Gelir belgesiz kredi alınır mı en çok merak edilen konulardan biridir. Bir diğer deyişle maaş bordrosu sunmadan belli bir oranda kadar kredi çekme hakkınız olduğunu biliyor muydunuz? Birçok bankalar gelir belgesi olmayan kişiler için kredi çekme imkânı sunuyor. Bankaya gelir belgesi göstermeden kredi çekebilmek içinse bazı koşullar bulunuyor. Kamu kurumu ya da özel sektör çalışanları, emekli ve serbest çalışanlar gelir belgesi alabilirler. Bu belge de kredi çekerken kolaylık sunuyor. Ayrıca bu grupların haricinde kalanlar yani maaş bordrosu sunamayan kişiler de kredi çekebilirler. Yalnızca birkaç koşulu yerine getirerek gelir belgesi olmadan kredi çekmek mümkündür. 

Gelir Belgesi Olmadan Kredi Alabilmenin Şartları Nelerdir?

Mevcut koşullarda bankalar, gelir belgesi gösterilmeden kredi vermeyi tercih etmiyor. Ancak bazı şartlar yerine getirildiği zaman belli bir limite kadar kredi almak mümkün olabilir. Bankaların gelir(maaş) bordrosunun olmadığı kişilere kredi sunmak için istediği bazı koşullar ise şunlar:

-          Kredi çekecek kişinin üzerinde gelirini geçecek taksitli borçlarının olmaması,

-          Yüksek kredi notuna sahip olmak

-          T.C. vatandaşı olmak,

-          18-65 yaş aralığında olmak,

-          Kişinin kira geliri gibi gelirleri belgeleyerek ilgili bankaya ibraz etmesi,

-          Kişinin herhangi bir geliri bulunmuyorsa geliri olan esnaf ya da memur birini kefil göstermesi 

Kentsel Bahçecilik Şehir Balkonlarında Veya Teraslarda Bahçecilik Yapmanin Yolları Kentsel Bahçecilik Şehir Balkonlarında Veya Teraslarda Bahçecilik Yapmanin Yolları

Bu koşullar sağlandığında bazı bankalar, gelir belgesinin olmadığı kişilere düşük limitli krediler verebilir. Yani kişi kredi başvurusu 100 bin TL’yi aşan miktarda kredi talep edemez. Genel olarak bankalar, gelir belgesi olmadan da 10 bin TL’ye kadar kredi fırsatı sunabilirler.

Hangi Bankalar Gelir Belgesi Olmadan Kredi İmkanı Sunuyor?

Gelir belgesiz kredi alınır mı diye düşünebilirsiniz. 2023 senesi itibariyle İş Bankası, ING, Vakıfbank, Akbank, TEB ve Enpara; ipotek, gelir ve kefil belgesi istemeden kredi çekme imkânı sağlar. Söz konusu olan bankaların mobil ve internet bankacılığı üstünden hızlı bir şekilde kredi başvurusu yapmak mümkündür. Elbette ki her bir bankanın kendi prosedürleri olduğununda unutulmaması gerekiyor.

Gelir belgesi olmadan Nasıl Kredi Alınır? 

Kredi çekmek için gerekli koşullar arasında kredi başvurusu yapan kişinin geriye dönük olarak son 6 ayda sigorta priminin ödenmiş olması mutlaka gerekir. Yani yalnızca gelir belgesi değil, görev yaptığınız şirket tarafından yatırılan sigorta priminizin de olması istenen koşullar arasında yer alır.  Bankalar çeşitli koşullarla çalışmayanlar için kredi verebilir ancak herhangi bir geliriniz yoksa kredi almanız nerdeyse imkansız. Aynı şekilde bankalar sigortasız kredi vermeye de yanaşmazlar. Hemen hemen bütün ihtiyaç kredisi başvurularında, krediye başvuru yapan kişinin geriye dönük son 6 aylık sigorta priminin yatırılmış olması gerekir.

Hiçbir Geliri Olmayan Kredi Kartı Alabilir Mi?

Düzenli geliri yani bir maaşı olmayan ancak yüksek kredi puanına sahip bireyler, geçmiş yıllarda düzenli ve zamanında kredi ya da  borç ödemeleri yapıp olumlu bir kredi sicili ortaya çıkarmışlarsa kredi kartı alma hakkı elde edebilirler. Bankaların politikalarına ve inisiyatifleri doğrultusunda bu durum değişebilir.

Gelirim Yok Nasıl Kredi Çekebilirim?

Taşınmaz mal varlıkları olan kişiler, kira sözleşmesini ibraz edip kredi alma imkanı bulabilirler. Herhangi bir ek geliri bulunan ve bu gelir hesap işlemlerinde görünen kişilerden gelir belgesi her banka tarafından istenmez. Aynı zamanda ipotek göstererek gelir belgesi olmadan da kredi çekmek mümkündür. Gelir belgesi, E-Devlet üzerinden kısa bir süre içinde temin edilebilir. Bunun için e-Devlet sistemine giriş yapıp daha sonra Kurumlar bölümünden “Hazine ve Maliye Bakanlığı” tercih edilir. Daha sonra Hazine ve Maliye Bakanlığı e-Bordro Hizmeti seçilerek gerekli işlemi yapabilirsiniz. 

Gelir Belgesiz Kredi Hangi Bankadan Alabilirim? 

Gelir belgesiz kredi alınır mı ya da hangi bankalardan alınır merak ediyor olabilirsiniz. Birçok bankada aranan koşullar ön planda olsa da çok istisnai olarak bazı düşük tutarlı kredi seçenekleri müşteriler için sunulur. Banka olmayan ya da resmi olmayan kurumlarla muhatap olmaktan kaçınmanızda yarar vardır. Gelir belgesiz olmadan ipotekli kredi, bu hususta önemli bir çözüm niteliği taşır. Eğer ipotek ettirebileceğiniz bir gayrimenkule sahipseniz ipotekli kredi başvurusu yapabilirsiniz. İlk olarak küçük çaplı bir araştırma yapılması tavsiye edilir.