Ülkemizde yetiştirilen tropikal meyveler yurt dışına gönderiliyor. Bu yılki ihracat yüzde 172 oranda arttı.

Antalya ve civarında yetiştirilen kivi, yaban mersini, çarkıfelek, avokado, ananas, mango ve ejder gibi tropikal meyvelerde ihracat yüzde 172 arttı. Bu meyvelerin ekonomimize katkısı büyük. Son yıllarda katma değeri yüksek olan tropikal meyvelerin üretim alanı genişledi ve yurt dışına gönderimleri hız kazandı.

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, bölgeden yapılan tropikal meyve ihracatının yüzde 172 oranda arttığını açıkladı. Bu yıl tropikal meyve ihracatında 1 milyon 832 bin 991 dolara ulaşıldığı belirtildi. Bu rakamın büyük bir bölümü yaban mersinine ait. Yaban mersini ihracatı iki katın üzerine çıktı. Onu sırasıyla kivi, avokado, çarkıfelek, karambola, pitahaya, Trabzon hurması, ananas, mango ve böğürtlen izledi.

Geçen yıl 34 olan ihracatçı sayımız, bu yıl 42'ye yükseldi. Yaban mersini, ejder ve avokado meyvelerinde çok ciddi bir üretim başladı. Bu meyveler Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilip dış ülkelere satılıyor. En çok talep gösteren ülke ise Ukrayna. Rusya'nın da talebi yüksek.