Lifli gıdalar hangileri? En fazla lif içeren besinler ile diyetinize devam ederek daha sağlıklı ve uzun ömürlü bir hayat sizi bekliyor.

EN ÇOK LİF İÇEREN 10 GIDA!

Lif içeren besinler, lif içeren yiyecekler, meyveler ve lifli gıdalar hangileridir? İşte, vücudunuza direnç veren ve hayat standartlarınızı önemli ölçüde artıran en bol lifli 10 gıda!

1. Fasulye

Mercimek ve fasulye, çorbalarda, yahnilerde ve salatalarda lifi diyetinize sokmanın kolay bir yoludur. Hatta buharda pişirilmiş soya fasulyesi gibi bazı fasulyeler lifle dolu harika bir atıştırmalıktır. Yarım fincan kabuklu soya fasulyesinde 9 gram lif vardır. Bunların hepsi aynı zamanda bir bitki proteini kaynağı da sağlar.

2. Brokoli

Bu sebze, lifli sebzeler arasında başı çeker. Turpgillerden oluşan doğası brokoliyi lifin yanı sıra birçok besin açısından da zengin kılar. Araştırmalar, brokolinin fincan başına 5 gram lif içermesinin, bağırsaklardaki bakterileri olumlu yönde destekleyebileceğini göstermiştir.

3. Meyveler

Meyveler antioksidanlar bakımından zengindir, ancak aynı zamanda lifle doludurlar. Sadece bir fincan taze yaban mersini size neredeyse 4 gram lif verebilir ve bir fincan donmuş şekersiz yaban mersini içinde hemen hemen aynı miktarda lif vardır. Böğürtlen, çilek ve ahududu da harika lif kaynaklarıdır. Böğürtlenlerin en büyük yararlarından biri de doğal olarak düşük kalorili olmalarıdır.

4. Avokado

Avokado, tost, salata, mezeler, yumurta gibi yiyeceklerle birlikte iyi gider ve genellikle yüksek dozda sağlıklı yağlar içerirler. Bir fincan avokadoda 10 gram lif vardır.

5. Patlamış mısır

Bir fincan patlamış mısırda bir gram lif vardır ve atıştırmalık olarak açlığı kısa sürede giderebilen tam bir tahıldır.

6. Tam Tahıllar

Ekmek sevenler için iyi haber: %100 tam buğday ekmeği, kepekli makarna, esmer pirinç ve yulafta bulunan gerçek kepekli tahıllar lif içerir.

7. Elma

“Günde bir elma doktoru uzak tutar” şeklindeki o eski söz, araştırmalara göre mutlaka doğru değil, ancak elma yemek, lif alımınızı artırabilir. Büyüklüğüne bağlı olarak bir elmada yaklaşık 4 gram lif vardır. Ve elbette, güzel ve gevrek bir atıştırmalıktırlar.

8. Kuru Meyveler

İncir, kuru erik ve hurma gibi kuru meyveler lif alımınızı önemli ölçüde artırabilir ve ara sıra kabızlık sorunu yaşayanlar için önerilir. Bu meyvelerde doğal olarak bulunan sorbitol adı verilen şeker bağırsaklarınıza yardımcı olabilir ve daha fazla rahatlık sağlayabilir. Ancak, çok fazla yemek kramp veya ishale neden olabilir, bu nedenle küçük bir porsiyon deneyin ve daha fazlasını yemeden önce onları sindirdikten sonra nasıl hissettiğinizi görün.

9. Patates

Tatlı patatesler, kırmızı patatesler, mor patatesler ve hatta beyaz patates lif içeren besinler arasında en iyi seçeneklerdendir.

10. Kuruyemiş

Kuruyemişler sadece harika bir protein ve sağlıklı yağ kaynağı değildir - ayçiçeği tohumları ve bademlerin her biri bir porsiyonda 3 gramdan fazla lif içerir. FDA tarafından kadınlar için önerilen 25 gramlık ve erkekler için 38 gramlık önerilen lif alımına ulaşmanıza yardımcı olabilirler.

Editör: Didem Bektaş