Göz enfeksiyonları nasıl geçer? Yaygın olarak yaşanan göz sorunlarını iyileştirecek 5 etkili çözüm önerisi ve doğal çareler! Göz enfeksiyonu ciddi göz hastalıklarına yol açabilir. Hatta tedavi edilmeyen göz enfeksiyonları, başka doku ve organlarda hasara yol açabilir. Peki, bunun için evde nasıl bir tedavi yolu izleyebiliriz? İşte, en yaygın görülen göz sorunlarına iyi gelecek 5 etkili doğal tedavi yöntemi!

GÖZ ENFEKSİYONU NEDİR, NEDEN OLUŞUR? GÖZ ENFEKSİYONU NASIL GEÇER EVDE?

Göz enfeksiyonları rahatsız edici, ağrılı ve rahatsız edici olabilir, uzun süre fark edilmezse daha ciddi sorunlara yol açabilir. Göz enfeksiyonları genellikle virüs, bakteri, mantar gibi zararlı mikroorganizmaların gözün herhangi bir yerine veya komşu dokulara saldırmasıyla gelişir.

Gözlerin iltihaplanmasına veya tahriş olmasına neden olabilecek birkaç durum vardır ve yaygın göz bozukluklarından bazıları şunlardır:

  • Konjonktivit
  • Gözyaşı kanalının düzgün şekilde yağlanmadığı kuru gözler
  • Blefarit; iltihaplı göz kapakları
  • Arpacık
  • Keratit, kornea iltihabı.

Göz enfeksiyonlarının en yaygın semptomlarından bazıları şunlardır:

  • Kırmızımsı gözler
  • Şiddetli ağrı
  • Sulu gözler
  • Göz akıntısı
  • Işıklara karşı hassasiyet
  • Şişmiş gözler
  • Göz çevresinde şişlik
  • Kaşıntı
  • Bulanık görüş.

Belirtileri hafifletmenize yardımcı olabilecek göz enfeksiyonlarında etkili olan birkaç doğal tedavi yöntemi vardır. Bu doğal ilaçlar göz enfeksiyonlarını tedavi etmek için oldukça önemli olabilir, ancak birkaç enfeksiyon ciddi olabileceğinden her zaman doktor tarafından muayene edilmek en iyisidir.

Yaygın Göz Enfeksiyonları İçin Etkili Ev Tedavileri:

Göz sorunları temel sebebi göz enfeksiyonu olarak biliniyor. Gözlerinizde az önce saydığımız belirtilerden en az biri varsa, aşağıdaki doğal çareleri uygulayarak evde kendi tedavinizi yapabilirsiniz.

Tuzlu su

Tuzlu su göz enfeksiyonlarını tedavi etmek için birebirdir. Tuzlu su, irin, kir veya akıntının temizlenmesini kolaylaştırır, gözün doğal temizleme yolu olan gözyaşı damlaları gibi işlev görür. Ayrıca, tuzlu suyun güçlü antimikrobiyal özelliği göz enfeksiyonlarının tedavisinde faydalıdır. Göz enfeksiyonu nasıl geçer diye soranlar için işte tuzlu damla yapımı:

1 çay kaşığı tuzu yarım litre soğutulmuş kaynamış suya karıştırın, pamuklu bir bezi batırın ve gözlerinizin köşesinden burnunuza doğru silin ve pamuklu çubuğu atın. Göz tahrişi geçene kadar bunu birkaç kez tekrarlayın.

Kolostrum Sütü (Anne Sütü)

Yenidoğanlar hafif göz enfeksiyonlarına yatkındır. Anne sütü, konjonktivit gibi yenidoğan göz enfeksiyonlarıyla ilişkili semptomları dikkate değer bir şekilde tedavi edebilir. Anne sütünde bulunan muazzam miktarda antikor, enfeksiyonlarla savaşmaya ve yenidoğanlarda konjonktiviti iyileştirmeye yardımcı olur.

Bir damlalık kullanarak yenidoğanın gözlerine bir-iki damla anne sütünü nazikçe dökün. Gözleri 5 dakikada temizleyin, en iyi sonuçlar için bunu günde iki kez tekrarlayın.

Yeşil çay

Yeşil çay poşetlerinin güçlü iltihap giderici ve yatıştırıcı özellikleri, iltihabı yatıştırma ve gözlerin şişmesini azaltma konusunda güçlüdür. Göz enfeksiyonu tedavisinde en kesin sonuç için, stresi yenmeyi ve rahatlamayı kolaylaştıran soğutulmuş çay poşetlerini gözlerinize yerleştirin.

Uçucu yağlar

Nane, çay ağacı ve biberiye yağları gibi uçucu yağlar, göz enfeksiyonlarına neden olan mikroorganizmalarla savaşan potansiyel antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Enfeksiyonlardan kurtulmak için kaynar suya birkaç damla çay ağacı veya biberiye esansiyel yağları ekleyin ve kendinizi bir havluyla örtün ve buharını 5 dakika soluyun.

Sıcak Kompres

Sıcak kompres iltihaplı, tahriş olmuş ve ağrılı gözleri yatıştırmaya yardımcı olur. Çalışmalar ayrıca sıcak kompresin blefarit gibi rahatsızlıkları tedavi etmek için kanıtlanmış bir ev ilacı olduğunu ve göz kurumasını azalttığını ortaya koymuştur.

Bir bezi ılık suya batırın ve 2-3 dakika gözünüze hafifçe bastırın, göz tahrişini yatıştırmak için bunu günde birkaç kez tekrarlayın. Daima temiz bir bez kullanın ve kendinizi yakmamak için suyun çok sıcak olmadığından emin olun.

Soğuk kompres

Soğuk kompresler, göz enfeksiyonu ve yaralanmaları durumunda iltihaplanma ve şişmeyi azaltmada iyi çalışır. Soğuk kompresler, belirli göz problemleriyle ilişkili rahatsızlığı azaltabilir. Ancak göz enfeksiyonlarını tamamen tedavi edemez.

Temiz bir bezi soğuk suyla ıslatın ve nazikçe gözlerinize uygulayın. Göze sertçe bastırmayın veya doğrudan göze veya göz kapağına buz koymayın.

Bal

Bal, blefarit, keratit ve keratokonjonktivit gibi göz enfeksiyonlarını tedavi etmek için zaman içinde test edilmiş bir ilaçtır. Balın güçlü iltihap önleyici ve antimikrobiyal özellikleri göz enfeksiyonlarını hafifletmeye yardımcı olabilir.

Bir bardak suyu kaynatın, 2 damla bal ekleyin ve iyice karıştırın ve soğumaya bırakın. Sterilize bir damlalık yardımıyla her göze bir damla damlatın. 5-10 dakika sonra yıkayın, daha iyi sonuçlar için bunu günde iki kez tekrarlayın.

Hint Yağı

Hint yağındaki risinoleik asidin, gözlerin şişmesini azalttığı bilinen anti-inflamatuar özelliklere sahip olduğu kabul edilir. Ayrıca, yağ, herhangi bir tahrişi hafifletmeye yardımcı olabilecek gözleri yağlamaya yardımcı olur.

Göz enfeksiyonu tedavisi için göz çevresine hint yağı sürün ve bir bezi ılık suyla ıslatın ve göz kapaklarının üzerine yerleştirin. 10 dakika kalmasına izin verin. Bunu günde iki kez tekrarlayın.

Editör: Didem Bektaş