Biberiye çayı faydaları kadar hazırlanışı da merak ediliyor. Öksürük kesici biberiye çayı nasıl yapılır, yan etkileri var mı? İşte tüm merak edilenler!

Biberiye Çayı Nasıl Yapılır?

5 gram taze biberiye bir tencerede 250 ml kaynar suya eklenir. Tencerenin ağzı kapalı bir şekilde 5-10 dakika bekletilir. Tel süzgeçle süzülüp ılınınca günde 3-4 fincan tüketilebilir.

Biberiye, çayda kullanılmasının yanı sıra, bazı yiyeceklere çeşni vermek için aromatik bir bitki olarak da kullanılabilir. Kurutulmuş yapraklar, yağ formunda veya taze dallar halinde bulunur. Uçucu yağ formu özellikle banyo suyuna ek olarak veya vücudun ağrılı bölgeleri için masaj yağı olarak kullanılabilir.

Biberiye Çayı Faydaları

Biberiye çayı, tadı ve kokusu ile sindirim sağlığını iyileştirmek, baş ağrılarını ve yorgunluğu gidermek ve saç büyümesini teşvik etmek gibi sağlık yararları ile tanınır.

Bilimsel adı Rosmarinus officinalis olan bu bitki, tümü antioksidan özellikler içeren flavonoidler, terpenler ve fenolik asit açısından zengindir.

Ayrıca antiseptik, detoksifiye edici, antispazmodik, antibiyotik ve idrar söktürücü etkiler içerir ve bu da onu çeşitli sağlık sorunlarının tedavisi için harika bir kaynak haline getirebilir. Biberiye çayının sağlığa 10 faydası sizi şaşırtabilir. İşte, biberiye çayı faydaları!

1. Sindirimi iyileştirir

Biberiye çayı asit ve fazla gazı azaltarak sindirime yardımcı olduğu için öğle veya akşam yemeklerinden hemen sonra alınabilir. Karın şişkinliğini ve iştah kaybını azaltmaya yardımcı olabilir.

2. Doğal antibiyotiktir

Tıbbi özellikleri nedeniyle biberiye antibiyotik özellikler içerir ve özellikle Escherichia coli, Salmonella typhi, Salmonella enterica ve Shigella sonnei (genellikle idrar yolu enfeksiyonları, kusma ve ishal ile ilişkili bakteriler) gibi bakterilerin tedavisinde etkilidir. Biberiye çayı enfeksiyondan hızlı bir şekilde kurtulmanın harika bir yolu olsa da, doktorunuzun önerdiği tıbbi tedavinin yerini almamalıdır.

3. Mükemmel idrar söktürücüdür

Biberiye çayı faydaları arasında, kilo vermeyi ve tutulan sıvıyı azaltmayı hedefleyen diyetlerde kullanılabilen mükemmel bir doğal idrar söktürücü olmasını da sayabiliriz. Bu çay, vücudu genel sağlığı iyileştirecek sıvı ve birikmiş toksinleri ortadan kaldırmaya teşvik eden idrar üretimini artırır.

4. Zihinsel yorgunlukla mücadele eder

Pek çok çalışma, biberiyenin zihinsel işlev için sahip olduğu faydaları desteklemektedir ve bu nedenle, yüksek stresli zamanlar için (örneğin, bir sınavdan önce veya önemli bir iş toplantısından önce) mükemmel bir seçenektir. Ayrıca biberiye, hafıza kaybını önleyerek Alzheimer açısından olumlu bir etkiye sahip olabilir.

5. Karaciğer sağlığını geliştirir

Biberiye, karaciğer fonksiyonunu iyileştirmek ve aşırı yeme veya içme ile ilişkili baş ağrılarını iyileştirmek için tüketilebilir.

6. Diyabeti yönetir

Biberiye çayı neye iyi gelir? Şeker hastalarına tavsiye edilir. Glikozu düşürdüğü ve insülini arttırdığı için diyabetin yönetilmesine de yardımcı olabilir.

7. İltihabı tedavi eder

Biberiye çayı, iltihaplanmayı tedavi etmenin ve ağrıyı, şişmeyi ve genel halsizliği gidermenin mükemmel bir yolu olabilir. Eklemlerde, tendonlarda ve hatta midede görülen çeşitli iltihap türlerine yardımcı olabilir.

8. Dolaşımı düzenler

Biberiye bir antiplatelet etkisi içerir ve bu nedenle, dolaşım sorunları öyküsü olanlar veya birkaç gün boyunca tamamen yatak istirahatine ihtiyaç duyan kişiler için faydalı olabilir. Biberiye dolaşımı iyileştirebilir ve pıhtı oluşumunu önleyebilir.

9. Kanserle mücadele eder

Hayvanlar üzerinde yapılan bazı çalışmalar, biberiyenin antioksidan özelliklerinden dolayı tümör hücrelerinin gelişimini azaltabildiğini göstermektedir.

10. Saçları uzatır

Yukarıdaki tüm faydaların yanı sıra biberiye çayı saç yıkamak için de kullanılabilir. Saç tellerini güçlendirmeye, yağlı saç derisini azaltmaya ve kepeği azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca saç derisine dolaşımı iyileştirdiği için saç büyümesini desteklemeye yardımcı olur.

Biberiye Çayı Yan Etkileri

Biberiye çayı çok güvenli kabul edilir, ancak çok miktarda içilmesi mide bulantısı ve kusmaya neden olabilir.

Cilt tahrişine neden olabileceğinden uçucu yağlar doğrudan cilde uygulanmamalıdır. Açık yaralardan kaçınılmalıdır. Biberiye yağı ayrıca epilepsili kişilerde nöbetleri tetikleyebilir.

Biberiye çayı tansiyonun düşmesine neden olabileceğinden, yüksek tansiyon için ilaç kullanan kişiler biberiyeyi dikkatli kullanmalıdır. Biberiye elektrolit dengesizliklerine de neden olabileceğinden diüretik kullananlar da dikkatli olmalıdır. Son olarak hamile ve emziren kadınlara önerilmez.

Editör: Didem Bektaş