokado

Hem meyvedeki diğer vitaminler hem de B vitaminleri sizi daha sağlıklı yapar.

Ispanak

Zengin bir folik asit kaynağı olan bir kase pişmiş ıspanak, 262 mikrogram B9 içerir. B6 için günlük ihtiyacınızın yüzde 15'ini ve B1 ve B2 için günlük ihtiyacınızın yüzde 10'unu sağlar.

Yumurta

Yumurta, biotin olarak bilinen B7 vitamini açısından zengindir. Pişmiş bir yumurtada B7, B12, B2 ve B5 vitaminleri vardır.

Esmer Pirinç

Ekstra liflere ek olarak, kahverengi pirinç, ciddi B vitaminleri sağlayan sağlıklı bir karbonhidrattır.

Tavuk

B6 vitamini içeren bir yiyecek arıyorsanız, en iyi seçeneğiniz tavuktur.

Mercimek

Bitki bazlı beslenenler için harika bir B vitamini kaynağıdır. Hamilelikte gereklidir. Diğer baklagiller de B vitamini içerir.

Mantar

Mantar B5, B3 ve B2 vitaminlerini almanın kolay bir yoludur. Bir kase pişmiş beyaz mantar, B3 için günlük ihtiyacınızın yüzde 54'ünü, B5 için günlük ihtiyacınızın yüzde 32'sini ve B2 için günlük ihtiyacınızın yüzde 30'unu içerir.

Kuşkonmaz

B vitaminlerini içeren bu sebze de hamilelik döneminde gerekli gıdalardan biridir.

Editör: Didem Bektaş