2022 yılı boyunca piyasaların dalgalı ilerlemesi hemen her ülkeyi zora sürükledi. Özellikle doların yükselişi her ülkeyi olumsuz olarak etkiledi. Konuyla ilgili ünlü analist açıklama yaptı. Geçen hafta içerisinde İngiltere’nin yeni başbakanı Lizz Truss’un ekonomik yönden büyümeyi artırması için harcama planı yapmasıyla sterlinin durumu daha da kötü hale geldi. Hal böyle olunca ülke için 45 milyar sterlinlik yeni borç gerektirecek vergi indirimleri gündeme geldi. İngiltere genelinde 50 yıldır görülen en büyük vergi indirimleri önem arz etti. Merkez Bankası tarafından gerçekleştirilen faiz artırımının yanı sıra FED kararları da piyasayı oldukça karıştırdı.

El Erian: Ülkeler iflas edebilir

Cambridge Üniversitesi Finans Profesörü ve Allianz Baş Ekonomi Danışmanı Mohamed El Erian tarafından açıklama yapıldı. Yapılan açıklama kapsamında ülkelerin iflas edebileceğine değinildi.

Doların gelişim göstermesiyle beraber bildiğiniz gibi piyasanın hareketleri ABD üzerinde olan enflasyonu azaltmaya yönelik olacağına değinirken ayrıca doların sürekli olarak yüksek kalması dolar cinsinden borç maliyetleri artan gelişmekte olan ülkeleri iflas ettirebileceğine değindi. El Erian ayrıca güçlü bir doların gelişmekte olan piyasanın ekonomileri dışında da bazı yıkıcı etkiye sahip olacağıyla ilgili de uyarılarda bulundu. Bir makalesinde ise:

"Dolar diğer para birimleri karşısında ne kadar uzun ve yüksek değer kazanırsa aynı oranda daha uzun süreli küresel stagflasyon riski, gelişmekte olan ülkelerin borç krizleri, malların sınırlar ötesi serbest akışında daha fazla kısıtlama, kırılgan ekonomilerde daha büyük siyasi kargaşa ve daha büyük jeopolitik çatışmalar görülecektir" dedi.