Son zamanlarda araç yakıtlarına gelen zamlar, sürücüleri alternatif yollara yönlendirdi. İşte son benzin ve mazot zamları ve vatandaşın çözümü…

Son zamlar benzin ve motorin ile LPG yakıt arasındaki fiyat farkının daha da açılmasına sebep oldu. Hal böyle olunca milyonlarca araç sahibi çareyi LPG’ye dönüş yaparak buluyor. Art arda gelen yeni zamlarla beraber benzinle otogaz arasında 7 liralık bir fark oldu.

Şu anda ortalama LPG fiyatı 9 lira 70 kuruş, benzin fiyatı da 16 lira 90 kuruş seviyesinde ilerliyor. Benzinli bir araç kilometre başına ortalama 1 ila 1 buçuk lira, LPG’li bir araç ise 70 kuruş ila 1 lira arası yakıyor.

Maliyetler artınca vatandaşlar çare olarak araçlarına LPG tankı taktırmaya başladı. LPG tankı satışı ve montajı yapan işletmelerde uzun bir aradan sonra tekrar yoğunluk oluştu. 16 yıldır LPG işinde çalışan Emre Tezal, aradaki fiyat farkının açılmasıyla işlerinin yoğunlaştığını söyledi.

Tezal, LPG’li bir aracın benzinlilere kıyasla kilometrede 50 kuruş kara geçirdiğini ifade etti. Tezal sözlerine şunları ekledi: “Akaryakıta gelen son zamlar, LPG ve benzin arasındaki fiyat farkının kapanmasına neden olmuştu. Bizim sektör bir dönem iş yapamaz hale geldi. Son 4-5 aydır, LPG taktıran hiç bir müşterim yoktu. Fakat tasarrufumuz yüzde 30’ları bulmaya başladığından itibaren, yeniden LPG’ye geri dönüşler başladı. Müşterilerimiz, son günlerde araçlarına tüp taktırmayı tercih ediyor. LPG’si olanlar da, gelip bakımlarını yaptırıyor. Bu piyasa şartlarında iş yapmak çok zor fakat şu an tekrar işlerimiz başladı. Sıralı sistem bir aracın LPG montajı fiyatları 3.500 lira ile 4.000 lira aralığında. Kilometrede oluşan kar hesap edilirse, 10 bin kilometrede LPG montajına verilen fiyat, çok rahat bir şekilde dengelenmiş olacak.” şeklinde konuştu.

LPG’li araçlar oto bakımlarını zamanında yaptırırsa tüpün motora hiçbir zarar vermeyeceğini açıklayan Emre Tezal, bu piyasa şartlarında LPG’nin araç sahipleri adına en iyi alternatif yakıt olduğunu söyledi.

Tezal’dan araç sahiplerine son öneriler ise şunlar oldu: “Vatandaş, LPG taktırmanın araca zarar verdiğini düşünüyor. Bu doğru değil. LPG her zaman alternatif bir yakıttır. Yani zaten motor içerisinde benzin de LPG de aynı yanıcılığa sahip. LPG motora herhangi bir zarar vermez. Burada vurgulamak istediğimiz mühim bir konu var. Müşteriler, eğer Türk Standartları Enstitüsü’nden hizmet yeterlilik belgesi almış yetkili servislerde bu işlemleri yaptırırsa araca herhangi bir zararı olmayacaktır.”

Editör: TE Bilişim