Erdoğan’ın Uçağı Pist Üzerinde Pas Geçti, Gözler Mısır’a Çevrildi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Mısır’ın Şarm El-Şeyh kentinde düzenlenen Gazze Zirvesi’ne katılımı öncesinde yaşanan ilginç anlar uluslararası basında geniş yankı buldu. Erdoğan’ı taşıyan uçağın Mısır hava sahasına girişinin ardından piste yaklaşırken son anda pas geçmesi dikkat çekti. Cumhurbaşkanı ve heyeti bir süre Kızıldeniz üzerinde tur attıktan sonra yeniden yön değiştirerek havalimanına iniş yaptı. Bu olağan dışı manevranın nedeninin kısa süre içinde ortaya çıkması diplomatik kulisleri hareketlendirdi.

Erdoğan’dan Sisi’ye Sert Mesaj: Netanyahu Zirveye Gelirse Dönüyoruz
İsrail basınında yer alan bilgilere göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, uçaktayken Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah es-Sisi ile doğrudan telefon görüşmesi yaptı. Görüşmede, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun zirveye katılacağı iddialarının gündeme gelmesi üzerine Erdoğan’ın açık bir uyarıda bulunduğu belirtildi. Erdoğan, Netanyahu’nun Şarm El-Şeyh’e gelmesi durumunda uçağın Mısır’a inmeyeceğini ve Ankara’ya geri döneceğini Sisi’ye iletti.
Diplomatik kaynaklar, Erdoğan’ın bu çıkışının ardından Mısır protokolünde hareketlilik yaşandığını, Sisi’nin de konuyu bizzat Netanyahu ile görüştüğünü aktardı. Bu gelişmenin ardından Netanyahu’nun zirveye katılmaktan vazgeçtiği öğrenildi.
Netanyahu Kararından Geri Adım Attı
İsrail medyasında yer alan haberlere göre, Erdoğan’ın net tavrı üzerine Netanyahu’nun zirve planını iptal ettiği ve heyetini Mısır’a göndermeme kararı aldığı bildirildi. Netanyahu’nun bu kararı, Gazze’deki ateşkes süreciyle ilgili yeni bir diplomatik sayfa açılmasına zemin hazırladı. Erdoğan’ın kararlı tutumu, Türkiye’nin bölgesel diplomasideki etkisini bir kez daha gösterdi.

Zirvede Dünya Liderleri Bir Araya Geldi
Gazze’deki ateşkesin korunması amacıyla düzenlenen Şarm El-Şeyh Barış Zirvesi, dünya liderlerini aynı masada buluşturdu. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Thani zirvede yer aldı. Dört lider, Gazze’de kalıcı barışın sağlanması için hazırlanan “Niyet Belgesi”ne imza attı.
Tören sırasında Trump’ın Erdoğan’a gösterdiği samimi tavırlar da dikkat çekti. ABD Başkanı, liderlerle tek tek fotoğraf çektirirken Erdoğan’a “Bu adamı seviyorum” diyerek övgü dolu sözler söyledi.

Trump: Oldukça Kapsamlı Bir Belgeye İmza Attık
İmza töreni öncesinde konuşan Trump, zirvede bir araya gelen ülkelerin ekonomik ve siyasi gücüne vurgu yaptı. “Servet ve güç bakımından bugüne kadar bir araya gelmiş en büyük ülkeler topluluğu ile karşı karşıyayız. Bu tarihi bir an” ifadelerini kullanan Trump, Gazze için hazırlanan anlaşmayı “oldukça kapsamlı” olarak nitelendirdi.
Trump ayrıca, Orta Doğu’da uzun yıllardır süren çatışmaların sona ermesi için yürütülen çalışmalarda Türkiye’nin rolüne de değinerek, “Erdoğan son derece kararlı ve güvenilir bir lider. Türkiye’nin ordusu güçlü, barış için çaba gösteriyor” ifadelerini kullandı.
Erdoğan Zirvede Barış ve İki Devletli Çözüm Vurgusu Yaptı
Cumhurbaşkanı Erdoğan zirvede yaptığı konuşmada, kalıcı barışın ancak iki devletli çözümle mümkün olabileceğini vurguladı. Türkiye’nin Filistin halkına yönelik insani yardımlarının devam edeceğini belirten Erdoğan, “Gazze’nin yeniden inşası ve sivillerin korunması için üzerimize düşen tüm sorumluluğu almaya hazırız” dedi.
Erdoğan ayrıca, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının uluslararası hukuk açısından kabul edilemez olduğunu, dünyanın sessiz kalmasının insani değerlerle bağdaşmadığını ifade etti.

İletişim Başkanı Duran: Erdoğan Liderliğini Bir Kez Daha Gösterdi
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, zirve sonrası yaptığı açıklamada, Erdoğan’ın uluslararası arenada kararlılığını bir kez daha ortaya koyduğunu belirtti. Duran, “Cumhurbaşkanımız barış, adalet ve insanlık adına yürüttüğü diplomasiyle bir kez daha fark yarattı. Türkiye, Gazze’de kalıcı barışın sağlanması için öncü rol oynamaya devam edecektir” dedi.
Gazze Ateşkesinde Yeni Dönem Başladı
Mısır’da düzenlenen zirve sonrasında taraflar Gazze’de ateşkes planının ilk aşamasını onayladı. Anlaşma kapsamında İsrail ordusunun belirlenen bölgelerden çekilmesi, insani yardımların kesintisiz şekilde Gazze’ye ulaşması ve taraflar arasında yeniden diyalog sürecinin başlaması kararlaştırıldı.
ABD, Türkiye, Katar ve Mısır’ın garantörlük rolü üstleneceği yeni ateşkes planının bölgedeki tansiyonu düşürmesi bekleniyor.
Sonuç: Türkiye Bölgesel Diplomasinin Merkezinde
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Şarm El-Şeyh’teki tutumu, Türkiye’nin uluslararası arenadaki etkinliğini bir kez daha gözler önüne serdi. Netanyahu’nun zirveden çekilmesine yol açan bu diplomatik hamle, Ankara’nın bölgedeki barış çabalarındaki belirleyici konumunu pekiştirdi.
Gazze Zirvesi, sadece bir diplomatik toplantı değil, aynı zamanda Türkiye’nin barış, adalet ve insani değerler temelinde yürüttüğü dış politikanın güçlü bir yansıması olarak tarihe geçti.




