E sınıfı ehliyet; M, D1, B1, F ve B sınıfı ehliyet sahibi sürücülerin kullanabilme izni olan birçok aracı kullanabilme hakkı veren ehliyet türüdür. E sınıf ehliyet sahibi olanların kullanabilme hakkı olan araç grubunu kullanabilmek için kişinin C ve D sınıfı ehliyetleri bulunmalıdır. Peki, E sınıfı ehliyet hangi araçları kullanır?

E sınıfı ehliyet ile ilgili merak edilen bütün detayları içeriğimizi okuyarak öğrenebilirsiniz.

E Sınıfı Ehliyet Nedir?

E sınıfı ehliyete sahip olanların; B1, B, M, F ve D1 ehliyetlerinin kullanma izni verdiği bütün araçları kullanabilme hakkı vardır. Şu an E sınıfı ehliyetin kullanma izni verdiği araçları kullanabilmek için C ve D sınıfı ehliyete de sahip olunması şarttır. Büyük araçların kullanılmasına imkân veren E sınıfı ehliyete ağır vasıta ehliyeti de denir.

E Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır?

2016 yılında ehliyet sınıflarında köklü değişiklikler yapıldığı herkesin bildiği bir durumdur. E sınıfı ehliyet ile 2016 yılından önce vatandaşlar otobüs, kamyon, minibüs ve kamyonet gibi araçlar kullanılabilirdi. O zamanlar ağır vasıta ehliyeti olarak bilinen E sınıfı ehliyet sahibi bireyler, düzenlemenin ardından birtakım araçları kullanabilir hale gelmiştir.

Bu bağlamda önemli bir durumdan söz edilmesi gereklidir. E sınıfı ehliyeti olanlar hiçbir hak kaybına uğramamıştır. 2016’dan önce E sınıfı ehliyetler ile hangi araçlar kullanılabiliyorsa şimdi de aynı şekilde kullanılabilir.

E Sınıfı Ehliyet İçin Yaş Sınırı Nedir?

E sınıfı sürücü belgesi yaş sınırı, kullanılan araca bağlı olarak değişebilir. E sınıfı ehliyet alıp kamyon kullanmak isteyen sürücüler, minimum 22 yaşında olmalıdır. Otobüs kullanmak isteyen sürücülerin ise E sınıfı ehliyet almak için minimum 24 yaşında olması şarttır.

E Sınıfı Ehliyet Tır Kullanabilir mi?

E sınıfı ehliyet ile tır kullanılır mı sorusu, pek çok sürücü tarafından merak edilen sorulardandır. E sınıfı ehliyeti olan kişiler, herhangi bir hak kaybı yaşamadan tır kullanabilir. Tır kullanımı hakkında farklı bir durum daha bulunur. Ehliyetin alındığı tarih, tır kullanımına hak verebilir ya da sürücülere tır kullanma hakkı vermez.

28 Nisan 1997 tarihinin ardından E sınıfı sürücü belgesi alanlar tır kullanma hakkına sahip değildir. Bunun nedeni o yıllarda tır kullanmak için D sınıfı ehliyete sahip olunması gerektiğidir. Kişi ehliyeti alırken E sınıfı ehliyetin yanında D sınıfı ehliyet de alırsa tır kullanma hakkına sahip olabilir. Aksi halde tır kullanma hakkı verilmez. 1997 yılından önce E sınıfı sürücü belgesi alan bireylerin tır kullanmasına izin vardır. Ehliyeti aldıkları tarihte E sınıfı sürücü belgeleri tır kullanmaya imkân sağlar. Dolayısıyla sürücülerin tır kullanma hakkı muhafaza edilmiş olur.

2016’nın ardından sürücü belgesi sınıflarında yapılan değişikliklerden sonra tır kullanmak isteyenlerin CE ehliyet alması zorunludur. Bunun yanı sıra sürücünün SRC4 ve psiko-teknik belgesi de olmalıdır.

E Sınıfı Ehliyet Traktör Kullanabilir mi?

E sınıfı ehliyete sahip olunması traktör kullanımı için yeterli değildir. Bu ehliyete sahip olanlar traktör kullanamaz. Traktör kullanmak için F sınıfı ehliyetin alınması zorunludur.

E sınıfı ehliyet fiyatları ve ehliyet kursları hakkında daha fazla bilgi almak için https://www.surucukurslari.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.