Böbrek taşı düşürme yöntemleri arasında sayacağımız 9 tüyo ile taş ağrılarına son verip taş düşürme sürecinizi hızlandırabilirsiniz.

Böbrek Taşını Ne Düşürür? 9 Etkili Tavsiye!

Böbrek taşına ne iyi gelir diyen kişiler ilaç ve diğer tedavilere geçmeden, evde doğal yollarla kum ve taş dökmeye çalışır. Peki, böbrek taşını ne düşürür, hangi yöntemlerle evde kum ve taş düşürülür?

Böbrek taşları, tipik olarak idrarda bulunan ve idrar yolunuzda bir araya toplanan bileşiklerin sert birikintileridir. En yaygın böbrek taşı türü, idrarda çok fazla oksalat ve çok az sıvı bulunmasının neden olduğu kalsiyum oksalat böbrek taşıdır.

Tipik olarak, böbrek taşları diyet değişiklikleri ve bazen ilaçlarla tedavi edilir. Bununla birlikte, böbrek taşlarını önlemeye ve hatta tedavi etmeye yardımcı olabilecek doğal uygulamalar da vardır.

1. Su için

Böbrek taşınız varsa veya taş yapmaya meyilliyseniz, doktorunuzun muhtemelen size söyleyeceği ilk şey, bol su içmenizi sağlamaktır. Böbrek taşları, idrarınızdaki belirli mineraller ve tuzlar bir araya toplandığında oluşur. Bol miktarda su içmek, idrarınızın seyreltilmesine yardımcı olur ve böbreklerinizi ve idrar yollarınızı temizler, böylece mineraller ve tuzlar birikip taşlara dönüşmez.

2. Limon suyu için

Limon suyu, sitrat içerdiğinden böbrek taşlarını - özellikle kalsiyum taşlarını - önlemeye yardımcı olabilir.

3. Nar suyunu deneyin

Nar genellikle ülser ve ishal gibi durumların tedavisinde kullanılır ve ayrıca kalsiyum oksalatı azalttığı ve ayrıca antioksidanlar açısından zengin olduğu için böbrek taşlarının tedavisinde de faydalı olabilir. Antioksidanlar, böbrek taşı oluşumuyla bağlantılı olan oksidatif stresi önlemeye ve azaltmaya yardımcı olur.

4. Diyet değişiklikleri yapın

Diyetin böbrek taşı oluşumunda büyük etkisi vardır. Böbrek taşı düşürme yöntemlerinde meyve, sebze, kepekli tahıl ve protein tüketimi önemlidir. Meyve ve sebze yemek, idrardaki sitratı artırır ve bu da taş oluşumunu önlemeye yardımcı olur.

Diyetinizden çıkarabileceğiniz veya azaltabileceğiniz bazı yiyecekler vardır. İdrarınızda daha fazla oksalat varsa, kalsiyum oksalat taşlarının oluşma olasılığı daha yüksektir. Tükettiğiniz fındık, ıspanak gibi koyu yapraklı yeşillikler, soya ürünleri ve koyu renkli gazlı içecekler gibi yüksek oksalatlı gıdaların miktarını azaltmayı düşünebilirsiniz. Et ve sodyum alımını sınırlamak da riskinizi azaltabilir.

5. Daha fazla sirke kullanın

Sirke tüketmek, kalsiyum oksalat taşlarının oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir.

6. Yeşil çay için

2018'de yayınlanan bir araştırma, yeşil çay içenlerin çay içmeyenlere göre böbrek taşı geliştirme riskinin daha düşük olduğunu buldu. Ve araştırmalar, yeşil çayın antioksidan özelliklerini taş oluşumunu önleme ile ilişkilendirmiştir.

7. Barbunya ve fasulye suyu tüketin

Barbunya fasulyesi ve barbunya suyu, böbrek taşlarını önlemeye ve düşürmeye yardımcı olabilir.

8. Ebegümeci çayı demleyin

Ebegümeci çayı antioksidanlar açısından zengindir ve böbrek taşı düşürme konusunda oldukça etkilidir. Ek olarak, Hibiskus çayının kandaki ürik asit miktarını azalttığı ve idrarla atılımını teşvik ettiği, böylece böbrek taşı oluşturma olasılığını azalttığı klinik bir çalışmada gösterilmiştir.

9. Bir bardak buğday çimi suyu alın

Buğday çiminin idrar akışını arttırdığı ve bunun da böbrek taşı düşürmeyi kolaylaştırdığı düşünülmektedir. Buğday çimi, zengin bir vitamin ve mineral kaynağıdır ve ayrıca vücut üzerinde detoks etkisi yaptığı düşünülmektedir.

Editör: Didem Bektaş