Ülkemizde son yıllarda fıstık fiyatlarının aşırı yükselmesiyle birlikte Siirtliler meşhur bıttım ağaçlarının bir kısmını aşılayarak fıstık üretmeye başladı. Bu sebeple yıl içinde toplanan bıttım miktarı oldukça düştü ve bu durum fiyatlara yansıdı. Şu anda 150 ile 200 lira arasında satılan bıttımın kısa bir süre sonra 250 lira civarına yükseleceği belirtildi.

Alınan bilgilere göre bıttımın üretildiği tek yer olan Siirt’in Çatılı köyünde bıttım ağacı sahipleri daha iyi gelir elde etmek amacıyla ağaçlarını aşılayarak fıstık hasatı yaptılar. Bu durumdan muzdarip olan esnaf fiyatları istemedikleri halde yaklaşık 2 katına çıkardıklarını söyledi. Cilt hastalığı, bronşit ve çeşitli mide hastalıklarına oldukça tesirli olduğu bilinen bıttımın üretiminin azaltılmasının aksine fazlalaşması gerektiğini vurgulayan esnaf bazen piyasada bu ürünü bulmanın bile imkansız hale geldiğini söyledi.

Şu anda bıttım almak isteyenler için her ne kadar fiyat yüksek olsa da fırsat zamanı olduğunu söyleyen Kenan Özalp adındaki esnaf, ilerleyen zamanlarda Siirt bıttımının daha da zamlanacağını duyurdu.