Domain yani alan adı, en bati haliyle web sitenizin adresidir. Yani internet kullanıcılarının web sitenizi görüntülemek için web tarayıcılarına yazdıkları isimdir. Örneğin, google.com, Google’ın alan adıdır.

Basit bir örnekle açıklama gerekirse, domain, ev adresinizin veya cep telefonu numaranızın internetteki karşılığıdır diyebiliriz. İnsanlar sizi bulmak ve iletişime geçmek için bu adresi kullanır.

Biraz daha teknik bir şekilde ele almak gerekirse, domain, bir sunucunun IP (İnternet Protokolü) adresinin insan tarafından okunabilir bir karşılığıdır. Bu adres, en sevdiğiniz web sitelerini barındıran sunucular da dahil olmak üzere web'e bağlı tüm cihazlara verilen benzersiz bir sayısal koddur. Bir IP adresi aşağıdaki gibi görünür:

  • 156.240.245.12

Alan adları olmasaydı, istediğiniz web sitesine ulaşmak için bu IP adreslerini bir tarayıcıya yazmanız gerekirdi. Bu da gün içinde birçok web sitesini ziyaret ettiğiniz düşünülürse, imkansız hale gelebilirdi.

Tüm bu zorlu süreç yerine, alan adları dev bir birleşik veri tabanı olan Alan Adı Sistemi aracılığıyla IP adreslerine eklenir. Bu, insanların internette gezinmesi için çok daha kullanıcı dostu bir yol sunar.

Bir domain’in bir web sitesi ile aynı şey olmadığını da unutmamanız gerekir. Bir alan adı sadece trafiği veri tabanında listelenen IP adresine yönlendirir, bu da genellikle bir web sitesidir.

Alan adının bölümleri

  • Noktanın sağında yer alan Üst Düzey Alan Adı (TPD) (www.google.com).

  • İkinci Seviye Alan Adı (SLD), sizin seçtiğiniz kısımdır ve markanızın adıdır (www.google.com).

  • SLD'den önce gelen ve alan adınıza birden fazla bölüm sunabilen alt alan adı (www.google.com). Örneğin, Gmail'de oturum açtığınızda mail.google.com alt alan adını görürsünüz.

Üst düzey alan adları 1984 yılında ilk kez kullanılmaya başlandığında, yalnızca yedi tane vardı: gov, edu, com, mil, org ve net. Ancak şimdi, konumunuza, işinize ve ihtiyaçlarınıza bağlı olarak seçim yapabileceğiniz yüzlerce alan adı uzantısı vardır. Bunlar Jenerik Üst Düzey Alanlar (gTLD) olarak adlandırılır.

Bununla birlikte, birçok küçük işletme hala .com veya .us (Amerika Birleşik Devletleri) ve .uk (Birleşik Krallık) gibi ülkeler veya bölgeler için oluşturulan iki harfli alan adları olan Ülke Kodu Üst Düzey Alan Adını (ccTLD) kullanır. Bunlar, diğer daha az bilinen TLD'lerin sahip olamayacağı bir güvenilirlik düzeyine sahiptir.

Ancak bazen alan adları amaçları doğrultusunda kullanılmaz. Örneğin, .io İngiliz Hint Okyanusu Bölgesi'nin ülke kodudur ancak daha çok startup'lar ve teknoloji firmaları tarafından kullanılır.

Domain Satın Almak İşletmelere Ne Gibi Faydalar Sunar?

Doğru şekilde kullanılan güçlü bir domain, işletmelere aşağıdaki faydaları sağlar:

  • Markanıza profesyonellik ve güvenilirlik katarak sizi eski iş yapma yöntemlerine takılıp kalmış şirketlerden ayırır.
  • İşletmenize görünürlük kazandırır, bu da potansiyel müşterileri çekebilir ve operasyonunuzun bütünlüğü konusunda potansiyel müşterilere güven verebilir.
  • Müşterilerinizin sizi bulmasını kolaylaştırır. İyi bir alan adı işletmenizin adını yansıtmalıdır, bu sayede insanlar alan adınızı bir bir arama motoruna yazdığında, onları doğru yere ulaştırır.
  • Müşteri ziyaretlerini artırmak için arama motorlarının (Google gibi) sizi bulma şeklini optimize ederek işletmenizi çevrimiçi olarak genişletme seçeneği sunar.

Dahası, bugün işletmeniz için bir alan adına sahip olmak, size gelecekte büyümek ve gelişmek için alan sağlarken, sahip olmamak birçok soruna yol açabilir.

