Boşanma davaları ve nafaka uygulamasına ilişkin uzun süredir beklenen yasal düzenleme için takvim belli olmaya başladı. Adalet Bakanı Akın Gürlek, ekim ayında gündeme gelmesi planlanan yargı paketinde bu iki konuya yönelik yeni düzenlemelerin bulunacağını açıkladı.

Ankara 2 No’lu Barosu’nun 2026-2027 Adli Yıl Açılış Programı’nda konuşan Gürlek, özellikle uzun süren boşanma davalarının önüne geçilmesi ve nafaka konusunda ihtiyaç duyulan yasal çerçevenin oluşturulması üzerinde durdu.

EKİM AYI İŞARET EDİLDİ

Bakan Gürlek, nafaka konusuna ilişkin çalışmanın ekim ayında gündeme gelmesi planlanan yargı paketine dahil edilmesini hedeflediklerini söyledi.

Gürlek, “Süresiz nafaka konusunda ihtiyaç duyulan yasal düzenlemeleri de ekim ayındaki paket kapsamında hayata geçirmeyi planlıyoruz” dedi.

Böylece kamuoyunda uzun süredir tartışılan nafaka sistemine yönelik olası değişiklikler için gözler ekim ayında Meclis gündemine gelmesi beklenen düzenlemelere çevrildi.

BOŞANMA SÜREÇLERİNE YENİ TEDBİRLER

Yeni pakette boşanma davalarının uzun yıllara yayılmasının önüne geçmeye yönelik tedbirlerin de bulunacağı belirtildi.

Yargılama sürelerinin azaltılması, tarafların hukuki süreçlerinin daha hızlı sonuçlandırılması ve mahkemelerde yaşanan uzun bekleme sürelerinin azaltılması hedefleniyor.

Yeni sistemin nasıl uygulanacağına ilişkin teknik ayrıntılar ise henüz kamuoyuyla paylaşılmadı.

NAFAKADA AYRINTILAR HENÜZ NETLEŞMEDİ

Gürlek’in açıklamasının ardından özellikle süresiz nafakanın tamamen kaldırılıp kaldırılmayacağı veya belirli kriterlere göre süre sınırı getirilip getirilmeyeceği merak konusu oldu.

Ancak şu aşamada nafakanın kaldırılacağı ya da belirli bir süreyle sınırlandırılacağı yönünde kesinleşmiş bir düzenleme bulunmuyor.

Yeni yargı paketinin maddelerinin açıklanmasıyla birlikte nafaka süresi, tarafların ekonomik durumu, evlilik süresi ve diğer kriterlere ilişkin olası değişikliklerin de netleşmesi bekleniyor.

GÖZLER EKİM AYINDAKİ PAKETTE

Adalet Bakanlığı’nın yargılama sürelerini azaltmaya ve vatandaşların adalete daha hızlı erişmesini sağlamaya yönelik çalışmalarının yeni paketle devam etmesi bekleniyor.

Ahbap Soruşturmasında 20 İlde Yeni Operasyon
Ahbap Soruşturmasında 20 İlde Yeni Operasyon
İçeriği Görüntüle

Nafaka ve boşanma davalarına ilişkin düzenlemenin ekim ayında gündeme gelmesi planlanırken, yapılacak değişikliklerin kapsamı yargı paketinin kamuoyuna açıklanmasıyla belli olacak.

Yeni düzenleme yürürlüğe girmeden önce teklifin yasama sürecinden geçmesi gerekecek. Bu nedenle mevcut nafaka uygulaması açısından şu an için yürürlüğe girmiş yeni bir değişiklik bulunmuyor.