Sivil, kargo ya da askeri uçakların, helikopterlerin kullanımından sorumlu olan bu kişiler sıkı bir eleme ve eğitim ile pilot oluyorlar. İşlerinin tehlike sınıfı da hayli yüksek. Dolayısıyla ortalamanın üzerinde bir maaş ile çalışıyorlar. Son zamanlarda yardımcı pilot iş ilanları da gençleri ilgisini çekmeye başladı. Hal böyle olunca yardımcı pilot maşları da internetten aratılmaya başlandı. İşte yardımcı pilot olma aşamaları ve aldıkları maaşlara dair merak edilen ayrıntılar.

Ülkelere Göre Yardımcı Pilot Maaşları

Kuşkusuz yardımcı pilotların en yüksek maaşları aldıkları ülkeler arasında Çin, Kuzey Amerika ve Suudi Arabistan bulunuyor. Bu ülkelerde kaptan pilotların maaşları 23 bin Doları bulabilirken, yardımı pilotların maaşları da 17 bin Doları bulabiliyor.  Kaptan pilot ve yardımcı pilotların en az maaşla çalıştıkları ülkelerin başında ise Rusya, Latin Amerika, Güney Amerika ve Kazakistan geliyor. Yardımcı pilotlar Rusya’da 6 ile 7 bin Dolar arasında maaşla çalışmaktadır. Diğer ülkelerde ise birkaç bin dolar yüksek maaşla mesleklerini icra etmektedirler.

Ülkemizdeki gençler elbette yardımcı pilotların Türkiye’de aldıkları maaşları merak ediyor. Ülkemizde bu pilotların aldıkları maaşlar 5 bin Dolar civarında. Kaptan pilotlar ise 9 bin Dolar gibi bir maaş ile ülkemizde çalışmaktalar. Elbette bu maaşlara ek uçuş sayısı ve saati de gelir olarak eklenmektedir. Pilotlar yıl aldıkça ve tecrübe kazandıkça aldıkları maaşlar da yükseliyor.

Pilot Olmak İçin Gerekenler

Pilot maaşları pek çok insan için cezbedici olabiliyor. Özellikle üniversiteye hazırlanan gençler pilotluk hayalleri için Havacılık Örgütü’ne bağlı okullara yerleşebiliyor. Ancak pilot olmak için bazı yeteneklere de sahip olmak gerekiyor ki bu özellikler eleme nedeni olarak adayların karşısına çıkıyor. Özellikle yardımcı pilot olmak isteyen adayların, kaptan pilotun olası bir rahatsızlığı durumunda uçağın inişinden sorumlu olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle mesleki yeterlilik kadar, stres altında çalışabilme becerileri de gelişmiş olmalıdır. Ani karar alma yeteneği bulunmalı ve gerektiğinde hem uçuş ekibine, hem de uçak içindeki yolculara komut verebilmelidir.

Bunun dışında yardımcı pilot olmak için adaylar İngilizce yeterlilik sınavına tabi tutuluyor. Ayrıca psikomotor ve el ayak becerisi de pilot olmaya engel olmamalı. Adaylar tüm bu fiziki ve psikolojik testlerin ardından eğitime alınıyor. Yaklaşık 2 yıllık bir eğitimin ardından, uçuş simülasyonu yapılıyor. bu simülasyonda da başarılı olan adaylar yardımcı pilot olarak göreve atanıyor.