Örneğin, Dropbox, Dropbox.com'un sahibinin satmayı reddetmesi ve rakipleri için reklamlar sunmaya başlamasının ardından alan adı için 300.000 dolar ödemek zorunda kalmıştı.

Domain Nasıl Satın Alınır?

Markanız için bir domain satın almak birkaç basit adımda gerçekleşir. Öncelikle, alan adınızın ne olması gerektiğini düşünmekle işe başlamanız gerekir. Normal şartlarda alan adınızın işletmenizin adı olması gerekir, fakat seçtiğiniz alan adı daha önce başka biri tarafından kaydedilmişse, alternatif çözümler bulmanız gerekir.

Ayrıca bir alan adı seçerken aşağıdakiler de dahil olmak üzere bazı ipuçlarını da göz önünde bulundurmanız şarttır:

  • Kısa ve basit tutun.
  • Unutulmaz kılın.
  • Kısa çizgilerden, sayılardan ve sesteş sözcüklerden kaçının.

Bu kriterleri göz önüne alarak alan adının satın alınabilir olup olmadığını kontrol edin. İşletme adınız benzersizse, seçtiğiniz alan adını hemen kaydettirebilmeniz gerekir. Ancak, daha yaygın isimler zorlayıcı olabilir. Alan adınız başkası tarafından kaydedilmişse, yapabileceğiniz en iyi şey işletme adınızı tekrar gözden geçirmektir.

Ardından, bir domain kayıt kuruluşu seçmeniz gerekir. Bu şirketler, internet alan adlarını yöneten şirketlerdir. Bu noktada kayıt işleminizi gerçekleştirebileceğiniz çok sayıda şirket vardır. Bu kayıt şirketleri arasındaki en büyük fark, fiyat ve kullanıcı deneyimi olacaktır, bu nedenle hangisinin en iyi fiyatı verdiğini görmek için karşılaştırma yapmanız gerekir.

Çoğu alan adı kayıt şirketi tanıtım indirimleri sunar ve rakiplerinden çok ucuz fiyata domain satıyor gibi görünebilir. Bu noktada sözleşmelerdeki küçük yazıları okuyarak ve sözleşme süresini de gözden geçirerek, bu indirimlerin detaylarını ve gelecek yıllarda size yansımasının ne olacağını dikkate alın. Eğer dikkate almazsanız, bu durum, kullanıcı arayüzlerini veya müşteri hizmetlerini beğenmezseniz, kayıt şirketini değiştirmeyi zorlaştırır.

Alan adı kayıt süreci her kayıt kuruluşu için farklılık gösterir, ancak genellikle aşağıdaki birkaç basit adımı takip etmeniz gerekir:

  • Seçtiğiniz alan adı kayıt kuruluşunun web sitesinde satın almak istediğiniz alan adını domain sorgulama aracına girin.
  • Kullanmak istediğiniz Üst Düzey Alan Adını (veya alan adlarını) seçin (.com, .biz, vb.).
  • Kaydınızı kaç yıllık yapacağınızı seçin.
  • Sepete ekleyin.
  • Bilgilerinizi girin (bu, WHOIS veri tabanındaki alan adınız için herkese açık iletişim bilgileridir)
  • Eğer gerek duyuyorsanız, ekstra özellikler veya gizlilik paketleri arasından seçim yapın.
  • Herhangi bir çevrimiçi mağazada yaptığınız gibi ödeme işleminizi yaparak kayıt sürecinizi bitirin.

Sözleşme süresi ne olursa olsun, alan adı kayıt kuruluşlarının otomatik yenileme seçeneği sunduğundan emin olun. Yenilemeyi unutmak, başka kişi veya şirketin alan adınızı kaydedebileceği anlamına geldiğinden bunun gerçekten önemli olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

Alan Adları Süresiz Olarak Satın Alınabilir mi?

Alan adları süresiz olarak satın alınamaz. Bir alan adını genellikle 1 ila 10 yıl arasında belirli bir süre için kaydedebilirsiniz, ancak bu sürenin sonunda, alan adınızı hala elinizde tutmayı planlıyorsanız, yenileme yapmanız gerekir.

Alan adınızı elinizde tutmamaya karar verirseniz, kayıt süresinin sonunda sahipliğinizi sona erecek şekilde ayarlayabilirsiniz; bu, alan adınızı artık başka birinin satın alabileceği anlamına gelir.