Fotoğrafın Tarihi

Dünya’yı anlamak, algılamak kanıtlamak ve kaydetmek için eski çağlardan beri ihtiyaç duyulan görsel bir ihtiyaçtır fotoğraf. Tarihten günümüze kalan ve bilinen ilk mağara resmi İspanya’nın Altamira Mağarasındaki bizon resmidir. Işıkla çizim anlamına gelen fotoğraf, Yunanca’da Photos (ışık) ve Graphe (yazı) kelimelerinin birleşmesiyle meydana gelmiştir.

Fotoğraf bir mağaradan günümüze tarihe tanıklık eder. Anı, geleceğe taşıyan bilgi, belge ve kanıttır. 18. Yy’da Camera Lucida kullanılmaya başlanmıştır. Bu ressamlar için fotoğraf oluşturma aracıdır. Yani direk anı kaydeden yine ressamlardır. Camera Lucida sayesinde görüntüyü kâğıda yansıtan ressamlar düşen görüntüyü en benzer hali ile kağıda yansıtma şansı bulmuştur.

İlerleyen yıllarda ise Camera Obruca girmiştir hayatımıza, aslında ilk olarak camera obruca keşif edilmiştir. Bir mağara deliğinden sızan ışık hüzmesiyle. Gelişerek kocaman karanlık bir kutu olmuştur. İlk ilkel fotoğraf makinası olarak bilinir. Önünde küçük bir delik bulunan bir karanlık kutu, karşısında yer alan cismin görüntüsünü sağ-sol ve alt-üst ters olacak şekilde oluşturuyordu.

lk fotoğraf, 1826 yılında Fransız mucit Joseph Nicephore Niepce tarafından çekilmiştir. Fakat kullanılan kurşun kalay karışımı nedeniyle net bir görüntü ortaya çıkmaz. Hava ışık gibi etkenlerden kolay etkilenebilecek bu kurşun kalay karşımı tabletlerin ömrü çok uzun sürmez ve fotoğraf bir adım daha gelişir.

Dagerreyotipi (Fransızca:Daguerréotype), gümüş nitratla ışığa duyarlı hale getirilen bakır levhaların, camera obscura içinde 10 ila 20 dakika pozlanarak, cıva buharına tabi tutulup geliştirilmesiyle fotoğrafik görüntü elde etme yöntemidir. Bu yöntemin iyi yönü pürüzsüzlüğü olurken, zorluğu ise maliyeti ve fotoğrafın kapladığı alandır.

1835-1841'de Henry Fox Talbot, uyguladığı yeni yöntemle kâğıt üzerinde elde edilen fotoğrafı (kalolip ya da talbot'ıpi) geliştirdi. 1851’de bir enstantane fotoğraf tekniği tasarladı.

Yıllar geçtikçe yöntemler gelişti. Yakın geçmişten hatırladığımız ışık görmeyen odalarda yıkanan film ruloları, fotoğraf ışıktan oluştuğu için yakın tarihe kadar fotoğrafı en çok etkileyen etken yine ışık oldu. Fakat teknoloji gelişti artık dijital fotoğraf makinelerinde ışık ayarı dahi yapmanıza gerek kalmadı. Hatta her anınızı kayıt edebilmeniz için makineler küçüldü küçüldü ve cep telefonlarımızın içine girdi…

Peki artık anı kaydetmenin bir kıymeti kaldı mı?